Дари
На фокусПрогнози и тенденции

Космосът, борбата с рака, връзката мозък-интернет: 3 прогнози от известния футуролог Мичио Каку

Известен физик-теоретик, съавтор на теорията за струните, футуролог и голям популяризатор на съвременната наука, Мичио Каку споделя пред изданието Big Think три от най -„главозамайващите“ според него прогнози за бъдещето на човечеството. Те се отнасят за усвояването на космоса, мрежите, които ще съединяват мозъка с интернет и лечението на рака. Мичио Каку повече от 25 години преподава теоретична физика в The City College of New York и е автор на няколко бестселъра с прогнози за бъдещето.

1. Ние ще станем космически вид

Ние встъпваме в това, което аз наричам следващата златна ера на усвояването на космоса. Ние имаме вече не само нова енергия, ново финансиране и пари от Силициевата долина, но ние вече имаме и нова визия. За Илон Мъск това е създаването на междупланетен вид. Джеф Безос иска да превърне Земята в парк, така че цялата тежка промишленост и всички замърсявания да се преместят в космоса. Той иска да създаде система за доставки от типа на Amazon между Земята и Луната.

Веднъж аз разговарях с Карл Сейгън и той ми каза, че тъй като Земята се намира на стрелбището за астероиди, комети и метеорити, ние неизбежно ще се сблъскаме с някой неин разрушител. Катаклизъм, подобен на този, който преди 65 милиона години е унищожил динозаврите и по тази причина на нас ни е нужна застраховка.

Тук въобще не става дума за преместване на земните жители в космическото пространство, което би струвало прекалено скъпо. Ние си имаме свои проблеми на Земята, например, глобалното затопляне, които трябва да решаваме, а не да бягаме в космоса. Но в качеството на презастраховка, ние трябва да направим така, че хората да станат вид, който населява две планети.

И сега Илон Мъск възроди тази визия, говорейки за междупланетен вид. Той иска да премести до милион колониалисти на Марс, пътуващи с неговите ракети и финансирани с държавни и частни средства.

Трябва да се помни, че в крайна сметка на Земята измират 99,9% от видовете. Измирането е норма. Точно в този момент под вашите крака се намират костите на всички организми и вкаменелости, 99,9% от които са били обречени от законите на природата. Законите на физиката също така обричат Земята на гибел. Тъй като майката-природа и законите на физиката са подготвили за планетата ни смъртна присъда, нашата съдба така или иначе ще бъде свързана с космическото пространство.

2. Ние ще разширим възможностите на мозъка

Министерството на отбраната на САЩ вече е пожертвало повече от 150 милиона долара за военни, служили в Афганистан и Ирак, които имат травми на гръбначния мозък. Сега ние вече можем директно да възстановим увредената връзка между мозъка и мускулите на нашето тяло.

На световния шампион по футбол, проведен в Бразилия, в Сао Пауло човек от публиката , удряйки топката, даде началото на мача. И какво странно в това? Странното е , че човекът беше парализиран и по принцип той не е можел даже да помръдне. В Университета Дюк са разработили екзоскелет, който се управлявал от мозъка на човека и благодарение на него той не само успял да ходи, но и да ритне топката.

Ние ще притежаваме телепатия. Ще можем да синхронизираме нашият мозък с Интернет, изпращайки там спомените си и емоциите си. Можете ли да си представите какво ще случи в бъдеще, когато ние ще разполагаме с директен интерфейс мозък-компютър? Компютърните чипове ще струват центове. Вие ще можете да се окажете навсякъде, слагайки контактни лещи. Мигате и сте в мрежата! И кой ще купи първите контактни лещи? Естествено студентите, които ще ги използват по време на изпити. Мигайки, те ще откриват всички отговори по време на изпита директно в своите контактни лещи.

Представете си, че сте на парти, където има много важни хора, които могат да повлияят на вашето бъдеще, но вие знаете много малко за тях. В бъдеще вие точно ще можете да знаете с кого да се срещнете на всяко подобно събитие. При първа интимна среща с непознат лещите също могат изиграят великолепна роля. Те ще могат да откриват информация за вашия избраник, например, че плаща издръжка, три пъти е разведен или просто е пълен неудачник.

Ние встъпваме в нова ера, когато интернет може да стане „мозъчна мрежа“. Именно тази мрежа може да замени интернет. Вместо нули и единици вие ще изпращате в интернет емоции, чувства и спомени. На подрастващите това ще им хареса. Вместо да поставят радостни емотикони в края на всяко изречение в чата,те ще могат да добавят емоцията си директно в интернет.

3. Ние ще победим рака

Аз мисля, че ние встъпваме в епохата на четвъртата вълна на научните иновации. Първата е била парната (steam power). Втората вълна на иновации се свързва с електричеството и магнетизма. Третата се случи, когато ние физиците разработихме транзисторния лазер, откривайки света на високите технологии. Четвъртата вълна се намира на молекулярно ниво и това са изкуствения интелект, нанотехнологиите и биотехнологиите.

Пазарът на труда в тази област ще изживее бум, тъй като бейби-бумерите (следвоенното поколение) разполагат с материални средства и те искат да получат отговори на своите проблеми сега, а не следващата година. Ще спечелят много пари тези, които успеят да открият лекарства от такива ужасни болести като болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон. Обърнете внимание на най-новите изследвания на рака. Наномедицината създава все по-нови вълшебни средства за борбата против тази болест, които въздействат на молекулно ниво на раковите клетки с помощта на нанотехнологиите.

Следващият важен момент ще настъпи, когато вашата тоалетна чиния стане умна. Тя ще бъде в първата редица за борба с рака. Биологическите течности на човека могат да съдържат стотици ракови клетки години преди да се образуват туморите. Ние ще разполагаме с течна биопсия и ДНК-микрочипове, които ще ни позволяват да открием признаците на рак в гените, ферментите и протеините, циркулиращи в кръвта и течностите на организма.

Някога тоалетната чиния може да ви каже, че имате рак, но разполагате с 10 години да предприемете правилните мерки. В бъдеще думата тумор ще изчезне от разговорния език. Нашите потомци ще се чудят защо така сме се страхували от рака. Съществуват хиляди разновидности на рака и ние едва ли ще можем да ги лекуваме всички, но ще можем да живеем с тях , точно така както живеем с настинката.

4.7 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x