fbpx
АкцентиКлимат и екологияПрирода и общество

Ocean Cleanup пусна автономен плавателен съд – събирач на отпадъци в реките

По думите на основателя на Ocean Cleanup Боян Слат, оптималните решения на проблема със замърсяването на Световния океан от отпадъци трябва да обединява две направления. Едното е почистването на съществуващите отпадъци от океанските води, а второто е предотвратяването на попадането в него на нови отпадъци, преди всичко от реките. Със създадените от компанията технически съоръжения, в Ocean Cleanup работят вече и в двете посоки.

Увеличеното количество пластмаса в Световния океан е сложен проблем, изискващ комплексен подход и нестандартни технически решения. В рамките на проекта Ocean Cleanup вече е създадено успешно работещо съоръжение, чийто нов подобрен вариант наскоро тръгна от Ванкувър. То е предназначено за събирането на отпадъци на най-замърсената част в Тихия океан, наречена Големия тихоокеански боклукчийски остров, намиращ се приблизително на половината разстояние между Калифорния и Хаваите.

Най-новият проект от компанията има за цел почистването на реките от пластмасови отпадъци, преди те да са попаднали в океана. За тази цел е разработено устройството Interseptor (Прехващач). Две негови пробни версии работят във водните артерии на Азия.

Принципи на работа на Interceptor

От 2015 година насам организацията Ocean Cleanup е изследвала повече от 40 000 реки, вливащи се във Световния океан. Специалистите констатирали, че най-замърсените реки са на азиатския континент. Допълнителните изследвания показали, че хиляда от всички изследвани реки, носят в океаните 80% от пластмасата. Инженерите са конструирали „Прехващач” по начин, позволяващ използването на подобни устройства във всички замърсени водни артерии.

„Прехващач” представлява катамаран с плаваща бариера, с чиято помощ пластмасовите отпадъци се насочват към специален отвор в корпуса на плавателния съд. Бариерата покрива част от речното корито, не създавайки препятствия за навигацията и нормалния живот на водните обитатели в реките. Бариерата се закрепва към дъното, така че течението на реката да насочва отпадъците към „Прехващач”. След това боклукът попада на конвейер, който събира отпадъците и ги складира в разположените на борда контейнери за боклук, снабдени с сензори. Когато контейнерите се напълнят, местният оператор по събирането на отпадъците получава сигнал за необходимостта от извозване на събраните отпадъци.

Inretseptor в действие
Източник: Ocean Cleanup

„Прехващач” работи  денонощно благодарение на монтираните слънчевите панели и литиеви батерии на борда на плавателното средство. То може да събира средно 50 тона боклук. При оптимални условия този показател може да бъде удвоен.

Inretseptor във водите на реката
Източник: Ocean Cleanup

Ocean CleanUp вече е построила четири събирача за отпадъци. Един от тях е пуснат в Джакарта, другия – в Куала Лампур. Стратегията на компанията предполага снабдяването с такива устройства на 1000 от най-замърсените реки на планетата до 2025 година. В рамките на нейната реализация е необходимо установяването на тясно сътрудничество в местните власти и бизнес, което ще помогне оптимизирането на работата на „Прехващач” във всеки конкретен случай.

Реалното изпълнение на Interceptor

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x