fbpx
Наука и технологииТехнологии

Огромен космически хотел за туристи ще може да приема гости през 2027 година

Космическата станция „Фон Браун” ще отвори врати след по-малко от десет години. За много хора откъсването от света се състои от уединение в къщичка в планината или на шезлонг на самотен плаж. Но скоро ще се появи друг вариант: номер в хотел , въртящ се свободно, високо над нашата планета.

Въпреки че космическите хотели дълго време оставаха само атрибут на научно-фантастичните романи, скоро това може да се промени. НАСА заявява, че през 2020 година ще отвори Международната космическа станция (МКС) за туристи. Намиращият се в Хюстън стартап Orion Span е разработил проект за космически хотел с името Aurora Station, който ще отвори врати през 2022 година (за този проект подробно може да прочетете тук).

А сега Gateway Foundation, стартап от Алта Лома, Калифорния представи, възможно най-амбициозния план от всички досегашни. Космическата станция ще представлява подобие на круизен кораб, който може да събере два хотела от по 100 гости и вероятно три пъти повече членове на екипажа. Космическият обект ще има изкуствена гравитация и ще включва ресторанти, спортни зали, спортни арени и концертни площадки. Освен това постоянно на разположение на гостите ще бъдат космически шатъли, готови да върнат гостите обратно на Земята в случай на извънредни ситуации.

Ще ходим ли на почивка в космоса

Компанията е нарекла плана за въртящата се космическа станция „Фон Браун”. Вернер фон Браун е немски учен-ракетостроител от времето на Втората световна война, който след нейния край е напуснал Германия за да стане един от главните архитекти на програмата за космически полети на НАСА „Аполо”. Фон Браун е популяризирал идеята за космически станции във формата на колело още през 50-те години на миналия век.

Планът на Gateway Foundation е до 2025 година да сглоби космическата станция на орбита и през 2027 година или малко след това да приеме първите посетители , казва Тим Алаторе, старши архитект в проекта.

“Исторически се е получило така, че обикновен човек не бил в космоса и ние се стремим това да се случи”- заявява той. – След няколко години ние ще възприемаме космоса като обичайно място за почивка.”

Волфганг Финк, доцент по аерокосмическа и машиностроителна техника в Техническия колеж на Аризонския университет в Тусон, е съгласен с тази теза.

„Аз съм абсолютно уверен, че това ще се случи. Това определено не е научна фантастика”-казва той.

Но зададения график за въвеждането на космическата станция в експлоатация може да се окаже твърде амбициозен.

„ Ние все още далеч от възможността да построим такива хотели и да ги експлоатираме. Това ще се случи и ще бъде много интересно. Но за това ще е нужно малко повече време”-казва Глен Лайтси, професор по космически технологии в Техническия колеж на Джорджия в Атланта. Той смята, че първите космически хотели ще отворят след 2030 година.

Информацията за това как гостите ще стигат до своите космически апартаменти е откъслечна и непълна. В Gateway Foundation заявяват, че водят преговори със SpaceX за използване на космическия кораб Starship. Не е ясно, колко време ще заеме това пътешествие, въпреки че астронавтите стигат до МКС за 6 часа.

Освен това Gateway Foundation не разкриват, колко ще струва пребиваването на станцията „Фон Браун”. Orion Span казват, че 12-дневно пребиваване в техния космическия хотел Aurora ще струва 9,5 милиона долара, включително билетите за отиване и връщане. В НАСА заявяват, че за гостите на МКС нощувката ще струва 35 000 долара, което е доста приемлива цена. Въпросът е в транспортните разходи до космическата станция, които не са още известни, но слуховете говорят, че компанията на Илон Мъск SpaceX ще обяви цена в няколко десетки милиона долара .

Първата група космически туристи от седем човека, които бяха в космоса в периода от 2001 до 2009 година заплатиха на Русия по 20 милиона долара за всеки полет до МКС.

„Първите пътешествия ще бъдат доста скъпи” –казва Алаторе. – „ Нашата цел е да намалим разходите, там, където имате избор. Вие ще можете да икономисате и да се отправите на седмична почивка в Европа или да изберете космоса”.

Как ще изглежда почивката в космическия хотел

Първата спирка за пристигащите гости ще бъде стиковъчния възел на космическата станция . След това гостите ще могат с асансьори да стигнат до своите стаи, разположени на външния кръг, където устойчивото въртене ще бъде достатъчно за симулиране на гравитация, равна на една шеста от земната.

Изкуствената гравитация означава , че гостите ще могат да ядат, да се занимават със спорт, да си вземат душ и да ползват вана, както на Земята. Но тъй като тя ще много по-слаба, гостите ще могат да се насладят на някои дейности, които на друго място са невъзможни.

„Представете си състезание по супербаскетбол с гигантски скокове и отласкване от стените” – обяснява Алаторе.

Изкуствената гравитация е не само веселба, но и въпрос на безопасност. Астронавтите, които са прекарали дълги периоди в безтегловност, се сблъскват с отоци, слабост, проблеми със зрението и други заболявания.

По думите на Алаторе, декорът на хотела няма да прилича на белоснежната обстановка, която може да се види в много научно-фантастични филми за космоса. Специалистите планират да създадат домашен уют, използвайки такива материали като корк и бамбук.

Повечето гости, посещаващи станцията „Фон Браун”, ще пребивават там седмица или две, докато членовете на екипажа по всяка вероятност ще бъдат на орбита около шест месеца, преди да се върнат на Земята.

Съображения за безопасност

МКС е доказала, че на орбита е възможно да се изграждат големи обекти и хората могат да живеят там безопасно и в относителен комфорт за дълъг период от време. Но някои основни въпроси все пак остават актуални.

„Проблемът е от икономически аспект. Да се осигури цялата верига от доставки, да се осигури чистотата на въздуха, да се поддържат нормални условия за живот” – казва Лайтси, добавяйки, че не смята тези проблеми за непреодолими.

Финк посочва за други възможни усложнения, например, риска за гостите и самия космически хотел от сблъсък с орбитален космически боклук.

Астронавтите признават, че даже малко парче боклук може да нанесе сериозна вреда на космическия кораб, но не е ясно доколко този риск е актуален за такъв тип космически обекти. Алаторе посочва, че както МКС , така и станцията „Фон Браун” ще има защитно екраниране, а нейната орбита ще се коригира за избягване на по-големите парчета космически боклук. В случай на нарушаване на целостта на станцията, аварийни прегради ще покриват повредената зона.

В края на краищата, посещението на космическия хотел може да прилича на посещение на полярна изследователска станция, тоест още една екстремална среда, която се отваря пред безстрашни туристи, казва Лайтси.

„Отначало на Антарктида са отивали само изследователи и учени, а сега там е почти като град, основно на станцията МакМердо” – казва той, имайки предвид полярния обект на остров Рос на бреговете на Антарктида. „ С течение на времето и на орбита около Земята сигурно ще бъде същото”.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x