Дари
На фокусПсихологияЧовекът

“Смятат ме за личен психотерапевт“: как да подкрепим близките ни хора, без да жертваме себе си

На фона на пандемията и всички предприемани от властта мерки много от нас се оказаха в тревожно състояние. В такива моменти е много важно да се погрижим сами за себе си, но без да забравяме и пренебрегваме социалните си контакти. Но понякога общуването може да изтощава, например, приятелят ви или приятелката ви постоянно ви разказва за своите преживявания и търси подкрепа, а на вас не ви стигат силите даже на себе си да помогнете. Как трябва да се постъпи, ако близки хора ни смятат за личен психотерапевт?

Опитайте се да разберете какво всъщност е нужно на близкия ви човек

Когато близък човек ни разказва за свой проблем, ние често си мислим, че трябва да му помогнем веднага да го реши. Вместо това да започнете веднага с мозъчна атака, за да му дадете идеи за решаването му, разберете внимателно от вашият приятел или близък, какво всъщност му е нужно. Възможно е, той просто да иска да изрази емоциите си и мислите си, а не да получава обратна връзка с по-нататъшен подробен план за действие.

Ако от вас очакват съчувстващ поглед и прегръдка, дайте само тях. Не е нужно да измисляте нещо, а след това да преживявате, че сте изразходвали толкова много емоционални ресурси за подкрепа. След като с вас са споделили, кажете: „Благодаря, че ми разказа за всичко това. Не мога да повярвам, че така се е случило“.

Поставете граници

Помнете, че отговорността за границите в общуването с приятели и близки е ваша отговорност. Близките ви хора не се опитват да ви изтормозват съзнателно. Разбира се, ние не искаме да изглеждаме като безчувствени монстри, но е важно веднъж ясно да споменете, кога вие сте недостъпни. Например, това може да е през нощта след определен час или през почивните дни. На всички им е нужно време, за да могат да възстановят силите си.

Ако вие знаете предварително, че ви предстои тежка работна седмица, предупредете за това близкия ви човек. Поговорете внимателно, колко време вие ще можете да му отделите, за да го подкрепите. Възможно е, вие да сте започнали вече да се дразните и психически да се уморявате заради това, че не знаете, как да вмъкнете необходимото време за контакт с близкия ви човек в така напрегнатия ви график. Поставяйки граници, вие не отхвърляте и пренебрегвате приятелите си, а си давате време и пространство лично за себе си.

Не вземайте чуждия товар върху себе си

Активната проява на емпатия често води до преумора. Вие можете да слушате оплакванията на близкия ви човек, да го подкрепяте, но във ваш интерес е да не поемате емоционалния товар от чуждите проблеми. Ако състоянието на човека се влошава, предложете му да се обърне за професионална помощ. Но направете това внимателно, за да не се възприеме вашата препоръка като раздразнение, а като вариант за решаване на проблема, с който вие сам не можете да се справите.

Бъдете добър към себе си

Сега много от нас се сблъскват с трудности и силни преживявания. Не изисквайте от себе си прекалено много. Ние всички се справяме според собствените си възможности и сили. Наспивайте се, почивайте си, разхождайте се. И помнете, че за да можете да бъдете действително подкрепа за близките ви хора, вие трябва да се грижите за себе си и да можете да възстановявате използваните ресурси.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x