fbpx
Наука и технологииТехнологии

Слънчевите керемиди от сив бетон Bi-Solar постигнаха ефективност от 17,5%

Британската компания Roof Tiles Technology Ltd е пуснала в продажба нова серия от слънчеви керемиди под търговското име BiSolar, отличаващи се с висока ефективност от 17,5%, които изглеждат като стандартни бетонови керемиди. Те могат да бъдат монтирани както при изграждането на нови сгради, така и при подмяна на стари покривни покрития.

В основата на новото покривно покритие са монокристални фотоелементи с диелектричен слой на обратната страна на елемента (PERC). КПД-то на слънчевите панели е 17,5% и всеки отделен покривен елемент осигурява изходяща мощност от 18 вата. За един квадратен метър от покрива са необходими 9,7 елемента и мощността е 175 вата. Компанията-производител дава 25-годишна гаранция за своите изделия. По думите на основателя на Roof Tiles Technology Антонио Ланцони, всички разработки на компанията са запатентовани.

Принцип на работа на фотоелктрическите елементи от типа на PERC

BiSolar представлява бетонна плочка, към която е залепен стъклен панел с фотоелементи, произведени от китайски производител, който по думите на компанията, има много добра репутация в Европа. На един панел се разполагат дванадесет клетки , притежаващи ефективност от 22%.

Цялото устройство е с размер 445х330 мм и тежи 6 килограма. От тях 1,2 килограма се пада на фотоелектрическия модул, основата на който е изпълнен от закалено сатенено стъкло с дебелина от 3 мм. За производството на панелите се използва напълно автоматизирана производствена линия.

По думите на Ланцони, BiSolar ще струва на собственика 25-30% по-скъпо в сравнение с обичайните слънчеви панели, но устройството във вид на керемиди изглежда доста по-привлекателно. Освен това монтажът се изпълнява доста по-лесно и по-евтино, отколкото закрепените към покрива традиционни слънчеви панели. BiSolar е напълно аналогичен на обикновените керемиди и е снабден със стандартни конектори МС4, разположени под соларния панел, като по този начин монтажът е много лесен и затова може да бъде изпълнен от всеки майстор на покриви.

Основателят на Roof Tiles Technology Ltd освен това отбелязва, че покрив с BiSolar показва по-добри резултати в сравнение с покривни покрития с обикновени керемиди при тестовете за устойчивост при различни тежки атмосферни условия.

Компанията Roof Tiles Technology Ltd е започнала да продава своите нови слънчеви панели в края на 2019 година, но на активното развитие на маркетинговата кампания е попречила пандемията, причинена от коронавируса. В момента започва реализацията на пилотни проекти в няколко страни. От компанията планират да разширят своите мощности за производство на слънчеви панели до сумарна мощност от 18 мегавата годишно.

Компанията се стреми да излезе на нови пазари и води преговори с производители на покривни покрития и строителни организации извън пределите на Великобритания, предлагайки да организира производство на тези локални пазари. Roof Tiles Technology Ltd са готови да предоставят на своите партньори не само правото на своите патенти, но и да доставят производствено оборудване.

Източник

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x