fbpx
Прогнози и тенденции

Какви ще бъдат нашите пътешествия след 20 години

Известен футуролог направи смела прогноза как ще се променят пътешествията до 2040 година. Те ще стават все по-бързи, по-лесни и по-екологични. Но не само това!

Когато говорим за 2040 година ни се струва толкова далечна, а си помислете, че 2000 година сякаш беше вчера. Най-успешният европейски футуролог Рей Хамънд в своя доклад „Светът през 2040 година“ предсказва някои събития и тенденции, които ще внесат значителни промени в международните пътешествия през следващите двадесет години.

По неговите думи, технологията на виртуалната реалност (VR) ще стане всекидневие за хората, които искат да се отправят на туристическо пътешествие. Тя ще ви позволява при планиране на пътешествията, не излизайки от вкъщи, да попаднете във виртуалните хотелски стаи, да посетите улични карнавали и музеи, и безплатно да обиколите ресторантите, за да оцените къде най-много искате да попаднете. Тази тенденция ще стимулира желанията ви за предстоящето пътуване и по никакъв начин няма да пречи за нейното осъществяване, обяснява Хамънд.

В следващите 20 години все по-често ще се използват технологиите за лицево разпознаване. Технологията, която вече експериментално се използва по летищата, в бъдеще ще стане важен фактор не само за моменталната регистрация за полет и преминаване на процедурите за преминаване на летищен контрол, но и на много други места. Все по-широко използване до 2040 година ще получат именно такива системи в хотелското програмно осигуряване. С помощта на лицевото разпознаване ще стане възможна автоматичната регистрация в хотелите, тоест процедурата check-in. И това ще се използва не само в по-луксозните обекти, но и в по-обикновени от категория 2-3 звезди. По всяка вероятност ще са достъпни и такива услуги като доставката на багаж в хотелската стая.

Миналата година ви запознахме с първия в света, признат в Книгата на Гинес, роботизиран хотел Henn-na (в превод – „Странен хотел” ) отворил врати през 2015 година на територията на парка Huis Ten Bosch в град Сасебо, префектура Нагазаки. В момента в Япония работят шест такива хотела , включително и един в Токио. Поради стремителното развитие на технологиите, първият от тях вече се нуждае от значително преоборудване, тъй като са се появили доста забележки от страна на посетителите.

Роботизираният хотел  Henn-na
Роботизираният хотел Henn-na

През 2040 година международните пътешествията с влак ще заемат все по-голямо място в туристическата индустрия, като на много места по света те ще имат първостепенно значение. Компютърни програми ще управляват националните и международни железопътни мрежи, което ще позволява на влаковете да се движат много по-бързо с минимални интервали един от друг. Средната скорост на предвижване ще бъде доста над 200 километра в час.

Един от най-интересните концептуални проекти за свръхбързи магнитни влакове, с които да се осъществяват трансконтинетелни пътувания, подобно на надземно метро, е проекта Aeroslider, разработен от стратигическото дизайн-студио Manyone.

Концептуалният свръхбърз магнитен влак Aeroslider
Концептуалният свръхбърз магнитен влак Aeroslider

Още една прогноза, която в настоящия момент звучи като фантастика, касае дрехите за пътешествие. Само след 20 години своят пълен потенциал ще разкрие идеята за безбагажна тарифа, която ще се предлага от авиокомпаниите. Туристите просто ще изпращат всички необходими параметри и размери в хотела, където тежките и обемни дрехи, включително обувки и якета, ще се разпечатват на 3D принтери и ще очакват госта при неговото пристигане. Това потенциално може да намали количеството багаж с 80%.

В числото на други тенденции, които ще променят туристическия бизнес, Хамънд посочва круизните кораби, които ще станат много по-екологични, благодарение на използването в качеството на гориво втечнен природен газ.

Футурологът е убеден, че географията на пътешествията през 2040 година ще е излязла от пределите на планетата. Много е вероятно пътешествията до Луната да се превърнат в нещо достатъчно обичайно.

Друго направление за космически пътешествия ще бъдат орбиталните хотели, които може би ще посрещнат гости още през това десетилетие. Плановете на компанията Orion Span да отвори врати на петзвездния космическия си хотел Aurora Station още през 2022 година (наскоро в пресата се прокраднаха съмнения, че компанията едва ли ще се вмести в този срок). Друг доста по-мащабен проект за космическа станция-хотел се разработва от стартапа Gateway Foundation под името „Фон Браун“, който се планира да приема 200 гости през 2028 година, на него да има изкуствена гравитация и освен хотелските стаи да включва ресторанти, спортни зали, спортни арени и концертни площадки.

Бъдещият орбитален хотел Aurora Station
Бъдещият орбитален хотел Aurora Station

Коментирайки промените, които се очаква да променят пътешествията през 2040 година, Рей Хамънд добавя: “ Пътешествията ще се променят много сериозно до 2040 година. Прогнозира се, че към този момент ще се удвои количеството пътници превозвани от авиокомпаниите, а туристическата индустрия, която в момента усеща сериозен натиск от страна на туристите, ще стане много по-ефективна и максимално технологична.“

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x