fbpx

Неочевидните причини за прегарянето и стратегии, които могат да ни помогнат

Много хора са убедени, че високият доход, редовната отпуска и медитацията са надеждна защита против прегаряне (burnout). Но всъщност прегарят и фрилансъри, и топ-мениджъри, и бизнесмени, имащи собствен бизнес. Това е така, защото причините за прегарянето са различни. Именно затова е хубаво навреме да можете да разпознавате обезпокоителните сигнали и да потърсите ефективен начин за защита. Много е възможно, това да не е само отпуската.

Загуба на чувството за смисъл

Работа, която противоречи на ценностите ви , води до прегаряне. Не става въпрос, вие да вървите против съвестта си. Ценностите са идеалите и мотивацията, които са ви довели до тази работа и излизат извън рамките да се спечелят пари. Ако няма връзка с ценностите ви, чувствате, че в работата ви няма смисъл и прегаряте. Това води и до множество други проблеми, които задълбочават стреса, което от своя страна може да доведе до по-малко здравословен начин на живот.

Какво можем да направим?

Постарайте се по-често да използвате в своята работа силните черти на характера си, такива като дружелюбност и отзивчивост. Това укрепва мотивацията и носи по-голямо удовлетворение.

Свържете личните си цели с работата. Това е не само защита от прегаряне, но и начин да станете по-ефективен/а. Тук най-сложното е правилно да определите своята цел. Например, това може да е грижата за другите и тогава помощта за колегите и менторството ще направят вашата работа доста по-осмислена. Ако искате по-задълбочено да се запознаете с този подход можете да го направите в изследването на глобалната консултантска компания McKinsey & Company.

„ Аз = моята работа“

В своя нашумяла статия един от водещите автори в известното издание BuzzFeed Ан Хелън Петерсън нарича поколението на милениалите (поколението Y, родени в последните две десетилетия на миналия век) „прегорялото поколение“. Те усвоиха от своите родители идеята, че трябва постоянно да работят и да се усъвършенстват. Това ги превърна в уязвими към прегаряне перфекционисти. Защо перфекционистите са в зоната на риска, без значение принадлежността им към дадено поколение? Те виждат своята ценност изключително в своите постижения, което ги кара постоянно да работят, само и само да избегнат саморазрушителните за тяхната самооценка неуспехи. Когато се случват пропуски и неудачи (а това е неизбежно, тъй като за тях провалът е всичко, което не е идеално), перфекционистите критикуват себе си и с това усилват своя стрес. Техните мисли са с работата, даже когато почиват. Но те са способни даже почивката да превърнат в още една работа, например в стремеж за саморазвитие, отново със същите високи изисквания към себе си.

Какво можем да направим?

Най-доброто решение е да се борите със самия перфекционизъм, например с помощта на когнитивно-поведенческа терапия. Професионалист в тази област ще ви помогне да си формулирате индивидуална стратегия, но ако искате, можете да се опитате да го направите самостоятелно.

Погрижете се вашата почивка действително да ви помага да се възстановявате. Не превръщайте хобито си в пространство за растеж. Просто се старайте да получавате максимално удоволствие от това.

Хаотичен работен процес

Има известен парадокс в това, че висококвалифицираните, психологически здравите и устойчиви хора са изложени на по-голям риск да прегорят. Това е така, защото отличното им физическо и ментално здраве позволява те дълго да работят при неподходящи условия. Обикновено признаци за такива условия са неадекватно голямото натоварване, постоянно се намирате в условия на цайтнот, принудени сте да действате хаотично и не чувствате, че това може да ви повлияе. Особено демотивира невъзможността да се правят планове, тъй като по всяко време, включително и в почивните дни, може да се наложи да работите допълнително .

Какво можем да направим?

Работете за подобряване на условията си за труд. Ясно определете границите, не се страхувайте да делегирате част от работата си, отказвайте те се, доколкото е възможно, от извънредна работа и от най-малко важните задължения, например от безкрайните видеопозвънявания.

Потърсете най-ефективните за вашата ситуация начини за възстановяване. Ако ви се струва, че нищо не контролирате, постарайте се психологически да се откъснете от работата си. За тази цел си струва максимално да изключвате по време на почивката си и да запълвате времето си с нещо друго, което е максимално далеч от основната ви дейност. Даже и да ви се струва, че постоянно не ви стига времето, важно е просто да можете да се отпуснете и да се заемете с нещо релаксиращо, например четене на книга, разходка в парка или даже просто да полежите на дивана.

Умора от състрадание

Нашите най-добри социални качества са емпатията и желанието да помогнем на другите, но те могат да станат причина за прегаряне. Затова лекарите, учителите, психолозите и въобще всички, чиято дейност е свързана с контакти с хора и изразяване на съчувствие, са в зоната на риска. При това да се изморите от състрадание може даже ако не упражнявате някоя от гореизброените професии, но емоционално се въвличате в проблемите на другите. Например, вие се стремите да бъдете добър ръководител и да подкрепяте подчинените си, които преживяват тежки моменти. Или вашият бизнес е социално ориентиран и вие често се сблъсквате с емоционално натоварващи истории. Обикновено този процес го обясняват по следния начин: колкото повече съчувствие, толкова повече възбуда и стрес, като в един момент организмът буквално изключва от емоции заради оцеляването си.

Какво можем да направим?

Прегарянето се предизвиква от прекомерното съчувствие, а не от състраданието към себе си (което може да служи и като защита). Да се предотврати това и в същото време да останем човечни, е нужно да се научим да отделяме себе си от другите и да подобрим процесите на саморегулация. В тази посока могат да ни помогнат практиките за осъзнатост и когнитивно-поведенческата терапия.

Ако не можете по никакъв начин да изключите от чуждите проблеми, опитайте се да изместите фокуса си на внимание, например помислете за близък ваш човек или се концентрирайте върху важни за вас бъдещи планове.

Ако имате съмнения, че при вас се наблюдават признаци на прегаряне, можете да проверите това с помощта на научно потвърдения тест Maslash Burnout Inventory ($15) или безплатния и по-елементарен – Burnout Self Test на MindTools.

5 3 votes
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

Дари
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x