fbpx
Климат и екологияПрирода и общество

„Слънчеви острови” ще помагат на Нидерландия да се бори с повишаването на морското равнище

В Нидерландия са пристъпили към реализацията на плана за строителство на най-голямата в света плаваща слънчева електростанция. По този начин страната не само ще повиши процента на „зелена генерация” на електроенергия, но и ще се бори с повишаването нивото на морето.

Проектът се състои от 15 „слънчеви острова” в Андийкското водохранилище (Andijk Reservoir ) в Северна Холандия, които ще включват в себе си 73 500 фотоволтаични панела. Тези острови ще станат първите в света крупни обекти, които могат да се настройват към движението на Слънцето, съобщава World Economic Forum.

„Не е случайно, че такава адаптация ще се осъществи в Нидерландия, тъй като там хората живеят под морското равнище – казва Арно ван Друтен, изпълнителен директор на Floating Solar, компанията-доставчик на слънчевите панели за проекта – Ние се борим с повишаването на нивото на морето с помощта на все по-високи диги или плаващи домове. Именно заради това ние решихме да преместим инсталирането на слънчевите панели от покривите и земната повърхност във водата. Така ние се адаптираме към повишаването на нивото на водата. Ние също така можем да експериментираме с преместването на цели жилищни райони върху водната повърхност, които ще бъдат енергопозитивни или в краен случай неутрални.”

Благодарение на трекери, плаващите фотоволтаични панели практически през цялата светла част на деня ще са обърнати под оптимален ъгъл към слънчевите лъчи. По думите на разработчиците, системата за следене на Слънцето включва в себе си шамандури, прикрепени с котви към дъното с помощта на стоманени въжета. Системата се управлява от специален алгоритъм, който автоматично контролира положението на слънчевите панели на водната повърхност и развърта острова в необходимото положение.

„Вие трябва да направите системата гъвкава, за да може тя да се адаптира към колебанията на вълните, но в същото време панелите да не функционират като платна – добавя Арно ван Друтен – Тъй като ние можем да завъртаме острова за да следи слънцето, то това ни дава допълнително преимущество, а именно възможността да го поставим в такова положение, в което няма да пострада от силния вятър.”

Плаващи слънчеви електростанции се строят също в Япония, Китай, Чили и Великобриртания. Рамез Наам, съпредседател на отдела по енергетика и околна среда в Университета на сингулярността (Singularity University), обяснява , че в края на краищата недостигът на земя и икономията на средства ще стимулира развитието на технологията за надводни слънчеви електростанции и ще привлича вниманието на правителствата на все повече страни.

„Там, където има малко пространства на сушата, например като в Япония, слънчевите електростанции на вода ще са отличен начин за използването на тези технологии в области , където това по-рано беше невъзможно. – обяснява Наам – Водата осигурява охлаждане и слънчевите панели повишават своята ефективност, и като резултат се генерира повече електричество. Освен това, надводните слънчевите съоръжения намаляват загубите на вода от изпаряване в язовири, езера, канали и други водоеми.”

По думите на Наам, в някои южни страни използването на слънчева енергия е по-евтино от електроенергията, получавана от изгарянето на въглища или газ. За тях вече е по-изгодно да строят и експлоатират слънчеви и вятърни паркове, отколкото да разчитат на въглеводородните горива.

Наскоро ви запознахме с глобалната концепция на немския Институтът за слънчеви енергийни системи Фраунхофер ( Fraunhofer ISE) за интегрирана фотоволтаика. Те също разглеждат плаващите слънчеви елетростанции като едно от най-перспективните направления в тази област.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x