Дари
Климат и екологияНаука и технологии

Апаратът Sea Clear почиства боклука от морското дъно на европейското крайбрежие

Европейските изследователи представиха дистанционно управляемата система SeaClear, предназначена за почистване на боклука от морското дъно. Тя се състои от въздушен дрон, два подводни апарата за търсене и събиране на боклука, а също така морски съд, който осигурява захранването на апаратите и обработването на информацията в системата. През пролетта тази система вече е изпробвана в пристанището на Хамбург и по крайбрежието на Дубровник. За изпитанията разказва портала New Atlas.

Голяма част от отпадъците, попадащи в Световния океан, попадат на дъното заради своята тежест, а също така заради процесите на агрегация, биообрастване и поглъщане от живи организми.

За търсенето на петна от отпадъци по повърхността на Световния океан учените вече са разработили автоматизирана система за търсене с използването на спътникови снимки, а за ликвидирането на замърсяването от океанската повърхност проектът The Ocean Cleanup в края на миналата година стартира своята огромна плаваща бариера, разработена от холандски инженери, за почистване на Тихия океан от огромните натрупвания на отпадъци.

Но да се събират боклуци от морското дъно е доста по-сложна задача и успехите в тази област засега не са особено впечатляващи. През 2020 година европейски изследователи заедно с инженери от Мюнхенския технически университет стартираха проект под името SeaClear, който е насочен за автоматизирано събиране на отпадъци от дъното на океана. Базовата система се състои от четири роботизирани устройства: въздушен безпилотен апарат, безпилотен морски катер и два дистанционно управляеми подводни апарата.

Организацията на системата е следната:

Въздушният дрон и първият подводен апарат търсят отпадъци в повърхностните слоеве на водната повърхност. Ако в тези слоеве има отпадъци, то е много вероятно да има такива и отдолу на морското дъно, където се насочва втория подводен апарат. Той е снабден с устройства за хващане и засмукване на отпадъците. Дронът и първият апарат могат да различават отпадъците от морските обитатели автоматично, а вторият апарат може да разпознава боклука сред коралите и водораслите. За тази цел се използват алгоритми за компютърно зрение. Катерът ще подава захранване към подводните апарати, а също така ще обработва предаваните от тях данни с помощта на бордовия компютър.

Източник: Technical University of Munich

Системата SeaClear ще се използва в крайбрежните части, където се натрупва по-голяма част от отпадъците, които идват с речния отток. През пролетта на 2020 година опитният образец на системата е бил изпробван в пристанището на Хамбург и в крайбрежните части на Дубровник. Тези две места били избрани неслучайно, тъй като представляват два различни типа водни басейни. В пристанището на Хамбург, което е едно от най-големите в Европа, водата е достатъчно мътна, докато водата около Дубровник е доста по-чиста, спокойна и тези места представляват типични курортни райони. Първите изпитания показали добра ефективност на работа на системата.

Източник: SeaClear

По мнението на основателя на Ocean Cleanup Боян Слат почистването на водните басейни изисква комплексен подход за решаването на проблема, т.е почистване по цялата верига на замърсявания: в реките, на морската повърхност и на дъното на водните басейни. Освен проекта за почистване на океанските повърхности, за почистване на речните корита от отпадъци в Ocean Cleanup е разработено автономното устройство Interseptor (Прехващач). Две негови пробни версии вече работят в две от най-замърсените реки в Азия, които минават през столиците на Индонезия Джакарта и на Малайзия Куала Лампур, като стратегията на компанията предполага снабдяването с такива устройства на 1000 от най-замърсените реки на планетата до 2025 година. Сега със създаването на SeaClear ще може да се реши още един проблем по веригата на замърсяването с отпадъци – почистването на крайбрежните райони и най-вече там, където има речен отток.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x