fbpx
Наука и технологииТехнологии

През 2021 година обещава да отвори врати първият космически хотел Aurora Station

Искате да виждате 16 пъти на ден слънчеви изгреви и залези ? Искате да почувствате на своето тяло ефектите на микрогравитацията и да се насладите на фантастичните изгледи на нашата планета от космоса? Много е вероятно през 2021 година да имате тази възможност, с малка подробност – срещу 9,5 милиона долара.

 Aurora Station ще е първият орбитален  петзвезден хотел, който планира да  посрещне първите си гости след  2 години. При една малка подробност, ако можете да си позволите да заплатите скромната сума от 9,5 милиона долара. Именно на толкова оценява  възможността да прекарате 12 денонощия  в космическия хотел Aurora Station американската компания Orion Span. Космическият хотел Aurora Station ще представлява модулна космическа станция, където ще могат живеят 6 човека – 4 туриста и 2 човека екипаж. Предполага се, че космическият апарат  ще лети на ниска околоземна орбита на височина 320 километра.

космическа станция
Източник: Open Span

„Нашата цел е да направим космоса достъпен за всички.След излизането на Aurora Station на орбита , експлоатацията на космическия хотел ще започне веднага за много по-малка стойност от когато и да било” – казва основателят и главен изпълнителен директор на Orion Span Франк Бангер.

Разбира се цената от почти 10 милиона долара за почивка на орбита на Земята е далеч по-висока от бюджета за всяка друга двуседмична почивка на Земята. Но в Orion Span са убедени, че хотелът ще се ползва с огромно търсене, тъй като ще може да предложи пълноценно преживяване  в космоса за доста по-малка сума, отколкото например на  Международната космическа станция (МКС) . Наскоро излезе информация, че НАСА планира през 2020 година да отвори вратите на МКС за туристи срещу 35 000 долара за нощувка при възможност за 30 нощувки. Туристическите полети ще се осъществяват два пъти в годината. Допълва се, че частно търговско дружество ще бъде натоварено да определя състава на екипажа и да гарантира, че частните астронавти отговарят на медицинските изисквания, както и на тези за обучение за космически полети. Двете компании, наети от НАСА, са SpaceX на Илон Мъск, която ще използва своята капсула Dragon, и Boeing, която строи космически кораб, наречен Starliner. Тези компании вероятно ще таксуват всеки частен астронавт с близо 60 млн. долара на полет.

Космически хотел
Източник: Open Span

Размерите на Aurora Station са съответно 13,3 метра дължина и диаметър 4,3 метра, които са аналогични на размерите на не голям бизнес самолет. Подготовката на бъдещите космически туристи ще се води на три етапа. Първоначалният етап ще бъде насочен към теоретическата подготовка на кандидатите . За тази цел в компанията се разработва специално приложение Orion Span Astronaut Certification (OSAC) App, което може да се инсталира на собствен компютър и от него да получите базови знания за космическите полети, орбиталната механика, животът при безтегловниост и други. След това космическите туристи ще трябва да преминат тримесечен курс в тренировъчната база на Open Span в Хюстън, Тексас. Подготовката там ще се води от ветерани в космическите полети, имащи огромен опит в работата на орбита. Последният етап ще бъде на орбита, където ще се получава окончателния „Сертификат за астронавт на Orion Span” (Orion Span Astronaut Certificatе).

спална камера
Източник: Open Span

Гостите на хотела ще могат да се любуват на изгревите и залезите на Слънцето, да поддържат постоянна видеовръзка с роднини на Земята (от Orion Span обещават достъп до високоскоростен Wi Fi), да си почиват в специално проектирани камери за сън и да се хранят с космическа храна от най-високо качество. Освен това, на борда на Аurora Station се планира провеждането на различни изследователски програми. Например, там ще отглеждат растения, които гостите ще могат да си вземат със себе си в качеството на сувенир при връщането си на Земята.

Източник: Open Span

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x