fbpx
Наука и технологииТехнологии

Нов хартиен тест бързо определя наличието на бактерии и с какъв антибиотик да се лекувате

Британски учени са разработили тест за бързо определяне дали дадена инфекция е причинена от бактерии и дали тези бактерии са устойчиви на четирите най-разпространени антибиотика.

Ако в организма на човек са проникнали болестотворни бактерии е важно лечението да започне колкото се може по-бързо . Но преди това лекарите трябва да потвърдят наличието на патогени, а след това да определят какъв антибиотик е най-добре да предпишат в конкретния случай. За лабораторни анализи обикновено са нужни няколко дена (например, за инфекциите на пикочните пътища са необходими четири дена). До момента, когато те са готови, лекарите като правило предписват антибиотици с широк спектър на действие. Но такъв подход не всякога е оправдан. Първо, че лечението може да не е толкова ефекасно, като специално насоченото за борба с конкретните патогени. Второ, честата употреба на антибиотици, особено на такива с широк профил, спомага за развитието на така наречените супербактерии, които са резистентни даже към антибиотиците от най-ново поколение.

За решаването на този проблем, учени от Университета в Саутхемптън (University of Southampton) под ръководството на д-р Колин Суонс, са разработили проста за използване и сравнително евтина система, която по принципа си на работа много прилича на тест за бременност.

Новата разработка представлява хартиена трислойна тест-лента. Тя се изработва с помощта на лазер. Най-горният слой съдържа четири най-често използвани антибиотика – амоксициклин, ципрофлоксацин, гентамицин и нитрофурантоин. Те са разположени в малки правоъгълни области. Средният слой се състои от абсорбираща хартия, най-долният е слой от агаров гел (благоприятна среда за растеж и размножение на бактериите). Цялата система е опакована в пластмасов „калъф“.

Тестът работи изключително елементарно. На хартиена лента се нанася биологическата течност на пациента (например, урина). След това лентата се покрива със специална лента, за да се предотврати изсъхване или замърсяване.

Биологическата течност се разпространява по средния слой хартия, при това попадайки и на всичките четири правоъгълника, съдържащи антибиотици, за действието на които се изследва пациента.

Ако в пробата от биологическата течност присъстват едни или други болестотворни бактерии, хартията посинява. В този случай, ако някой от четирите антибиотика подхожда за лечение, около неговия правоъгълник хартията няма да посинее.

Реакция на теста на Ешерихия коли (E Coli)
Източник: University of Southampton

По този начин новият тест ще позволи не само бързо да се определи инфекцията, но и да се разбере дали ще е подходящ един от тези често използвани препарати (или лекарите да търсят други варианти).

Това е особено важно, защото бактериите развиват резистентност срещу антибиотици при твърде дългата им употреба или твърде ниска доза. В този случай най-силните и устойчиви патогени оцеляват и продължават да се възпроизвеждат. Прекратяването на употребата на антибиотици, особено на такива с широко действие, е от решаващо значение за предотвратяване появата на по-устойчиви щамове и съхраняване ефикасността на лечение на пациентите.

Експериментите са доказали, че по надеждност новият тест не отстъпва на традиционните лабораторни анализи.

„Давайки възможност на лекарите бързо да определят, дали инфекцията е причинена от бактерии и дали бактериите са устойчиви на четири често срещани антибиотици, тази тестова система може да намали ненужните рецепти за антибиотици и да помогне в борбата с нарастващата заплаха от антибиотична резистентност“- резюмира д-р Соунс.

Подробно новата разработка е описана в статия, публикувана с списанието Biosensors and Bioelectronics.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x