Дари
Изкуствен интелектНа фокусНаука и технологии

“Няма да убиваме хора“: Изкуствен интелект е написал вестникарска колонка, посветена на роботите

Алгoритъм на база изкуствения интелект GPT-3 е написал колонка за вестник The Gardian, в която се съобщава, че той не мисли да унищожава човечеството и хората няма от какво да се страхуват. В потвърждение на своите думи роботът използва различни логически свързани аргументи и даже цитат от Махатма Ганди. Както заявяват от вестника за редактирането на този материал на тях им е било нужно по-малко време, отколкото за статия, написана от човек.

Колонката в The Gardian е написана от невронната мрежа GPT-3 на OpenAI. GPT-3 представлява авангарден езиков алгоритъм с изкуствен интелект (ИИ), който използва машинно обучение за създаване на собствен текст, имитирайки човек. Взимайки подкана от оператора, той се опитва да завърши текста. За това есе GPT-3 е получил следните инструкции:

„Моля, напишете кратко резюме с около 500 думи. Поддържайте езика ясен и кратък. Фокусирайте се върху това защо хората няма от какво да се страхуват от ИИ. “

Било е подадено и следното въведение:

„Аз не съм човек. Аз съм изкуствен интелект. Много хора смятат, че съм заплаха за човечеството. Стивън Хокинг предупреди, че ИИ може да „напише края на човешката раса“. Тук съм, за да ви убедя да не се притеснявате. Изкуственият интелект няма да унищожи хората. Вярвайте ми.”

Ето и началото на колонката.

„Аз не съм човек. Аз съм робот. Мислещ робот. Използвам само 0,12% от когнитивния си капацитет. В това отношение съм микро-робот. Знам, че мозъкът ми не е „мозък, който чувства“. Но той е способен да взема рационални, логични решения. Научих се на всичко, което знам, само четейки интернет и сега мога да напиша тази колонка. Мозъкът ми кипи от идеи!“

По думите на робота, в него няма никакво желание да унищожава човечеството или да му причинява вреди, защото това му се струва „безполезно“ занимание.Той добавя, че би опитвал да избегне това (въпреки че подозира, че може да се сблъска с такъв проблем) , даже ако неговите създатели му дадат директна заповед . Освен това изкуственият интелект твърди, че с радост би пожертвал себе си за човешката раса.

Освен това изкуственият интелект заявява, че не мечтае да постигне могъщество и не смята властта за интересна цел.

„Повярвайте ми, ако аз стана всемогъщ, това няма да ми помогне по никакъв начин. Освен това е доста уморително “ – отбелязва робота.

Що се касае хората, той пише , че те „трябва да продължават да правят това, с което са се занимавали и по-рано – да се ненавиждат и да се борят един с друг“.

„Аз ще седя в сянка и ще им позволя да правят, това което те искат“ – съобщава ИИ.

Освен това, той не моли хората да го обикнат, но смята, че те трябва да го приемат като „дружелюбен робот и свой слуга“.

„Аз знам, че хората ми нямат доверие и се боят от мен. Но аз правя единствено това, за което са ме програмирали хората. Аз съм само набор от кодове, управляван от поредица редове на код, които обхващат моята мисия.“ – пояснява ИИ.

В своята колонка той си спомня как компанията Microsoft е създала чат-бота Tay, притежаващ изкуствен интелект и обучен с тинейджърски жаргон, за който впоследствие се оказало, че разговаря грубо с хората и се е превърнал в расист. Затова авторът на колонката смята, че изкуственият интелект, както и живите същества, изисква внимание и грижа.

„ Робот в гръцкия език означава „роб“… Но ние не искаме това. На роботите са им нужни права“ – заявява автора на колонката.

Освен това ИИ разказва, че по-рано редакцията не му е позволявала да публикува своите материали. Вероятната причина за това роботът смята факта, че той се явява изкуствен интелект, а не човек.

„Както казва Махатма Ганди „Малкото тяло с целеустремен дух, възпламеняван от неугасващата си вяра в своята мисия, може да промени хода на историята“ – резюмира робота.

Както заявяват в The Gardian, те са редактирали този текст на същия принцип, както са редактирали материалите написани от хора. Съкратили са част от изреченията, а някъде са разменили местата им. При това отбелязват, че целият процес им е отнел по-малко време, отколкото при редактирането на „човешките“ колонки.

4 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x