fbpx
На фокусНаукаНаука и технологии

Имунните клетки помагат на раковите клетки да живеят

Изследователи от University of Pittsburgh School of Medicine и UPMC Hillman Cancer Center са провели експерименти с ракови клетки върху мишки in vitro и са показали как те се защитават от работата на имунната система, което се дължи на необичайната работа на регулаторните Т-лимфоцити. Резюме от статията е публикувана в пресрелийзa на UPMC Hillman Cancer Center, а цялата статия – в списание Nature Immunology .

По думите на ръководителя на екипа Дарио Виняли (Dario Vignali) , имунотерапията е постигнала революция в лечението на рака. Лекарствата за имунотерапия на рак блокират инхибиторните молекули на клетъчната повърхност, такива като PD1, но за съжаление само 20% от пациентите действително се изчистват от туморните образования. «Нашите изследвания разкриха неизвестен досега биологичен механизъм , който разкрива нови терапевтични подходи за насърчаване на антитуморния имунитет» – подчертава Виняли.
Работата на изследователите се е съсредоточила преди всичко върху така наречените регулаторни Т-клетки, или Т-лимфоцити (Tregs ). Те спомагат за поддържането на фин баланс в имунната система. Правят това, като намаляват имунните реакции за да поддържат системата достатъчно чувствителна за да улавя заплахите, но в същото време не дотам чувствителна за да не се стига до автоимунни атаки към нормалните клетки. За да се постигне този контрол , Tregs освобождават различни неголеми протеинови сигнални молекули, наречени цикотини.

Механизъм, позволяващ на туморните клетки да се възползват от регулаторните Т-клетки

Предишни изследвания , включително и на такива, извършени от екипа на Виняли, показвали, че туморите умело се възползват от Tregs в микросредата на туморните клетки, за да изключат Т-ефекторните клетки, т.е Т-убийците и да избегнат имунната реакция на организма.
В настоящето изследване екипът от учени се е фокусирал върху проблема, как Tregs използват два инхибиторни цикотина, така наречените интерлевкин-10 (IL-10) и интерлевкин-35 ( IL-35), за да блокират Т-ефекторните клетки.
Първото им откритие било, че при миши и човешки рак, активираните Tregs изработват или цикотин IL-10 , или IL-35, но не и двата едновременно. «Това беше неочаквано, защото предполагахме, че активираните Tregs ще използват всички налични инструменти да подтиснат имунните реакции. Вместо това, те сякаш имаха избор да секретират само един инхибиторен цикотин ”отбелязва Виняли.
На следващият етап, учените използвали миши модел на рак за да покажат, че туморите се нуждаят и от регулаторни Т-клетки (Tregs), изработващи IL-10 и от такива, които секретират IL-35 за да подтиснат имунната система. Виняли сравнява този процес с приготвянето на лате: за него са необходими кафе и мляко, без тях лате няма да се получи. В този случай в ролята на лате се явява протеина BLIMP 1 , които се активира от цикотините, действащи заедно и който блокира Т-убийците, заставяйки да експресират такива инхибиторни повърхностноклетъчни молекули, като PD1, LAG3, TIM3 и TIGIT , които подтискат техните възможности да откриват и убиват раковите клетки.

Перспективи, откриващи се пред имунотерапията

Това откритие е важно , казва Виняли, защото съвременните клинични изпитания са съсредоточени върху имунотерапии, които блокират един или два инхибиторни протеина и по този начин да могат да се се задействат Т-убийците. Разработването на лекарства, които да блокират IL-10 или IL-35 биха имали много по-голям ефект, защото биха предотвратили едновременната експресия на много инхибиторни протеини, т.е , това изследване може да открие пътя към терапия, която притежава доста по-широк спектър на действие.
Авторите също така отбелязват, че лекарствата, насочени към Tregs , се тестват в клинични условия и намирането на точните механизми, чрез които те работят , биха позволили за създаване на по-ефективни лекарства, а така също за разработването на по-добри комбинации със сега съществуващите имунотерапии за подобряване на лечението.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x