fbpx
На фокусСаморазвитиеЧовекът

Проверете доколко вие сами си усложнявате живота

Един от главните проблеми на нашето време е , че ние често смятаме себе си за недостатъчно компетентни, привлекателни, умни, успешни и този списък можем да го продължаваме безкрай. Неувереността в себе си поражда тревога и води до ефекта на самосбъдващото се пророчество: работата започва да не ни носи удовлетворение, отношенията ни с околните се развалят, а негативното мнение за себе си все повече укрепва. За да разкъсаме този порочен кръг, е нужно да разберем кои наши убеждения, навици и начини да се справяме с проблемите ни пречат в живота.

Наскоро изследователите от Hogan Assessment System (създателите на известната анкета Hogan) са систематизирали кои са според тях главните саморазрушителни тенденции.

Ето шест от главните тенденции, които ни пречат да намерим удовлетвореността в своя живот.

Тенденция 1. Лошо регулиране на емоциите

Ние лошо контролираме емоциите си, като използваме неефективни способи за справяне със стреса и твърде сериозно се отнасяме към неуспехите си. Ако постоянно подтискаме емоциите си и ги тушираме, ядейки сладко и употребявайки алкохол, те рано или късно ще ни преизпълнят и ще излязат навън, много често по неочакван повод и ще се изразяват в прекалено деструктивен вид. Например, в желание за напускане на настоящата си работа в отговор на конструктивна критика. Ако ние не мислим за неуспехите и грешките си като възможности да научим нещо ново, целият ни живот може да започне да ни се струва като един непрекъсващ провал.

Примерни въпроси за самостоятелна проверка (ако отговаряте положително, то на вас ви е сложно да регулирате емоциите си):

– Разстройвате ли се за и от дреболии?

– Лесно ли можете да се разплачете?

– Бързо ли преминавате от състояние на спокойствие към агресивно и злобно поведение?

– Други хора лесно ли могат да предизвикат раздразнение у вас със своите действия?

Какво да се прави: Потърсете методики за справяне с негативните емоции и за завършване на стресовите цикли. В това отношение могат да ви помогнат няколко несложни съвета: бъдете физически активни, пробвайте медитация и дихателни упражнения, общувайте с доброжелателни непознати, смехът и сълзите също могат да помогнат в такива моменти.

Тенденция 2. Интернализация

Интернализацията представлява насочване на проблемите и свързаните с тях негативни емоции навътре в себе си, за да заглушим емоционалната си болка. Често тя се изразява в състояние на внезапна тъга и неувереност в себе си, или във вас постоянно говори „вътрешния ви критик“.

Примерни въпроси за самостоятелна проверка (ако отговаряте утвърдително, вие сте склонни да насочвате проблемите навътре в себе си):

– Чувствате ли се ненужни, за нищо неставащи и непълноценни?

– Често ли се сравнявате с другите?

– Струва ли ви се, че останалите хора за по-добри от вас (например по-умни, по-красиви, по-богати и т.н.)?

– Често ли критикувате себе си?

Какво да се прави: Използвайте метода от терапията за приемането и отговорността. Наблюдавайте, какво говори вашия вътрешен критик и мислено се опитвайте да се разграничавате от него. Опитайте се да си кажете „Моят вътрешен критик ме смята за неудачник“ вместо „Аз съм неудачник“. Може да му дадете не особено приятно определение или име: саботьор, Доктор Злостър или нещо подобно.

Тенденция 3. Екстернализация

Екстернализацията е склонност, точно обратната на интернализацията, тоест да обръщате проблемите навън. Целта е абсолютно същата: да се защитим от душевните страдания. Обикновено се изразява най-често в рисковано поведение. Важно е да се помни, че обичащия рисковете човек, често действа импулсивно и недооценява последствията.

Примерни въпроси за самопроверка ( ако отговаряте положително, то вие сте склонни прекалено да рискувате):

– Често ли ви лъжат другите?

– Изневерявате ли на своя партньора си ?

– Често ли рискувате и то с достатъчно голям залог?

– Нарушавате ли често правилата, например паркирате на непозволено място, карате с непозволена скорост и т.н.?

Какво да се прави: Правете пауза за размисъл, преди да предприемате нещо рисковано. Нобеловският лауреат и известен социален психолог Даниел Канеман смята, че това помага да се включи рационалното мислене и да се намали вероятността за когнитивни грешки.

Тенденция 4. Липса на воля за постигане на поставената цел

Когато ни е сложно да проявим воля за достигането на поставената цел, ние лесно се отвличаме или отлагаме всичко за по-късно (прокрастинираме).

Примерни въпроси самостоятелно да се проверите (ако отговаряте положително, то на вас ви е сложно да постигате целите си):

– Сложно ли ви е да се концентрирате?

– Лесно ли се отвличате?

– Не знаете какво да правите с живота си?

– Отлагате ли много често своите задачи за по-късно?

Какво да се прави: Престанете да прокрастенирате и да се отвличате. За това могат да ви помогнат съветите на специалиста по поведенчески дизайн Нир Еял, които той описва в своя бестселър „Неразрушимите. Как да управляваме вниманието и живота си“ („Indistractable: How to Control Your Attention and Choose Your Life“).

Тенденция 5 Прекалена старателност и страх от грешки

Старателността е полезно качество, но ако не е изразено прекалено силно. Безпокойството дали вие правилно сте облечени се превръща в закъснение за срещата, загубата на време за незначителни детайли води до неспазване на крайните срокове, допълнителното усложняване на задачите – до отказване да ги изпълним докрай.

Примерни въпроси за самостоятелна проверка (ако отговаряте положително значи че вие твърде много се стараете да правите всичко прекалено правилно):

– Сложно ли ви е да действате спонтанно?

– Страхувате ли да рискувате?

– Полагате ли прекалено много усилия, за да постигнете по-големи успехи?

– Нужно ли ви е да правите всичко идеално?

Какво да се прави: Намерете начини да се справите със своя перфекционизъм. Ето някои съвети, които ще ви помогнат в това отношение.

Тенденция 6. Склонни сте да фантазирате

Мечтите са хубаво нещо, но ако вие мечтаете за да избягате от реалността, която ви обгражда, това може да се превърне в много вреден навик. Тези мечти могат да ви помагат да избягвате неприятните страни на ежедневието, но те не ви стимулират да променяте живота си към по-добро.

Примерни въпроси за самопроверка (ако отговаряте положително, то вие сте склонни да бягате от реалността чрез вашите мечти):

– Притежавате ли свръхактивно въображение?

– Губите ли се в своите фантазии.

Какво да се прави: Научете се да мечтаете правилно. Тогава мечтането помага да се отпуснем, насърчава креативността и ни подкрепя в постигането на целите. Използвайте техниките за мечтаене, препоръчани от психолози и невролози. (например, можем да ви препоръчаме книгата на невробиолога от Харвард Шрини Пилей „Tinker Dabble Doodle Try„)

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x