fbpx
Прогнози и тенденции

Топ 10 на технологичните трендове за 2020 година според Telenor

Въпросът за доверието към данните, на които се обучава изкуствения интелект, приложения, които не само ще следят, но и ще се намесват в процесите, протичащи в организма, масовото разпространение на eSIM – това са само някои от основните технологични трендове, които Telenor е включила в своя традиционен обзор за предстоящата година.

Миналата година Telenor включи сред своите главни тенденции за 2019 година фалшивото съдържание за манипулация и дезинформация, въпросите за етиката, свързана с изкуствения интелект, гласовите чат-ботове и „зелените“ технологии.

А ето и 10-те основни тренда за предстоящата 2020 година според компанията.

„Зелените“ иновации ще се превърнат в „нещо реално“. Съвместното използване на интернет-нещата (Internet of Things, IoT), големите бази данни и технологията на изкуствения интелект ще позволи да се оцени много по-точно потреблението на енергия, да се намали търсенето и значително да се намалят емисиите на въглероден диоксид при едновременно намаляване на разходите и създаване на нови източници на доходи. Компаниите, особено в Европа, ще се стремят към получаване на все по-голям процент възобновяема енергия, което ще стане основа за правенето на бизнес, не влияещ на климата. На потребителите ще им се предлагат все повече нови услуги и приложения, които ще формират „зелени“ навици в тях. Държавните и частни инвеститори ще влагат все повече средства в „зелени“ стартапи.

Разпространение на „интернет тела“ (Internet of Bodies –IoB по аналогия с интернет нещата). През 2020 година ще се появят приложения, които ще следят за различни показатели на човешкото тяло, както се случва и сега (например, „умните“ часовници измерват пулса), но и автоматично ще се намесват, ако е необходимо. Например, ще се появят инсулинови помпи, които ще измерват нивото на кръвната захар и ако е необходимо ще вкарват инсулин в организма.

Масовотo стартиране на мобилни мрежи от пето поколение (5G) в света ще доведе до създаване на обединения между компании от различни индустрии, което от своя страна ще позволи създаването на платформи, „които ще променят света”. Възможността да се предават данни с минимално закъснение и значително повечето устройства IoT ще позволи да се провеждат дистанционни разследвания в извънредни ситуации, да се развива електронното здравеопазване, да се подобрява логистиката и т.н.

Разпространяването на затворени мрежи, организирани на принципа peer-to-peer (пирингови, децентрализирани мрежи). Тъй като технологичните компании и правителствата събират и анализират голямо количество данни в интернет, все повече потребители предприемат действия за защита на своите комуникации. В допълнение към напълно криптираните приложения, частните лица и организациите ще започнат да развиват собствени мрежи за връзка, както например това се случи при протестите в Хонгконг.

През 2020 година може да стане много популярен термина „мръсни данни“. Той ще се използва за да се постави под съмнение авторитета на изкуствения интелект. С развитието на процеса, в който технологията на изкуственият интелект и машинното обучение започнат да вземат все повече самостоятелни решения, то на това ще се обръща все по-голямо внимание от страна на обществеността. Хората ще питат дали тези решения са справедливи и безпристрастни или по време на обучението са използвани „мръсни данни“. Ако масивите от данни са били неточни, преднамерени или компрометирани, тогава решенията на изкуствения интелект могат да бъдат грешни и даже незаконни.

Въпросът с доверието към технологичните компании ще все повече ще се изостря. Все повече хора по целия свят ще започнат да разбират, че услугите за търсене или социалните мрежи, които се ползват безплатно, всъщност не са такива. Компаниите заработват приходи, използвайки техните данни на потребители. По мнението на Telenor , през 2020 година клиентите ще се доверяват все повече на компании, чиито приходи не зависят от това колко те знаят за своите потребители.

Разпространение на технологията eSIM (електронна сим карта, представляваща чип, интегриран на етапа на производство, в който електронно могат да се записват данни от оператора) както в потребителската електроника, така и в интернет нещата IoT.

През 2020 година почти всички големи автопроизводители ще предложат свои модели на семейни електромобили, които ще са способни да преодоляват все по-дълги разстояния. Стойността на подобни коли ще намалява, което ще привлича нови клиенти. По тая причина през 2020 година може да се появи също така и отрицателно отношение към електромобилите, тъй като търсенето на зарядни станции ще превишава предлагането на такива.

Ще се появят нови средства за проследяване на съня. Ново поколение фитнес-устройства ще позволяват измерването не само на пулса и движенията, но също така кислорода в кръвта и възможно активността на мозъка. Технологиите за сън няма да са идеални, но те ще променят нашата способност да измерваме, контролираме и оптимизираме съня си.

Засилване на конкуренцията между най-големите платформи за видео-стрийминг: Netflix, Apple+, Disney +, a възможно и други. От тази конкуренция ще се възползват потребителите, които ще получават повече контент с по-добро качество.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x