fbpx
НаукаНаука и технологииНови

Може ли експлозия на свръхнова да унищожи живота на Земята?

В науката има много сценарии за апокалипсис. Един от тях е експлозия на свръхнова. В миналото именно такива взривове на свръхнови звезди може би са били една от причините за масовите измирания на животински и растителни видове на нашата планета. В едно от тези измирания са загинали 70% от всички наземни гръбначни животни.

В неотдавнашна публикация в канала The Astronomer’s Telegram Едуард Гинан (Edward Guinan) и Ричард Васатоник (Richard Wasatonic) от Университета Виланова съобщиха за загадъчното потъмняване на ярката звезда Бетелгейзе, която е дясното рамо на съзвездието Орион.

Гинан е започнал наблюдението на тази звезда още през 1981 година, а Васатоник продължава тази работа от 1995 година. Червеният супергигант никога не е светил толкова слабо, както сега. По степента си на яркост на звездното небе Бетелгейзе заема осмо или девето място, но в началото на февруари се спусна на 21 или 22 място, заради което и съзвездието Орион изглеждаше доста странно. Температурата на тази звезда от септември миналата година е спаднала приблизително със 100 градуса, а яркостта и е намаляла приблизително с 25%.

Въпросът е, дали това е прелюдия към взрив на свръхнова или е просто естествено колебание. Намирайки се на 700 светлинни години от Земята. Бетелгейзе се явява една от най-близките до нас звезди от тези, които могат да се превърнат в свръхнови. Ако тя се взриви, то по яркост тя почти ще се изравни с пълна Луна. Очакваният взрив може да се случи както утре, така и след 100 хиляди години.

Звездата Бетелгейзе
Звездата Бетелгейзе наблюдавана с помощта на телескопа ALMA
Източник: (ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/E. O’Gorman/P. Kervella)

Бетелгейзе е безобидна по отношение на живота на Земята, но другите звезди, които се превръщат в свръхнови , могат да обрекат планетата ни на смърт.

Взривовете на свръхновите звезди се явява една от причините за масовите измирания на Земята от рода на това, което се случило преди 2,6 милиона години или масовото пермско измиране , случило се преди 252 милиона години. Това е била най-унищожителната катастрофа за земната флора и фауна, унищожила около 96% от морските видове и 70% от гръбначните животни.

За щастие Бетелгейзе не представлява за Земята никаква опасност. Когато и да се взриви, нейната смъртоносна радиация ще се разпространи равномерно във всички посоки, а в момента, когато тя достигне до нас, нивото на радиация ще е много слабо, което няма да предизвика никакви последствия.

Но има и други кандидати за званието свръхнови. Такива са звездите от типа Волф-Райе, които са много по-опасни. Част от тях могат да изпускат потоци от гама-излъчване, като излъчват тясно насочена радиация по посока на оста на въртене на звездата. Ако Земята се окаже на линията на това излъчване, последствията могат да бъдат катастрофални. Най-ярък пример в това отношение е звездата WR 104 , която за радост се намира твърде далеч от нашата планета за да представлява заплаха за нас. Но други по-близки звезди, които са от типа Волф-Райе, се намират в звездната система Корабни платна и могат да бъдат значително по-опасни.

Ето защо изучаването на звездите, които се превръщат в свръхнови може в бъдеще да спаси живота на Земята. В случая с Бетелгейзе ние ще знаем за яркия взрив предварително час преди това. За това ще ни известят нейтрино и гравитационните вълни, които ще достигнат до нас преди ударът да достигне до повърхността на Земята, а видимата светлина бързо ще се увеличи.

Няма да е лошо да се наблюдава Бетелгейзе и това лято, когато тя ще се приближи максимално близо до Слънцето и няма да е възможно да се наблюдава от Земята. Затова астрономът-любител Уолтър Уеб е предложил за тази цел да се използва космически апарат, намиращ се на Марс.

Източник

4 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x