Дари
Изкуствен интелектНаука и технологии

До 2035 година роботите и ИИ могат да заемат 30% от традиционните работни места

Изкуственият интелект (ИИ) и робототехниката могат да извършат истинска революция в използването на работната ръка в близките десетилетия. Изследване, извършено от аналитици на един от най-големите дистрибутори на електроника RS Components показва, че около 30% от традиционните работни места във Великобритания могат да бъдат заети от роботи и системи с изкуствен интелект до 2035 година.

Революцията в роботехниката и ИИ е на дневен ред в много сектори на икономиката и затова расте убедеността, че голяма част от обема работа, извършван от хора, ще може да се изпълнява от роботи и системи с изкуствен интелект. Това вече не е от сферата на научната фантастика, а реалност, която ние даже още не можем ясно да осмислим и осъзнаем.

Аналитици на RS Components са направили изследване за да оценят колко работни места могат да бъдат заети от роботи и системи с ИИ във Великобритания до 2035 година. Те са се базирали на данни от Управлението за национална статистика на Обединеното кралство и анализ на PricewaterhouseCoopers, които са изследвали как това ще се отрази в различните отрасли на икономиката в идващото десетилетие. Оказало се , че средно повече от 30% от работните места, заемани от хора са заплашени да бъдат напълно автоматизирани. Интересното е, че с развитието на технологиите много от работните места, за които преди се смяташе, че не се поддават на автоматизация, изведнъж се оказват заплашени. Особено в светлината на пандемията, все повече работодатели и корпорации започват да се замислят за ускорено внедряване на роботи и системи с ИИ.

Анализът показва, че най-много работни места са заплашени в сферата на общественото хранене – 54%. Това се потвърждава от вече съществуващите терминали в много заведения, където е възможно оформянето и заплащането на поръчката да става без общуване с касиер. Тези средства варират от приложения за онлайн поръчки на храна до съвършено нови технологии за поръчване на храна в заведение без участието на хора. Има вече и опити за замяна на хора-готвачи с роботи.

Друга сфера, в която се предполага, че ще бъдат загубени работни места е сферата на развлеченията и туризма. Там се предполага, че автоматизацията ще спомогне за съкращаване на 45% от работните места. Например, в Япония вече има верига от хотели, в които голяма част от работните места са заети от роботи.

В производството също се предполага, че около 45% от работните места са подложени на риск. Това особено се отнася до повтарящ се и рутинен нискоквалифициран труд, който лесно може да бъде имитиран от роботи.

Строителството е също отрасъл, в който новите технологии навлизат ускорено. Например, 3D печатът позволява да се строят различни обекти с минимална човешка намеса. В този отрасъл се очаква, че работните места ще намалеят с 39%. Интересен факт е, че в съпътстващите дейности, като управление на имоти и в търговията с недвижими имоти се предполага съкращаване на работните места с 31%.

В сферата на търговията на дребно и в складовите дейности аналитиците на RS Components прогнозират намаляване на работните места с 31%.

В такива важни сектори за обществото като здравеопазването и социалните дейности се предполага, че работните места ще намалеят с 21%, а в образованието – с 8%.

Друга интересна сфера, която са оценявали аналитиците, е сферата на юридическите услуги, където се прогнозира съкращаване на работните места с 24%.

Като цяло анализът на аналитиците от RS Components показва, че във Великобритания около 10 милиона работни места в близките 15 години, ще бъдат заети от ИИ.

Тук е мястото да се отбележи, че много от загубените работни места ще бъдат за нискоквалифицирани дейности, свързани с рутинна и повтаряща се работа. Бъдещите работници по всяка вероятност ще бъдат заети с по-творческа и висококвалифицирана работа. Именно затова образованието, развитието на адаптивен интелект, креативността и високата квалификация ще играят все по-голяма роля на трудовия пазар. При такива анализи е много по-лесно да бъдат оценени колко работни места ще бъдат загубени и много по-трудно – колко нови ще бъдат необходими, особено като се има предвид създаването на нови професии, за които доскоро даже и не подозирахме. И може би на това място най-уместният въпрос, който можем да си зададем е „Може ли изкуствен интелект да изпълнява моята работа?“

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x