fbpx
Наука и технологииТехнологии

Популярният рибай стек за пръв път е създаден с помощта на 3D-принтер

Израелски изследователи са напечатали говежди рибай стек на 3D-принтер. За материал са послужили живи клетки, взети от организма на крава и популярното ястие за пръв път е приготвено без убийство на животно. В бъдещето тази технология може да преобърне хранителната промишленост.

Технологиите за месо, произведено при изкуствени условия, в последните години стремително се развиват. За десет години учените от производството на „сурово свинско месо“ в лабораторни условия достигнаха до отглеждането на пилешки нъгетси (хапки), които се появиха в сингапурските магазини и ресторанти, и получиха първото в света разрешение от местните регулиращи органи. Интересен факт е, че произведеният за пръв път в света през 2013 година хамбургер от изкуствено месо, струваше на своите създатели 220 хиляди паунда. Но сега вече експертите смятат, че в обозримо бъдеще „месото от епруветка“ ще стане по-евтино от натурално произведеното месо. За неговото производство ще бъде необходимо два пъти по-малък разход на енергия, няма да има необходимост от използването на селскостопанска земя и пасища, а и няма да генерира почти никакви емисии на парникови газове, особено на метан. Но освен икономическите и екологични плюсове, такова месо ще има още едно етично преимущество, тъй като ще позволява на любителите на месо да се наслаждават на любимите си блюда, без да се изисква убийството на животни.

Още през 2018 година от израелската компания Aleph Farms представиха първия в света стек от месо, произведен в лаборатория. „Месото в епруветка“ е било специално създадено за приготвянето на тънки стекове, които много да приличат на естествените. По принцип един от най-сериозните проблеми, с които се сблъскват изследователите, е възпроизвеждането на многочислените видове месо от цялото животно.

Сега специалистите от компанията, съвместно с учени от Израелския технологичен институт Технион, са направили решителна крачка за решаването на тази доста по-сложна задача. Те са напечатали на 3D-принтери дебел рибай стек, включващ мускулна тъкан, мазнина и даже кръвоносни съдове, „както при истинско говедо“. В качеството на изходен материал са използвали обичайни (тоест без редактиране на ДНК) клетки от крава. Патентованата система е насочвала растежа и взаимодействието на клетките, за да се получи стек, максимално приличащ на натуралното месо. Както се съобщава, то има вид, вкус, мирис и консистенция на истински рибай стек, който се явява един от най-популярните стекове. От компанията твърдят, че с използването на новата технология за 3D-принтиране, те могат да произвеждат с помощта на необходимите итерации стекове от всякакъв вид.

„За разлика от технологията на 3D-печата, нашата технология на 3D-биопечат представлява печат на реални живи клетки, които след това се инкубират за растеж, диференциация и взаимодействие, за да се получи текстура и качество на истински стек – обяснява съучредителя и генерален директор на Aleph Farms Дидие Тубиа – Патентованата система, наподобява на васкуларазация, която протича по естествен път в тъканите, осигурявайки перфузия на хранителните вещества през по-дебелите тъкани и дава на стека форма и структура, аналогична на естествената форма, както при домашното животно, така и при приготвянето.“

От Aleph Farms заявяват, че тяхната технология за тримерен печат позволява да се произвежда всякакъв вид месо, които днес се получава по естествен път. По думите Дидие Тубиа, това, което е още по-впечатляващо, е че технологията позволява да се адаптира култивираното месо към всяко конкретно предпочитание на потребителя: от регулирането на съдържанието на мазнина до управлението на структурата на съединителната тъкан.

„ При кравите породата играе важна роля, но качеството зависи от фуража. Същото е и с нашето култивирано месо” – казва Тубиа в своето интервю пред Washington Post- “Ние контролираме процеса на растеж и можем да разработим месо специално за пазара, регулирайки количеството на колаген, съединителна тъкан и мазнина, за да съответства месото на конкретните изисквания.“

Стойността на рибай стека, произведен от Aleph Farms, засега не се съобщава, но представителите на компанията не крият, че те по-скоро са демонстрирали „доказателство за концепцията“, отколкото конкурентноспособна технология.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x