fbpx
Прогнози и тенденции

Печат на органи, компютърно зрение и още 8 топ технологии от близкото и по-далечно бъдеще

Технологиите се развиват с устремни темпове в съвършено различни области и сфери на живота на човека, и ето някои от тях, които ни се струва, че ще стават все по-актуални в близкото и по-далечно бъдеще.

Компютърно зрение

Това е област, която е тясно свързана с развитието на изкуствения интелект, който анализира изображения и видео информация. Системите се състоят от фото- и видеокамери и специализирано програмно осигуряване, което идентифицира и класифицира най-различни обекти. По този начин такива системи са способни да анализират образи (фотографии, картинки, видео, щрих-кодове и други), а също така лица и емоции. Технологията може да се използва в сферата на безопасността, промишлеността, медицината, търговията, образованието, индустрията, свързана със свободното време, финансите, транспорта и още много други области.

Компютърни симулатори

В последно време катаклизми и кризи възникват все по-често, а цената на грешките става все по-висока. По тази причина все по-наложително става развитието на умения да се действа в условия на неопределеност, но желателно в безопасна обстановка. Това може да се прави в симулатори, тоест във виртуални „лаборатории“ , където могат да се разработват алгоритми и навици за вземане на решения. С развитието на тази технология потапянето в „реалността“ се чувства все по-отчетливо, като едновремено с това в нея се отразяват съществуващите реални противоречия. В такива ситуации обикновено не може да се вземе единственото правилно решения, тъй като всяко решение си има своята цена и негативни последствия, които трябва да бъдат оценени. В такива симулатори специалисти с различни професии могат да придобиват все по-добри професионални навици, например специалисти в естественонаучните и технически области, управленски кадри, военни, медицински работници и още много други.

CRISPR и генната терапия в помощ на съхраняване и удължаване продължителността на живот

Днес на планетата живеят около 7,8 милиарда човека , като приблизително 9% от тях са по-възрастни от 65 години. Вече съществуват технологии, способни да забавят процеса на стареене. Генната терапия е технология с помощта, на която генна конструкция се вкарва в определени клетки на тялото, където определени гени отсъстват или неправилно работят. Другият метод CRISPR-Cas9 позволява редактирането (например да се отреже и да се вкара) определена последователност от ДНК в клетките. Тези методи в момента се явяват главното оръжие в борбата с генетичните заболявания и което е също много важно – те стават все по-евтини, бързи, достъпни и прости за използване.

Облачен гейминг

Това е начин за включване на компютърни игри, при което те се отварят на отдалечен сървър, а не на устройството на потребителя. Тази технология работи на принципа на стрийминга, като сървърът предава аудио и видео потоци към геймъра и потребителя управлява своя персонаж от своето устройство. Така „облачните геймъри“ не трябва постоянно да влагат средства в скъпоструващо обновяване на компютъра си, за да могат да са адекватни на последните изисквания на игралната индустрия. При тази технология и най-„тежките“ игри могат да бъдат стартирани на всяко устройство, даже и от телевизора. Смята се, че това е една от технологиите, които ще бележат все по-голям ръст и се предвижда пазара на облачния гейминг да нарасне десетократно до 2024 година.

Клетъчни структури в създаването на храната на бъдещето

Клетъчното селско стопанство е само един от начините да се прехвърли производство на хранителни продукти в други ръце. Човечеството вече се научи да произвежда месо, риба, млечни продукти без използването на животни. При това месо може да се отглежда не само от клетки на животни, но и чрез създаването на месоподобни протеини от растения. Характеристиката на тези продукти почти напълно възпроизвежда по своя състав традиционните аналози, а генното редактиране се използва за увеличаване на обемите на производство на тези продукти.

Подкожни микрочипове

С развитието на технологиите микрочиповете стават все по-компактни. В близко бъдеще подкожните микрочипове ще стават все по-актуални в медицината на бъдещето. Така с помощта на такъв имплантиран чип лекарите от Бърза помощ ще могат, без да губят излишно време за диагностициране, да получават важна информация за пациента – прием на лекарства, алергични реакции, кръвна група и много други показатели. В бъдеще с помощта на микрочипове ще могат да се следят жизнено важните функции на организма и да се получават точни данни в режим на реално време. Но използването на такива технологии не е свързано само с медицината. Например, вече с тяхна помощ могат да се управляват банкови сметки и смартфон, да се заплащат покупки и пътувания в транспорт, да се регулира отварянето на врати в офиси и вкъщи, да се добавят клиентски карти в спортни обекти или карти за лоялност в магазините. Броят на решаваните по този начин всекидневни задачи само ще се увеличава и затова е много важно да се приеме нормативно регулиране, което да гарантира конфиденциалността на потребителите и да се избегнат естествените страхове на хората от тотално следене.

Запис на данните в ДНК

До 2010 за цялата си история човечеството е създало 1,5 зетабайта данни. Базирайки се на сегашната динамика на нарастване, до 2025 година ние ще създадем 175 зетбайт информация, която трябва някъде да бъде съхранявана. Понастоящем запазването на данни в ДНК осигурява плътност от 10¹⁸ байта на кубически милиметър, тоест минимум шест пъти повече , отколкото възможностите на всеки друг носител, достъпен понастоящем. Такива системи за съхраняване вече са проверени от времето и се демонстрират от репаративните (възстановяващи) ферменти, протеини и нуклеинови киселени. Изследванията показват, че природата съхранява надеждно данни в подобен формат вече стотици милиони години.

3D принтиране на човешки органи

Това е направление в регенеративната медицина, при което от конгломерат от клетки се създават тъкани и органи, които се произвеждат послойно на биопринтери на базата на тримерни цифрови модели. В момента такива принтери се разработват от около 80 компании по целия свят. С тяхна помощ вече се създават кости и хрущяли, бял дроб, сърце и други човешки органи. Например, в Испания успяха да напечатат кожа, а във Великобритания – роговица на око. Следващата цел е присаждането на човешки орган, създаден по изкуствен начин.

Нанотехнологии

Това е тази „точка“ в материалознанието, където манипулациите се извършват на наноформатен мащаб, тоест в размери милион пъти по-малки от размера на мравка или 8 хиляди пъти по-малки, отколкото еритроцитите, или 2,5 пъти по-малки от нишките на ДНК. Наноботовете ще са машини, които ще могат да се самовъзпроизвеждат и да разделят на части всеки материал, атом по атом, като използват тази „суровина“ за създаването на „всичко“. Прогресът в наносвета протича удивително бързо и на пазара се появяват все повече нанопродукти.

Виртуални асистенти

Съгласно прогнозите на британската компании Ovum , към края на 2021 година броят на използваните цифрови помощници ще надмине броя на общото население на Земята. От простите чат-ботове, създавани за решаването на конкретни задачи, те еволюционираха до съветници, способни да помогнат в решаването на много различни проблеми. Както смята изпълнителният вицепрезидент на Microsoft Хари Шум, цифровите помощници ще се превърнат във висша форма на изкуствения интелект. В изследователските подразделения на компанията специалистите наричат бъдещите цифрови помощници „най-близките ни приятели, истинското ни второ „аз“. С тези прогнози са съгласни и експертите на Световния икономически форум в Давос, предполагайки, че цифровите помощници ще се развиват в посока на все по-голямата им персонализация.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x