fbpx
Климат и екологияПрирода и общество

Бутилки от биоразлагаща се пластмаса скоро могат да станат реалност

Има голяма вероятност в близко бъдеще да пием бира и безалкохолни напитки от бутилки, подобни на пластмасовите, но изработени напълно от биоразлагащ се материал.

Биохимическата компания от Нидерландия Avantium е разработила технология, известна под името YXY Tecnology , която каталитично преобразува растителна захар (фруктоза) в широка гама от растителни химикали и пластмаси, като най-известната от тях е биоразлагащата се пластмаса полиетилен фураноат (PEF). PEF е 100% растителна, 100% рециклируема пластмаса с много добри свойства, в сравнение с широко използваните опаковъчни пластмаси на основата на нефт, например полиетилентерефталат ( PET). PEF спира пропускането на кислород 10 пъти по-добре, въглероден диоксид 6 пъти по-добре и вода 2 пъти по-добре в сравнение с РЕТ. Това я прави много подходяща за бутилирането на различни видове газирани напитки. Основната суровина за производство на PEF e растителната фурандикарбоксилова киселина, по-известна като FDCA.

Компанията е във финалната фаза на преговорите за осъществяване на иновативния си проект за производство на пластмаса от растителни захари, а не от изкопаеми горива. Генералният директор на компанията Том ван Акен (Tom van Aken) се надява, че с привличането на големи инвеститори ще успее да построи водещ в света завод за производство на биопластмаса. Голямата производствена мощност ще бъде построена до вече изградения малък демонстрационен завод. Там ще се осъществява разлагане на устойчиви растителни захари, получени от пшеница, царевица и цвекло, до прости химически структури, които след това ще могат да се използват за получаването на нов пластмасов материал. Отначало заводът ще произвежда 5000 тона FDCA годишно, а след това според търсенето на биоразлагащата се пластмаса ще се увеличават производствените мощности. По-нататъшните планове на нидерландската компания са да започнат да получават захари от биологически отпадъци, за да не провокират значителни промени в производствената верига на хранителните продукти.

Експрименталната инсталация на YXY Tecnology
Експрименталната инсталация на YXY Tecnology
Източник: Avantium

Инициативата беше заявена през януари тази година и проектът вече има подкрепата на група от регионални инвеститори и властите на провинция Грониген. Подкрепа е заявила и групата на бирения производител Carlsberg, , който през октомври миналата година показа проект на бирена биоразлагаща се бутилка от плътна хартия. Недостатък на тази бутилка се явява вътрешния слой, който не трябва да пропуска течността и който е изготвен от полиетилентерефталат ( PET), което на практика прави бутилката да не е напълно биоразлагаща се. В своя проект Carlsberg планират да заменят материала, произведен от PET с биопластмасата на компанията Avantium.

Хартиената бутилка на Carlsberg
Хартиената бутилка на Carlsberg
Източник: Avantium

Проектът също така е получил подкрепата на Coca-Cola и Danone, които се надяват да си осигурят място в производството на бъдещето, за да се избегне продължаващото замърсяване на природата с неразлагаща се пластмаса.

Всяка година в света се произвеждат 300 милиона тона пластмаси от изкопаеми горива. Голяма част от произведената пластмаса не се подлага на утилизация и замърсява както сушата, така и реките, езерата и Световния океан. Особено голям е проблемът с микропластмасата, която прониква навсякъде и не се разлага стотици години. Пластмасови отпадъци бяха открити даже на дъното на Марианската падина, така че проблемът с пластмасовите отпадъци става все по-сериозен с всяка изминала година.

Материалът на компанията Avantium е достатъчно здрав и еластичен, за да може да се използва за опаковка на газирани напитки. За разлика от повечето пластмаси, материалът на Avantium, не използва невъзобновяеми ресурси и за разлика от полиетлентерефталатa се разлага в компост за една година, а в природата за две-три. Освен това негово друго достойнство е, че той може да бъде лесно преработван.

Планира се бутилки от този материал да се появят до 2023 година.

Неотдавна ви запознахме с още два проекта за производство на биопластмаса. В единият от тях екип от финландския Университет Аалто и Центъра за технически изследвания, Хелзинки е създал действително уникален материал, съединявайки дървесни влакна от целулоза и протеин от коприна, съдържащ се в нишките от паяжина. В другият проект е създаден материала Marina Tex, суровина за който служат остатъците от рибното производство.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x