fbpx
СамопознаниеЧовекът

Търсенето и намирането на смисъл в живота влияе на физическото и психическото ни здраве

В последните десетилетия такива аспекти в нашия живот, като търсенето на смисъл в живота и осмисляне на жизнените цели, все по-често се разглеждат от медицинска гледна точка.

Например, наскоро ви запознахме с изследване, което показва, че намирането на смисъл в живота намалява вероятността от преждевременна смърт. В него учените констатирали, че хората, при които не се наблюдавало силно усещане за смисъла на живота, който бил формулиран като „самоорганизираща жизнена цел, която стимулира изпълнението на задачите”, умирали по-често, отколкото при тези, при които той съществувал. Причина за смъртта най-често се оказвали сърдечно-съдовите заболявания.

В изследване, проведено от учени в Калифорнийския университет в Сан Диего, показва, че търсенето на смисъл в живота и определянето на своето „предназначение” са важни за здравето и благополучието на човек.

„Много хора си мислят за смисъла на живота от философска гледна точка. Но търсенето и намирането на цел за своето съществуване е свързано с подобряване на здравето, самочувствието и възможно с дълголетието. Тези, които са намерили смисъл в своя живот са по-щастливи и по-здрави от тези, които не го виждат” – казва водещия автор на изследването психоневролога Дилип Джест (Dilip Jeste).

Неговият екип е проучил данни за 1024 човека на възраст от 21 години до 100 години, които са участвали в изследването „Оценка за успешно стареене” (Successful Aging Evaluation).

Доброволците отговаряли на въпроси за търсенето на смисъла в живота, за наличието на определени цели, удовлетвореността от живота и други подобни. Освен това , в изследването се отчитали данни за състоянието на здравето на участниците и техните когнитивни способности.

Резултатите показали, че в най-добра физическа и психологическа форма се намират хора, които са намерили смисъл в живота си. Но друг интересен факт, който констатирали изследователите бил, че самото търсене на смисъл в живота може да влоши психическото здраве и когнитивните функции, а също така да предизвиква ниската удовлетвореност от живота.

” Когато вие намирате смисъл в живота си, вие сте по-удовлетворен. Но ако вие нямате цел и безуспешно я търсете, вие изпитвате много по-силен стрес” – отбелязва Джест.

Ако се представят резултатите в графичен вид, то кривата, която отразява „интензивността” в търсенето на смисъл в живота , ще бъде с формата на буквата „U”. А кривата, отразяваща увереността на човек в своята “мисия” ще представлява обърнато „U”. И в средата на скалата по абцисата, отразяваща възрастта на човек, ще бъде именно възрастта от 60 години.

„По време на младостта, например когато сте на 20 години, вие още не сте уверен в своята кариера, в партньора си, и в това, че сте станали личност. Вие търсите смисъла в живота. Когато приближавате 30, 40, 50 години,вие имате много по-стабилни отношения, вие може би сте в брак или вече имате деца, и сте се определили със своето призвание” –разсъждава Джест.

По неговите думи, именно затова е напълно логично ситуацията да се променя именно около навършването на 60 години.

„Хората напускат работата си и започват да губят своята индивидуалност. Започват проблемите със здравето, а приятели и познати започват да напускат този свят. Хората започват да търсят смисъл в живота, защото тези цели, които са имали преди това, са се променили” – продължава учения.

Разбира се, възприятието на живота и осмислянето му при всеки човек протича различно. Това е много личен, субективен аспект на битието. Но така или иначе, в повечето случаи важна роля играят едни и същи фактори. Това са отношенията с близките и приятелите, решението на дългосрочоните задачи. Реализирайки замисленото, човек изпитва приятно усещане за завършеност (може да се каже за изпълнен дълг), разбира какъв му е приноса към обществото и така нататък.

По мнението на екипа на Джест, търсенето на смисъл в живота е клинично значим и потенциално модифицируем фактор, който може да бъде използван за подобряване на психическото и физическото здраве на пациентите.

Авторите се надяват, че резултатите от тяхната работа, представени в изданието The Journal of Clinical Psychiatry, ще послужат за основа за разработването на нови стратегии в помощ на хората, търсещи смисъл в живота.

Например, новите данни позволяват да се съставят специални анкети и тестове за откриване на пациенти, които постоянно се намират под стрес и напрежение, свързано с търсенето на смисъл в живота и респективно могат да имат проблеми със здравето. Това от своя страна е свързано с опасността при влошено психическо и физическо здраве да се развият опасни заболявания и риск от преждевременна смърт.

Учените възнамеряват да продължат своите изследвания, в които да установят дали биомаркерите за стрес и остаряване са свързани с търсенето на смисъл в живота и как влияят на здравето други състояния, например, самотата.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x