fbpx
СамопознаниеЧовекът

Изследване показва с какво се отличават сълзите от щастие

Екип от датски учени от Университета в Орхус са изучили защо хората плачат заради позитивни събития. Те установили, че сълзите от щастие могат да се разделят на четири основни групи: от постигането на определена цел, от чувството за красота, от любов и привързаност, или от смях и комични ситуации. При това те са свързани с различни чувства и поведение.

В YouTube има видеа, с чиято помощ може да са проведе елементарен психологически тест: да ги изгледате и да се постараете да не заплачете. Някои от тях имат съответните наименования „99% ще заплачат“ или „Предизвикателство: постарайте се да не заплачете“. В тях се показват силно емоционални сцени на болести, смърт или тежка загуба. Но има и друг тип видеа, в които се демонстрират безусловна доброта, мили животни, срещи на войници със своите семейства и други подобни. И тази идея въобще не е нова. Още през 1649 година известният френски философ и математик Рене Декарт е твърдял, че сълзите не изразяват само чувства на мъка, болка и нещастие, но и позитивни състояние на любов или радост. В литературата също има различни случаи на позитивни сълзи, например, срещата с Телемах в „Одисеята“ на Омир или раждането на детенце в романа на Лев Толстой „Анна Каренина“.

Сълзите на щастие са нещо обичайно в живота. Социалният психолог Янис Зикфелд и неговите колеги наскоро са провели анкета с повече 3 800 възрастни участници от 19 различни страни и са открили, че 68% от тях плачат заради позитивни събития не по-рядко от един път на месец. До този момент сълзите на радост в научните изследвания са били учудващо пренебрегвани и рядко в литературата се срещат споменавания за това , че хората плачат и при положителни поводи.

Някои ранни теоретици на психоанализа са твърдели, че позитивните сълзи никога не изразяват безусловно щастие, а винаги са свързани с някаква отрицателна емоция, която възниква успоредно или се оказва отсрочена от миналото. Например, баща плаче по време на сватбата на дъщеря си не защото това е трогателен момент, преизвикан от чувството на привързаност, а защото чувства, че я губи, или заради притеснение за неопределеното бъдеще. Но тази теория не е добре обоснована. Скорошно изследване е показало, че някои хора действително плачат, когато изпитват положителни и отрицателни емоции едновременно, но в същото време има много примери, когато сълзите на щастие въобще не са свързани с отрицателни чувства.

Датските изследователи са искали по-добре да разберат обстоятелствата, при които хората плачат от щастие. За тази цел те са анкетирали повече от 13 хиляди възрастни хора в повече от 40 страни, за да разберат какво ги кара да плачат от радост и са описали повече от 1500 различни епизоди, свързани с тях. Анализирайки тези отчети, те са открили, че сълзите на щастие могат да се групират като минимум в четири категории.

В първата група влизат епизоди, свързани със сълзи при постигане на нещо. Това се случва, например, когато някой демонстрира прекрасни навици и работоспособност, достига заслужен успех или преодолява сериозно препятствие. Това може да бъде спечелваното на медал от спортно събитие, постъпване в престижна успешна учебна програма или оздравяване след тежка болест. Такива сълзи могат да означават чувство на гордост от своите победи или възхищение от постиженията на други хора.

Сълзите от привързаност или любов възникват, когато някои изпитват или наблюдават особено чувство на близост или общност. Типичен пример в това отношение е среща със стар приятел, когото не сте виждали от дълго време, или момента, когато вие виждате или вземате на ръце за пръв път новороденото си дете. Такива сълзи са част от „кама мута“, тоест онова силно чувство, движено от любовта. Заедно с постиженията, учените са установили, че това е една от най-разпространените форми на сълзи от щастие. При 84% от анкетираните им се е случвало да изпитват сълзи от щастие при постигане на някаква цел или от чувството на любов, а в някои случаи едновременно от едното и другото (например, при раждането на дете сълзите могат да бъдат предизвикани едновременно от появата и от привързаността към новороденото).

