fbpx
АкцентиИзкуствен интелектНаука и технологии

Изкуственият интелект ще създаде много повече работни места?

В последните няколко години изкуственият интелект ( ИИ) се разви толкова бързо, че сега не минава и месец без появата на значителна новина за поредния пробив в областта на ИИ. В най-различни области, такива като превод на реч, медицинска диагностика и игри, компютрите все по-често започват да превъзхождат човека. По тази причина все по-често се обсъжда как ИИ ще повлияе на заетоста на хората. Някои се опасяват, че в с развитието на ИИ за хората ще остават все по-малко работни места, а значи ще се увеличава количеството на безработните, които икономически няма да могат да се конкурират с изкуствения интелект.

Технологиите : какво е въздействието им?

От една страна , можем да оправдаем тези, които предсказват масова загуба на работни места заради изкуствения интелект. Много лесно е да си представим, че структурата на съществуващите работните места ще се измени под въздействието на новите технологии. Но много по-сложно е да си представим какви нови работни места ще ни предостави развитието на тези технологии.
Ако се замислим, радикалните технологични достижения въобще не са ново явление. Технологиите се развиват без прекъсване повече от 250 години, а в САЩ нивото на безработица остава в диапазона от 5% до 10% почти през целия период , даже когато са се появили нови технологии такива като парната енергия и електричеството.
Но защо да се оглеждаме толкова назад. Достатъчно е да погледнем на Интернет. Да се върнем 26 години назад в 1993 година. Уеб-браузърът Mosaic беше току-що излязъл, а изразът „ да сърфираш” беше на няколко месеца.
Ако някой ви беше запитал тогава какъв щеше да е резултата от съединението на няколко милиарда компютри в гигантска мрежа с общи протоколи , вие сигурно щяхте да предвидите, че ще изпращате много повече писма по електронната поща и ще четете много по-малко вестници на хартия. Възможно е да сте си помислили, че ще купувате много неща в Интернет. Ако сте били особено далновидни, сигурно щяхте да предположите, че тази технология негативно ще повлияе на туристическите фирми и на борсовите брокери. Сравнително лесно е да се предположи, че интернет ще унищожи много такива работни места.
Но днес ние знаем какво стана в действителност. Разбира се, че всичко се измени. Но измененията бяха неочаквани. Появиха се хиляди нови компании със стойност, изчисляваща се в трилиони долари. На нашата планета практически всичко се измени в по-добра посока, до което се докосна интернет. Появиха се десетки нови възможности за кариера, от уеб-дизайнери до дейта специалисти и онлайн-маркетолози. Разходите за откриване на бизнес в световен мащаб рязко паднаха, а стойността за общуване с настоящи и потенциални клиентите се намалиха почти до нула. Огромни хранилища с информация станаха широко достъпни и се използват от предприемачите от целия свят.
Но от друга страна днес ние пишем много по-малко писма и купуваме по-малко вестници.

Развитие на изкуствения интеллект

И ето, че се появи нова и още по-разрушителна във всякакъв смисъл технология : изкуственият интелект.И отново слушаме старата песен „Тя ще отнеме работни места”
Дайте да погледнем на обикновен банкомат. Ако ви се налагаше да избирате технология, която изглежда така, че иска да замени всички хора, банкоматът щеше да е доста подходящ. Но фактите са в противоположна посока. Банковите служители сега са много повече от банкоматите. Как така? Всичко е много просто.: банкоматите намалиха разходите за откриване на банкови клонове, банките отвориха повече клонове, приемайки на работа повече хора.
По аналогичен начин , ИИ ще създаде милиони работни места , които ще надминат нашите очаквания. Например, ИИ ще стане експерт в езиковия превод, – и заедно с това ще нарастне потребността от хора-преводачи. Защо? Ако стойността на превода падне почти до нула, ще паднат и разходите за водене на бизнес с тези, които говорят на други езици. Така ще се разширява бизнесът воден зад граница, създавайки повече работа за хора-преводачи. ИИ ще извършва простата работа, за нюансираните преводи ще са нужни хора-преводачи.
Появата и разпространението на ИИ обещава по-бърз от средния ръст на броя на работните места в много професии, които както ни се струва могат да бъдат заменени от ИИ: счетоводители, съдебни медицински експерти, геолози, технически преводачи, уеб-разработчици, медицински сестри и други. В тези области ще се наемат много повече хора, не въпреки ИИ, а благодарение на него.
Но както и с интернет, реалните работни места ще се появяват там, където нашето въображение още не може да си представи.
Електричеството измени света, както и механическата сила, както и конвейра. Никой днес не може да каже, че би било по-добре без тези технологии. Те подобриха нашия живот , създадоха работни места, повишиха работната заплата. Изкуственият интелект може много повече от електричеството, механизацията и всичко , което е било до него.
Именно така е устроена свободната икономика и затова работните места никога не свършват вследствие на автоматизацията. В света винаги ще има толкова работни места, колкото купувачи и продавачи.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x