fbpx
АкцентиКлимат и екологияПрирода и общество

Стряскащата истина за глобалните въглеродни емисии в цифри

Два градуса по Целзий може и да не изглеждат много, но за нашата планета това е разликата между благополучния  живот и катастрофалнто  изменение на климата, което може да доведе до трудно предсказуеми и даже до абсолютно непредсказуеми последствия за човечеството.

Наскоро ново иследване на международен екип публикува свое изследване, в което те предупреждават, че глобалното затопляне с 2⁰С в сравнение с прединдустриалната епоха, може да предизвика други системни процеси на Земята, често наричани „обратни връзки”. Като такива могат да се разглеждат : топенето на „вечната замръзналост” , разпадането на метанхидратите от океанското дъно, намаляването на амaзонските тропически гори и горите в северните части на Земята , намаляване на земното и океанско поглъщане на въглерод, намаляването на снежната покривка в северното полукълбо, намаляване на арктическия и антарктическия морски лед, намаляване на ледените покритие около Южния и Северен полюс.

Тези фактори на каскаден принцип могат да ускорят затоплянето до 4-5⁰С, даже ако ние спрем да изхвърляме в атмосферата „парникови” газове”.

Вече повече от два века изгарянето на изкопаеми горива се увеличава с всяка изминала година, което респективно води до увеличение на въглеродните емисии. Човечеството стои пред голямо предизвикателство за решаване на този проблем . За съжаление част от световните политически и бизнес лидери, въпреки подписаните договори от Киото и Париж, не полагат или не искат да положат необходимите усилия за намиране на трайно решение на глобалното затопляне. Например, разследване на британската организация Influence Map, показва , че петте най-големи нефтени компании – „Бритиш Петролиум” (BP), „Шел” (Shell), „Ексон Мобил” (Exxon Mobil) , „Шеврон” (Shevron)и „Тотал” (Total) от 2015 година до сега са похарчили един милиард евро за блокиране и отслабване на законодателството по въпросите на климатичните изменения в различни страни по целия свят.

Въглеродни емисии по държави

В табл. 1 са показани 30-те страни с най-висок процент емисии. Трябва да се отбележи, че на тях се падат 84% от глобалното количество СО₂, изхвърлян в атмосферата, а на останалия свят – останалите 16%.

Табл.1 Глобалните въглеродни емисии в проценти
Източник: visualcapitalist.com

В табл.2 са показани абсолютните количества емисии на въглероден диоксид на 15-те страни, които са най-предните места по този показател. В таблицата са използвани най-новите данни от Глобалния въглероден атлас ( Global Carbon Atlas) за емисиите на СО₂ .

МястоСтранаЕмисии през 2017г.(МtCO2)% от глобалните емисии
1Китай9,83927.2%
2САЩ5,26914.6%
3Индия2,4676.8%
4Русия1,6934.7%
5Япония1,2053.3%
6Германия7992.2%
7Иран6721.9%
8Саудитска Арабия6351.8%
9Южна Корея6161.7%
10Канада5731.6%
11Мексико4901,4%
12Индонезия4871,3%
13Бразилия4761.4%
14Южна Африка4561.3%
15Турция4481.2%
Топ 1526,12572.2%
Останал свят10,02827.7%

По отношение на абсолютните емисии, ясно се вижда кои са най-големите емитенти. Големите икономики като Китай, САЩ и Индия причиняват почти половината от световните въглеродни емисии. Но другото, което също не може да не се отбележи е че на първите петнадесет страни по абсолютно количество емисии се дължат 72% от глобалните емисии на СО₂, а на целия останал свят – 28%.

Разбира се, абсолютните емисии по различните страни не показват цялостната картина . Планетата е общ дом на над 7.5 милиарда души, но те не са разпределени равномерно по целия свят. Затова много показателни са данните как се разпределят емисиите на въглероден диоксид на глава от населението в различните страни.

В табл. 3 са показани 20-те страни с най-високи емисии на глава от населението:

Табл.3 Страни с най-големи емисии на въглероден диоксид на глава от населението
Източник: Global Carbon Atlas/visualcapitalist.com
Забележка: Включени само страни с население над един милион, което изключва такива държави и райони като Кюрасао, Бруней, Люксембург, Исландия, Гренландия и Бермудските острови.

Прави впечатление, че шест страни , които са сред първите 30 по % емисии ( табл.1 ) и са сред първите 15 по абсолютно количество изхвърлен въглероден диоксид в атмосферата, се появяват и в табл.3 по въглеродни емисии на глава от населението. Това са Саудитска Арабия, САЩ, Канада, Южна Корея, Русия и Германия .

CO₂ от началото на индустриалната революция

Знаем, че бързата урбанизация и индустриализацията са оказали огромно въздействие върху въглеродните емисии, изхвърляни в атмосферата, но с каква скорост?
Климатологът Нийл Кей отговаря на въпроса от различна гледна точка. По-долу е показано неговото сравнение между това на колко години сте в момента и на какъв процент от емисиите на СО₂ от началото на индустриалната революция ( 1751 година) сте били свидетел.
Процентите са следните:
Ако сте 85 години – на повече от 90% от емисиите
Ако сте 30 години – на повече от 50% от емисиите
Ако сте 15 години – на повече от 30% от емисиите
Казано по друг начин, общият обем на емисиите се ускорява постоянно. Това се вижда най-добре в драматичното съкращаване на периода от време, за който 400 милиарда тона CO₂ се изхвърлят в атмосферата:
• Първи период: 217 години (1751 – 1967 г.)
• Втори период: 23 години (1968 до 1990 г.)
• Трети период: 16 години (1991 до 2006 г.)
• Четвърти период: 11 години (2007 до 2018 г.)

Тук са много актуални думите на професор Йохан Рокстрьом , директор на Stockholm Resilence Centre и член на Mission 2020 :

„Трябва да пречупим глобалната крива на емисиите не по-късно от 2020 г. и да постигнем световна икономика без изкопаеми горива до 2050 г. Да, това е голяма трансформация. Възможно ли е това? Да. Това жертва ли е? Не. Доказателствата нарастват ден след ден, че декарбонизираният свят е по-привлекателен свят. “

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x