Освен това хората могат да заплачат, когато видят нещо особено красиво, например, от великолепието и невероятната красота в природата, от музика или присъствие на вълнуващо музикално събитие, от прекрасни шедьоври в изобразителното изкуство или от поезия. Такива сълзи могат да предизвикат чувство на трепет, еуфория и изумление, като това може да се съпровожда от тръпки по тялото или настръхване на кожата.

И в последната основна група влизат сълзите от смях. Те възникват, когато нещо е толкова смешно или комично, че е трудно да удържите сълзите си. Весел стендъп или абсурдна шега може да развесели човек до сълзи, а често това се случва просто по време на веселба с приятели. Тези сълзи са съпроводени с усещането за лекота, веселие и удоволствие.

Учените са установили, че тези четири типа сълзи са свързани с различни чувства и поведение. Сълзите при постижения повишават самооценката или карат хората да следват примери за подражание, сълзите, предизвикани от красотата разширяват кръгозора и предизвикват рефлексия, сълзите от любов развиват свързаността, а сълзите от смях водят до по-отпуснато и несериозно поведение.

Но изследването на сълзите на щастие повдига един по-сериозен въпрос: защо хората въобще проливат емоционални сълзи? Може ли да се изпитват много силни емоции, било то положителни или отрицателни, без да плачат? Едно от теоретичните обяснения гласи, че плачът представлява социален сигнал. Той предава на другите хора нещо важно за това, как вие се чувствате. Теоретично, ако това са сълзи от негативен повод, то това е сигнал за помощ. Но какво означават сълзите от щастие?

Една от теориите гласи, че щастливите сълзи подчертават положителните черти или качества, и означават, че даденият човек няма агресивни намерения по отношение на друг човек. Точният сигнал може да се различава в зависимост от четирите типа сълзи. Сълзите от постиженията показват компетентност и ободряваш авторитет, сълзите от красотата – за отвореност и интелектуалност, сълзите от привързаност – за душевна топлина, а сълзите от смях – за игривост и весел нрав. По този начин, щастливите сълзи показват, че човекът не представлява заплаха и иска да бъди заедно с другите хора, подобрявайки социалната сплотеност и привързаност. По този начин, сълзите могат да служат като важно социално подсказване, което дава тласък към социалност и засилва връзката с околния свят.

Разбира се, склонността към сълзи от щастие зависи от вашата личност. Първо, чертите на характера явно влияят на това колко често при вас се случват различни видове сълзи от щастие. Датските учени са установили, че хората със склонност към екстравертност, разговорчивост и общителност по-често плачат при постижения или красота, за просоциалните и емпатични хора са характерни сълзите от любов, а за хората с безпристрастно мнение и либерални възгледи – сълзи, предизвикани от красота.

Освен това при различните хора е различна склонността към сълзи. Например, хората със силна емпатия са по-склонни към позитивни сълзи. В това има определен смисъл, тъй като тези хора по-дълбоко възприемат чувствата на другите, а това стимулира техните собствени емоционални реакции. Възрастта също има значение. Установило се, че склонността към сълзи от щастие се увеличава с възрастта, достигайки до плато на 60-75 години, след което започва да намалява. Освен това се оказало, че жените плачат от положителни стимули повече, отколкото мъжете, но това било по-слабо проследимо, отколкото при негативните сълзи. Възможно това да е така, тъй като социалните норми контролират изразяването на емоции при мъжете.

Ако вие не сте склонни да плачете в радостни ситуации, има много други начини да изразите своята привързаност и радост. Ако пък е обратното, приемете го съвсем спокойно. Сълзите от щастие помагат за подобряване на психическото и физическо здраве, а положителните емоции, които ги съпровождат, повишават, както удовлетвореността от живота, така и жизнената устойчивост. Така че следващият път, когато се разплачете, обърнете внимание какво е предизвикало вашите сълзи, какво искате да покажете на околните с това и дайте воля на сълзите си!

Източник

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x