fbpx
На фокусСаморазвитиеЧовекът

Какво представлява адаптивният интелект и защо той ще бъде едно от главните качества на работника на бъдещето

Във времето на ускоряващите се технологични промени и всеобхватното алгоритмизирано дигитално бъдеще, адаптивният интелект ще е едно от най-ценните качества на работниците на бъдещето, въпреки че интелектуалният и емоционалният интелект също няма да са за пренебрегване.

Съдeйки по неотдавнашния доклад на PricewaterhouseCoopers, посветен на бъдещите професии и навици, 79% от изпълнителните директори са обезпокоени от недостига на качествени служители с необходимите качества. Ще могат ли екипите бързо да се адаптират към всеобхватното алгоритмизирано дигитално бъдеще? Само с висок интелектуален и емоционален интелект не можем да си помогнем, когато във врата ни дишат изкуственият интелект, различни невронни интерфейси, виртуалната и допълнената реалност , интернет нещата ( IoT) и още много умни технологии. В тази връзка в последно време започват все повече да обръщат внимание на адаптивния интелект, като едно от качествата, което работодателите ще търсят все повече в близките години в кандидатите за работа.

За какво става въпрос

Веднага трябва да уточним , че терминът „адаптивен интелект” звучи доста неконкретно и има опасност да предизвика същите спорове, както и „емоционалния интелект”. Последният беше формулиран по този начин за да се обърне вниманието на мениджърите за нарастващата важност на комуникативните способности , на емпатията , особено в работата с клиентите и колегите.

Адаптивният интелект (AQ) бизнес консултантите го определят като готовност да се учим постоянно на нови неща, да придобиваме нови навици и умения, и възможността бързо да се адаптираме. Сегашните темпове на развитие на технологиите и силната конкуренция ни карат много по-внимателно да се отнасяме към промените около нас и постоянно да обновяваме своите знания. Невропластичността на нашия мозък, нашите природни способности към възприемане на новото и реакцията на стремително променящите се условия се оказват недостатъчни да се поддържа успешна кариера в продължение на 45 години. В свят на ускоряващи се промени, всеки следващ момент може да донесе нещо неочаквано и да ни вкара в състояние на объркване.

Как да развиваме адаптивния си интелект

Натали Фрато е венчърен инвеститор и един от главните евангелисти на идеята за адаптивния интелект. Тя го възприема като индикатор за бъдещия успех и го определя като умение да се справяме със стреса, със страха от новото. Фарго казва, че адаптивността е навик, който всеки може да придобие при наличието на желание.

Как може да се постигне това?  Ето три прости стъпки:

Попитайте себе си: „Какво ако?”

Фрато отбелязва , че подготовката към промените започва от въображението. Тя предлага от време на време да се питаме за това какво може да се случи в нашата сфера на дейност или знания в бъдеще. Задавайки си въпроса „какво ако?” ние стимулираме нашия творчески потенциал и се заставяме да мислим за това, как да решим задачата на бъдещето при наличието на една или друга променлива. Фрато е уверена, че такива упражнения ще настроят нашия мозък на по-бърза реакция при сблъсък с непредвидени обстоятелства или данни. Вие сигурно сами знаете: Ако си предупреден, имаш повече шансове да излезеш сух от водата.

Научете се да се разучавате

Леко е да се каже ”Сега актуално е това, забравете всичко, което сте учили”. Подсъзнателно промените предизвикват в нас съпротива. Ние започваме да се съмняваме в себе си, в своя опит и в правилността на досегашните си нагласи. Фрато препоръчва да се опитате да се представите в ролята на току-що начинаещ и да нулирате своите очаквания.

Изберете експеримента вместо навика

Обикновено ние се стараем да се опираме на своя минал опит и да се опитваме да си спомним какво по-рано ни е помагало в подобна ситуация. Именно затова ни е по-трудно да преминем към новите условия. В този смисъл е важно да се опитват експериментални решения, за да не заседнете завинаги в миналото. Фрато предполага, че влюбеността в минали постижения понякога се превръща в препятствие на пътя към промените и затова човек трябва да се старае да не придава такова важно значение на успехите в миналото.

Защо адаптивността е важна за работата

Ако вие мислите , че във вашата професия традициите и да допуснем, точността на пресмятане са по-важни от способностите да се приспособяваш, по всяка вероятност се заблуждавате. По мнението на професора от катедрата по управление и бизнес в Харвардското бизнес-училище (Harward Business School) Ейми Едмънсън , в близкото бъдеще гъвкавостта и адаптивността ще са търсени качества във всяка една сфера, от банкирането до дизайна.

Да предположим , че работите като счетоводител, IQ ще ви помогне да се справите с тестовите задачи и да отговорите на въпросите при интервюто за работа, Емоционалният интелект ( EQ) ще ви бъде от полза в комуникацията с колегите и клиентите, Но накрая AQ ще ви помогне, когато част от задачите бъдат автоматизирани и обичайната схема на работа се промени.

С Едмънсън са съгласни повечето от ръководителите на големи компании. В анкета, проведена от IBM, 5670 топ-мениджъри на водещи компании са изразили мнението, че умението да се приспособяващ, ще става все по-необходимо и търсено качество.

В Швеция например, в Министерството на труда са подготвили специална програма за преобучаване като отговор на проблема със съкращаването на работните места заради автоматизацията.

Що се отнася за IQ и EQ, е много рано е да ги отписваме. Едмънсън твърди, че и трите вида интелект са важни и имат своето важно значение в кариерното развитие на човек. Идеалният кандидат би трябвало да притежава и трите, защото всеки от тях посвоему помага на човек да решава проблемите и да се адаптира.

Пени Локасо, основател на компанията BKindred, занимаваща се с преобучение на възрастни, изброява три начина да настроите способностите си към промени:

Научете се да се концентрирате в текущата задача и не обръщайте внимание на отвличащите ви фактори.

Научете се да задавате неудобни въпроси. Например, на началника си за увеличение на заплатата си, за да можете да преборите своята неувереност и страх.

Научете се да вербализирате своето любопитство, например , обсъждайки с ваши познати нещо интересно,което ви е заинтересувало, вместо да намерите информация по този въпрос в интернет. Това ще ви превърне от пасивен потребител на информация в активен изследовател.

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x