fbpx
АкцентиНаука и технологииТехнологии

Пробив в биопринтирането може да позволи 3D печат на бял и черен дроб (Видео)

На учени им се удаде да преодолеят една от основните пречки в тримерното печатане на биологически тъкани за присаждане на органи, а именно възпроизвеждането на съдовата мрежа на различни органи.

Преди месец излезе съобщение за успешното създаване от израелски учени на първото 3D напечатано функциониращо сърце. А сега се появи поредната новина в тази област на медицината. Учените от частния Университет Райс ( Хюстън ) и Вашингтонския университет при участие на учени от други университети успяха с помощта на 3D печат да моделират съдова мрежа, напълно възпроизвеждаща естествените биологически процеси на движението на кръв, въздух, лимфна течност и други физиологични течности.
Изобретението беше публикувано на първа страница на списание Science – илюстрацията представлява впечатляващ модел на белодробна торбичка, която доставя кислород на съседните съдове. В статията за изобретението американските учени също така пишат за експеримент по имплантация на напечатанa на 3D принтер чернодробна тъкан в организъм на опитна мишка.

Фото: Rice Univesity

Критичното препятствие в създаването на функционираща заместваща тъкан дълго време оставаше невъзможността при печат са де възпроизведе сложната съдова система, която транспортира необходимите вещества към органа. Всеки орган има собствена съдова система , архитектурата, на която се определя от функционалното предназначение на тъканите и има своите физични и биохимични особености. За пръв път учените са успели с помощта на технологията на биопринтирането да решат проблема на васкуларизацията на различните органи в съответствие с техните функционални характеристики. Това предопределя ефективността на напечатаните на 3D принтер органи при трансплантации.

Фото: Jordan Miller/Rice University

Търсенето на донорски органи е огромно в целия свят и биопринтирането може да реши този проблем по оптимален начин. Само в САЩ трансплантации на различни органи очакват около сто хиляди човека. Но даже и щастливците, които получават органи за присаждане, след това преминават през дълъг период на имуноподтискаща терапия за да избегнат отхвърлянето на чуждия орган. Теоретически биопринтирането може да реши и двата проблема, тоест да се напечата орган, когато има необходимост и той да се изработи от собствените клетки на реципиента.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x