fbpx
Климат и екологияПрирода и общество

Замърсяването на въздуха провокира по-голям % смъртни случаи от Covid-19

Независимо едни от други, американски и европейски изследователи са установили, че влошеното качество на въздуха за продължителен период, се намира в пряка връзка с по-високия процент на смъртност в даден регион.

Новите резултати дават основание да се направи пряка връзка, че в в определени райони замърсеният въздух оказва влияние за по-високия процент на смъртните случаи, освен другите фактори като съпътстващи болести и напреднала възраст на починалите пациенти.

Ние и по-рано сме писали, че въздействието на замърсения въздух е пряко свързано редица заболявания, например с такова белодробно заболяване като ефизема на белите дробове и може да бъде сравнявано с дългогодишна употреба на цигари. Освен това замърсеният въздух влошава имунитета на хората за няколко поколения напред и даже е свързано с развитието на психични заболявания, като биполярното разстройство и голямото депресивно разстройство (ГДР).

В хода на новото си изследване, учените от Харвардския университет са изследвали качеството на въздуха в 3000 окръга на САЩ , където живеят 98% от американците и са ги съпоставили с количеството смъртни случаи от Covid-19 за периода до 4-ти април 2020 година. Анализът показал, че продължителното въздействие на замърсения въздух в определен район увеличава шанса, че заболяването там ще протече в по-тежка форма.

Американските изследователи са установили статистически значима връзка: повишаването на на попадащите в белите дробове ултрадисперсни частици РМ₂‚₅ (тоест частиците са по-малки от 2,5 микрометра) във въздуха с 1 μg/m³ ( микрограм на кубичен метър) увеличава процента на смъртност с 15% в 95% доверителен интервал. Това е в пряка връзка с по-ранни иследвания открили корелация между замърсяването на въздуха и преждевременните смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания, белодробни заболявания и рак.

За да могат резултатите да бъдат статистически достоверни, те са били коригирани с числеността на жителите в различните окръзи, броя на болничните места, количество изследвани лица, климатичните условия и социално-икономически и поведенчески променливи, включително такива като процента на пушачи и хора с наднормено тегло.

Друго изследване е провел изследователят Ярон Оген (Yaron Ogen) от Университета „Мартин Лутер“ в Хале-Витенберг. Той е провел анализ, за връзката между количеството смъртни случаи от Covid-19 и съдържанието азотен диоксид (NO₂). Оген е използвал данни, събрани от спътника Santinel 5P. Една от целите на този спътник е да предоставя данни за съставяне на карти за замърсяванията на въздуха над Европа. Оген е направил сравнение между данните за замърсяванията на въздуха няколко месеца преди началото на пандемията и количеството смъртни случаи, причинени от Covid-19, в 66 района на Испания, Италия, Франция и Германия (до 19 март 2020 година). Азотният диоксид най-често се отделя в изходящите газове на автомобилите, в тези от топлоелектростанциите и някои предприятия. Сега еколозите отбелязват значително намаление на този вреден газ във връзка с предприетите карантинни мероприятия.

Източник: Science of Total Environment

„Оказа се, че от 4443 смъртни случаи 3487 (78%) са се случили в пет области на Северна Италия и Централна Испания. Във всичките тези пет района се е наблюдавала най-високата концентрация на азотен диоксид, която освен това се е съпровождала с низходящи въздушни потоци, недаващи възможност на въздуха да се очисти. Тези резултати показват, че дългосрочното въздействие на този замърсител може да е една от основните причини за високия процент на смъртност от Covid -19 в тези райони, а вероятно и по целия свят“ – казва Оген.

Междупрочем и в двете изследвания има известни недостатъци, тъй като на са били отчетени всички възможни фактори. Например, американските учени признават, че те не са разполагали с достатъчно данни за разполагаемата наличност на подходяща апаратура и медикаменти в различните окръзи, необходими за оказване на интензивна помощ на пациентите. Оген от своя страна не е отчел разпределението на населението по възраст в различните региони на Европа. Учените от Харвард са включили този показател в своето изследване.

Но така или иначе получените резултати показват, че процента на смъртност е в пряка връзка със замърсяването на въздуха и тя може би щеше да бъде по-ниска, ако хората не бяха подлагани на продължителното въздействие на замърсения въздух. Може би днес, когато много градове, като резултат от пандемията, се радват на по-чист въздух, е подходящия момент да се замислим за качеството на въздуха, който дишаме ние и нашите деца.

Резултатите на екипа от Харвард са публикувани в прес-релийза на Харвардския университет, а на Оген – в Science of Total Environment.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x