fbpx
Прогнози и тенденции

Какво планира Илон Мъск за 2022 г. и какво не се случи през 2021 г.

Предприемачът и ръководител на SpaceX и Tesla Илон Мъск обещава, че през 2022 г. ще видим първия орбитален полет на Starship и най-накрая ще преодолеем глобалния недостиг на микросхеми. От друга страна той прогнозира евентуален фалит на SpaceX.

Милиардерът и визионер Илон Мъск се отличава с любовта си към футуристичните прогнози. Много от тях все още не са се сбъднали, но някои прогнози се превърнаха в във впечатляваща реалност, например появата на ракета-носител за многократна употреба.

Орбитален полет на Starship

През ноември 2021 г. Илон Мъск обяви, че неговата космическа компания SpaceX може да проведе първото орбитално изстрелване на своя космически кораб Starship през януари или февруари 2022 г. Според него целта на компанията ще са поне дузина тестове на кораба, които в бъдеще ще помогнат на човечеството да покори Луната и Марс. През май 2021 г. прототипът на Starship се издигна за първи път на височина от 10 км.

Мъск признава, че първото орбитално изстрелване на Starship ще бъде съпроводено с рискове:

„Така че не бих казал, че ще бъде успешно, но мисля, че ще постигнем голям напредък“.

Бизнесменът е уверен, че изстрелванията през следващата година ще демонстрират ефективността на Starship.

Първият домашен хуманоиден робот

През август 2021 г. Илон Мъск представи проекта на хуманоидния робот Tesla Bot. Той обеща, че прототип на робота ще бъде пуснат през 2022 г. Предполага се, че той ще бъде в ролята на компаньон-помощник на човека в ежедневните дела. Роботът ще бъде обучен да върши домакинска работа с помощта на изкуствен интелект. Той ще може да поема рутинни, повтарящи се и скучни задачи – да хваща котката, да ходи до магазина или да посреща куриер. Роботът също така ще може да носи тежести до 20 кг и да вдига тежести до 68 кг.

Tesla Bot ще бъде със среден човешки ръст от 172 см и ще тежи 56 кг. Вместо лице той ще има екран, а вътре в торса му ще разположен автономен Dojo компютър с батерия. Роботът ще може да се движи не по-бързо от 8 км/ч. Разработчиците обещават, че всеки може да се защити от него с помощта на ръцете си или да избяга.

Краят на недостига на чипове

Ръководителят на автомобилния производител Tesla е оптимист за кризата с чиповете в сравнение с ръководителите на други големи компании. През септември 2021 г. Мъск каза на сесия на Italian Tech Week, че глобалният проблем с недостига на микросхеми ще бъде разрешен през 2022 г.

„В момента се строят много заводи за производство на микросхеми. Мисля, че до следващата година ще имаме достатъчно възможности да доставяме чиповете “, каза Мъск.

SpaceX може да фалира

Илон Мъск обаче не е оптимистичен във всичките си предположения. В края на ноември 2021 г. той изпрати писмо до служителите на SpaceX, в което прогнозира фалита на компанията през 2022 г. Според топ мениджъра това ще се случи, ако не бъде решен проблемът с производството на ракетните двигатели Raptor за космическия кораб Starship.

Двигателите Raptop Източник: SpaceX

Според Мъск кризата с Raptor е „много по-лоша, отколкото изглеждаше преди няколко седмици“.

„Ще сме изправени пред реален риск от фалит, ако следващата година не успеем да достигнем честотата на полетите на Starship поне веднъж на две седмици“, пише бизнесменът.

Мъск казва, че SpaceX трябва да тества своя космически кораб на всеки две седмици, за да избегне финансов крах.

Първият плаващ космодром

През май 2021 г. Илон Мъск потвърди, че SpaceX изгражда космодрумите Фобос и Деймос в океана, за изстрелване на космическия кораб Starship към Марс и Луната. Компанията изкупи две плаващи нефтени платформи, които ще станат основа за космодрумите. Мъск обеща, че първите тестови полети от тези обекти ще се осъществят през 2022 г.

В бъдеще SpaceX планира да използва плаващи космодруми за хиперзвуково пътуване около Земята. Такъв полет, например, от Пекин до Ню Йорк, ще отнеме само 30 минути.

Tesla Model Y ще е лидер на пазара на електрически превозни средства

През април 2021 г. Илон Мъск прогнозира, че Tesla Model Y ще стане най-продаваният електрически автомобил в света през 2022 г. В момента Model Y се сглобява във фабриките на Tesla във Фримонт, Калифорния и Шанхай, Китай, но през следващата година се планира да започне масово производство на електрическото превозно средство на поточните линии в Остин, Тексас и Берлин, Германия.

Tesla Model Y Източник: Tesla

Tesla прогнозира 50% годишен ръст на производството си. Компанията може да построи 1,125 милиона превозни средства през 2022 г. Tesla завърши третото тримесечие на 2021 г. с рекордна печалба от над $1,5 млрд. Компанията даже повиши цените на своите електрически превозни средства поради голямото търсене.

Стартиране с Dogecoin

През май 2021 г. Илон Мъск обяви, че SpaceX ще изстреля сателит до Луната следващата година по договор, платен с криптовалута Dogecoin. Канадската компания Geometric Energy Corporation (GEC), която притежава спътника, потвърди, че изстрелването на Doge-1 към Луната ще бъде изцяло финансирано с криптовалутата. Стартирането е насрочено за първото тримесечие на 2022 г. Мъск многократно е казвал, че е голям фен на криптовалутата мем, така че Dogecoin наистина може да бъде първата такава, която ще покори Луната.

Какво не се сбъдна през 2021 г

През декември 2020 г. Илон Мъск каза, че е “изключително уверен” в постигането на пълна автономност до края на 2021 г. за своите електрически автомобили Tesla. Компанията очевидно постигна напредък към тази цел, но нейната система Full Self-Driving все още е в статус на усъвършенствана система за подпомагане на водача. Тестването и е в бета етап, когато системата е достъпна само за ограничен брой шофьори със специален абонамент. Tesla дори трябваше да постави на пауза бета тестването през октомври, тъй като шофьорите-изпитатели започнаха да се оплакват от фалшиви известия за катастрофи и други грешки.

Освен това Илон Мъск обеща, че неговата компания Neuralink ще започне до края на 2021 г. клинични изпитания на своя невроинтерфейс при хора. Компанията разработва чип, имплантиран в мозъка, който ще позволи сигналите да се предават директно към мозъка чрез Bluetooth. Основният конкурент на Мъск обаче, стартъпът Synchron, беше първият, който получи одобрение от FDA за подобни тестове, а Neuralink е само в процес на получаване на такова разрешение.

И накрая, Мъск обеща, че неговата глобална сателитна интернет мрежа Starlink ще бъде готова до август 2021 г. Но това все още не се е случило. Starlink оперира в 14 държави, включително САЩ, Канада и Великобритания и в момента се опитва да проникне в Индия.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x