Дари
Климат и екологияНа фокусПрирода и общество

150 изследвания предсказват катастрофа за планетата и човечеството

Загубата на биоразнообразието и ускоряващата се промяна на климата в съчетание с невежеството и бездействието заплашват в близките десетилетия с изчезване всички видове, включително и нашия собствен. До такъв извод са стигнали учени от Станфордския университет, Калифорнийския университет в Лос Анджелис и Университета Флиндерс, Австралия, свързани с промяната на климата и биоразнообразието.

В свое ново изследване, публикувано във Frontiers in Conservation Science, учените заявяват, че световните лидери се нуждаят от „студен душ“, когато става въпрос за състоянието на околната среда. Необходимо е внимателно планиране и решителни действия, за да се избегне „ужасното бъдеще“, подчертават учените.

Водещият автор на новото изследване, професор Кори Бредшоу от Университета Флиндерс, заявява, че той и неговите колеги са сумирали състоянието на флората и фауната на планетата, за да покажат на политиците и обществото цялата сериозност за положението на човечеството в бъдеще.

„Човечеството предизвиква бърза загуба на биоразнообразие, а заедно с него и способността на Земята да поддържа живота. Но повечето хора не могат да осъзнаят мащабите на тези загуби и че самите те ще пострадат от последствията от разрушаването на околната среда – подчертава професор Бредшоу – Всъщност мащабът на заплаха за биосферата и всички форми на живот е толкова висок, че даже за добре информираните експерти е трудно да разберат цялата сериозност на ситуацията. Проблемът се задълбочава от невежество и краткосрочни користни цели“.

Източник: Bradshaw et al

В горната графика са показани основните категории на екологични промени, изразени в проценти спрямо приетото първоначално състояние. Червената част от графиката показва процентната част, която е увредена, загубена или по друг начин е въздействано негативно на дадената категория. Синята част на графиката демонстрира процентната част, която все още не е увредена или засегната по негативен начин.

Ето какви са конкретните съотношения на засегнатост и незасегнатост по различните категории екологични промени:

Земна повърхност – 70% – 30%
Океани – 70% – 30%
Гори от водорасли – 35% – 65%
Площи с морска трева – 30% – 70%
Големи хищни риби – 65% – 35%
Живи коралови колонии – 50% – 50%
Сухоземна растителност – 50% – 50%
Влажни зони – 85% – 15%
Свободно течащи реки – 75% – 15%
Сухоземно биоразнообразие – 20% – 80%
Размер на гръбначните популации – 65% – 35%
Диви бозайници – 75% – 25%
Изложени на опасност растения – 40% – 60%
Застрашени видове – 10% – 90%

Професор Пол Ерлих от Станфордския университет казва, че никаква политическа или икономическа система или ръководство на дадения момент не са готови да се противопоставят на предсказаните бедствия и освен това не са готови за такива действия.

„ Спирането на загубата на биоразнообразие далеч не е приоритетна задача, в която и да било държава. Този проблем далеч отстъпва на такива проблеми, като заетостта, здравеопазването, икономическия ръст или стабилността на валутата. Човечеството управлява екологична пирамида на Понци, в която в момента обществото заради краткосрочни икономически ползи изчерпва ресурсите на природата и лишава от бъдеще идващите поколения“.

Експертите подчертават, че тяхната статия, в която се цитират повече от 150 публикации, има за цел ясно и недвусмислено да обрисува вероятните бъдещи тенденции от намаляването на биоразнообразието, масовото измиране, промяната на климата и отравянето на планетата. И всички тези катаклизми са свързани с нарасналото потребление на човечеството и неразумното антропологично (човешко) въздействие върху природата.

3.7 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x