fbpx
АкцентиКлимат и екологияПрирода и общество

Съоръжение за почистване на океана започна да работи успешно за пръв път (Видео)

Огромната плаваща бариера, разработена от холандски инженери от Ocean Cleanup за почистване на Тихия океан от огромни натрупвания на отпадъци, за пръв път успешно започна да събира пластмасови и други замърсявания от повърхността на океана.

Технологията представлява 600-метрово автоматизирано заграждение с U-образна форма, което дрейфуващо по океана, събира от повърхността различни отпадъци.

Автономното съоръжение за почистване на океанската повърхност
Автономното съоръжение за почистване на океанската повърхност на Ocean Cleanup
Източник: Ocean Cleanup

Ежегодно в океана се изхвърлят или губят от 600 000 до 800 000 тона риболовни снаражения. Още 8 милиона тона пластмасови отпадъци се изхвърлят от почиващите по плажовете. Океанските течения са образували няколко огромни водни депа за боклук в Световния океан, като най-голямото се намира приблизително по средата между Хаваите и Калифорния.

Бариерата, плаваща по повърхността на океана, е снабдена с екран, дълбок 3 метра, предназначен за събиране на пластмаса без да се нанася вреда за морската екосистема. Плаващата платформа е снабдена със сензори и предаватели, с помощта на които тя коригира своята позиция чрез спътници, а също така съобщава за своето месторазположение на корабите, които ще могат да вземат на борда си събраните отпадъци на всеки няколко месеца.

„Сега вече имаме автономна система в Големия Тихоокеански боклучийски остров, която използва естествените сили на океана за пасивно улавяне и концентриране на пластмаси … Това ни дава достатъчно увереност в общата концепция, за да продължим този проект.“- казва основателят на проекта Боян Слат на прес-конференция в Ротердам.

Събраната на сегашния момент пластмаса ще бъде доставенa през декември на брега за преработване. Участниците в проекта разчитат, че изделията, получени след преработването на океанския боклук , ще могат да се продават добре. Това би позволило да се компенсират огромните разходи, свързани с експлоатацията на траулерите-боклуковози.

„Мисля, че след няколко години, когато ще имаме голям флот от кораби, ние ще можем да си покриваме експлоатационните разходи, реализирайки събраната пластмаса”. – казва Боян Слат.

В плановете на екипа на проекта влиза увеличаването на размера на съоръжението и усъвършенстването му по начин, който да гарантира съхраняването на пластмасата в течение на година или повече преди да се наложи транспортиране на събраните отпадъци.

По време на предишните четиримесечни изпитания стрелата на съоръжението се е счупила и събирането на отпадъците се провалило. Оттогава в конструкцията на съоръжението са направени промени и подобрения, включително е добавена „парашутна котва” за забавяне на съоръжението в океана, така че боклукът да не може да преминава покрай него.

Схема на модернизираното съоръжение
Схема на модернизираното съоръжение на Ocean Cleanup
Източник: Ocean Cleanup

След доработването на системата, тя е била пусната на вода от Ванкувър. Надеждата е, че благодарение на проекта, стартирал през 2013 година ще могат да се съберат половината от отпадъците, намиращи се в Големия Тихоокенски боклучийски остров.

Източник

2 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x