fbpx
АкцентиКлимат и екологияПрирода и общество

Откриха връзка между възникването на психически разстройства и замърсяването на въздуха

Учени откриха корелация между развитието на психични заболявания, такива като биполярното разстройство и голямото депресивно разстройство (ГДР), и замърсяването на въздуха. Изследването се провело върху големи бази данни, като в САЩ се базирало на 151 милиона човека, а в Дания на 1,44 милиона човека. Изследването е публикувано в PLOS Biology.

По оценка на Световната здравна организация замърсеният въздух се явява причина за смъртта на седем милиона човека годишно. Изследване доказа, че вредните вещества в атмосферата оказват влияние и на психичното здраве на хората. В други изследвания, учени откриха, че в райони със силно замърсяване на въздуха, децата по-често страдат от умствено изоставане и психоза. Както показало метаизследване на 14 двойки милиона близнаци, на риска за възникване на биполярно разстройство, ГДР и шизофрения влияят не само генетичните фактори, но и условията на живот, включително и лошата екология. Но така или иначе, учените започнаха изследването на връзките между неврологичните и психични заболявания, и състоянието на околната среда сравнително скоро.

Американски и датски учени под ръководството на Андрей Ржецки (Andrey Rzhetsky) от Чикагския университет решили да изследват тази връзка. Изследването се провело върху два големи масива данни. Първият се базирал на базата данни IBM Marketscan и включвал данни за 151 милиона жители на САЩ по-млади от 65 години, които в периода 2003-2013 година са се обръщали към лекари от всякакви специалности на база своята медицинска застраховка. Заради големия размер на масива данни, изследването се провело на ниво окръзи (county). Това са териториални единици, които са по-малки от щат, но по-големи от град. Изследователите съпоставили качеството на въздуха, водата, почвата и нивото на безопасност (преминаващи наблизо улици и магистрали, безопасността за пешеходците) във всеки окръг с нивото на всяко едно от следните шест заболявания – ГДР, биполярно разстройство, шизофрения, разстройство на личността, болестта на Паркинсон и епилепсия. Освен това учените отчитали социално-демографските характеристики, такива като среден доход в окръга, плътност на населението и количеството градове в окръга. Данните за замърсяванията били предоставени от Агенцията по охрана на околната среда на САЩ. В частност, за въздуха се отчитали 87 потенциални замърсителя, за водата – 80, за почвата -26.

Другият масив от данни се състоял от данни за 1,44 жители на Дания, родени в периода 1979 – 2002 година и живели първите 10 години в страната. Авторите анализирали зависимостта на четири психически заболявания (ГДР, биполярно разстройство, шизофрения и разстройство на личността) в зависимост от замърсяването на въздуха. Неговото качество се оценявало по 14 показателя. В дадения случай, авторите изследвали здравословното състояние на конкретните хора, а не по райони в страната.

Резултатите се анализирали, използвайки разпределението на Поасон, което позволява да се оцени вероятността от възникване на събитие за определено време, и регресията на Кокс, позволяваща да се прогнозира риска за настъпване на някакво събитие.

Оказало се, че в САЩ голяма корелация със замърсяването на въздуха има при две психични заболявания. При жителите на най-замърсените окръзи рискът за възникване на биполярно разстройство бил с 27% по-голям, а рискът за възникване на ГДР с 6% по-висок, отколкото в районите с чист въздух. Рискът за възникване на разстройство на личността корелирал със замърсяването на почвата. В най-замърсените окръзи, рискът за възникване на това заболяване бил с 19% по-висок, отколкото в по-благополучните окръзи. Учените не открили връзка между развитието на психични разстройства и замърсяването на водата или нивото на безопасност. Освен това учените не констатирали връзка между замърсяването на околната среда и развитието на неврологични заболявания.

В Дания корелацията между замърсяването на въздуха и възникването на психични разстройства се оказала още по-висока, отколкото в САЩ. В районите с най-замърсен въздух, рискът за възникване на ГДР бил с 50% по-висок, на шизофрения – с 148% и разстройство на личността – с 162% по-висок в сравнение с екологично благополучните области на страната. Рискът за възникване на биполярно разстройство в Дания и САЩ се оказал аналогичен. В районите на Дания със силно замърсен въздух той бил с 29% по-висок.

Авторите правят заключението, че в по-нататъшните изследвания на психичните разстройства трябва да се обръща сериозно внимание на екологията на района, а не само на генетичните фактори. Наличието на корелация не означава, че между замърсяването на въздуха и психичните заболявания задължително има причинно-следствена връзка, но трябва да се проведат следващи допълнителни изследвания за цялостно изясняване на проблема.

Наскоро ви запознахме с изследването на екип от няколко американски университета, който изучил влиянието на замърсения въздух за възникването и развитието на емфизем на белите дробове. Оказало се , че мръсният въздух има също толкова силно влияние на развитието на болестта, колкото и редовното пушене на цигари.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x