fbpx
АкцентиНаука и технологииТехнологии

Най-голямата в света сграда, напечатана на 3D принтер, отвори врати в Дубай (Видео)

В дубайския район Варсан отвори врати нова сграда, висока 9,5 метра и площ от 640 квадратни метра. Тя стана рекордна по размер сграда, създадена с помощта на 3D принтер. Сградата ще служи като нагледен пример за преимуществата на подобни технологии в строителството. Властите на Дубай са убедени, че с помощта на новите технологии ще може да се осъществи пробив в индустрията, увеличавайки скоростта на изпълнение.

След година на най-различни тестове, гарантиращи, че проектът във Варсан отговаря на най-строгите строителни стандарти, това ново чудо на строителните технологии отвори врати. Кметството на Дубай заяви, че сградата вече е вписана в Книгата на световните рекорди на Гинес като първата двуетажна печатна сграда.

Двуетажна сграда с 3D Printer
Източник: Chris Whiteoak / The National

По данни на списание The National за издигане на бетонните стени са били необходими само 15 човека. В рамките за изпълнение на обичаен строителен обект от подобен мащаб са нужни два пъти повече строителни работници. Благодарение на използването на 3D-печат , обемът на строителните отпадъци е намалял с 60%. Също така са намалели и преките разходи. Чиновниците отбелязали, че себестойността за строителството на сградата е намаляла до 272 000 долара вместо средните за строителния отрасъл 680 000 долара за аналогична сграда.

Стая от сграда с 3D Printer
Източник: Chris Whiteoak / The National

Процесът, който се използвал в изграждането на сградата е чрез нанасяне на течен материал по предварително определен маршрут, начертан от компютър, подобно на мастиленоструен принтер. Тези течности, включващи различни минерални компоненти, се втвърдяват в бетон почти моментално, за да превърнат цифровия модел в триизмерен обект.

Сградата ще бъде също като положителен пример как с помощта на 3D-печат могат да се създават сложни архитектурни форми. Властите на емирството имат намерението да подпомагат подобни проекти и да инициират строителството на много такива сгради на територията на Дубай.

Стая от сграда с 3D Printer
Източник: Chris Whiteoak / The National

По думите на кмета на Дубай Давуд Ал-Хажри (Dawoud Al Hajri), проектът специално включва различни архитектурни форми за да могат да бъдат демонстрирани как с възможностите на новите технологии могат да се изпълняват най-сложните архитектурни елементи.

Но това не е първата напечатана сграда в Обединените арабски емирства. Още преди три години шейх Мохамед, вице-президент на ОАЕ и емирът на Дубай откриха футурстичен офис, създаден с 3D-принтер, разположен срещу Emirates Towers. Изграждането на новата сграда е продължение на стратегията за развитие на Дубай като световен лидер в областта на използването на 3D- печат в строителството.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x