fbpx
Климат и екологияПрирода и общество

Замърсяването на околната среда влошава имунитета на няколко поколения напред

Диоксините, който са въздействали на имунната система на предни поколения мишки, пречи в борбата с вирусите на техните внуци и правнуци.Това показва ново изследване, проведено от учени от Университета на Рочерстър, САЩ . Резултати от изследването са публикувани в iScience.

Замърсяващите вещества попадат в организма от въздуха, водата и храната, и затова е естествено първо те да въздействат неблагоприятно на белите дробове и стомашно-чревния тракт. Но тъй като в нашия организъм всичко е свързано, то замърсяванията се отразяват на сърцето , нервната система, половата система, и на имунитета.

По време на изследването, на бременни мишки им давали токсичен диоксин, който се образува в много промишлени производства и при инсинерация (изгаряне) на боклук. Той може да бъде открит даже и в някои хранителни продукти. Диоксинът подтиска имунитета, може да провокира онколкогични заболявания, да предизвиква безплодие (както при жените, така и при мъжете) и други заболявания.Към всичко това може да се добави и факта, че той притежава свойството да се натрупва в тъканите и с лекота пътешества по хранителните вериги на човешкия организъм.

При извършените от учените експерименти, ефектът от диоксина се оценявал по цитотоксичните Т-лимфоцити, отговарящи за навременното унищожаване на вирусите, а също така инфектираните злокачествените клетки. На мишките им вкарвали един от вирусите на грип и наблюдавали как Т-лимфоцитите ще реагират на инфекцията. При тези гризачи, чиито майки са получавали дози диоксин, имунитетът реагирал на вируса по-зле, което е разбираемо, тъй като токсините въздействали на плода в организма на бременното животно.

Но и при внуците, даже и при правнуците, на тези самки имунитетът работил по-лошо. Интересен факт бил, че този ефект по-силно се наблюдавал при животните от женски пол. Явно диоксинът, приет от предните поколения , действал на няколко поколения напред и нито внуците, нито правнуците, можели да преодолеят това. От друга страна, степента на отслабване на имунната система при внуците и правнуците зависело от това кои са техните майки и бащи, тоест дали само единият родител е изпитвал ефекта на майчиния диоксин или и двамата.

Известно е, че диоксините се свързват с клетъчните рецептори AHR. Тези рецептори от своя страна регулират активността на много гени. Тоест диоксините в дадения случай не предизвикват мутация в ДНК, а пренастройват работата на гените, имащи отношение към функционирането на Т-лимфоцитите. И при факта, че ефектът се разпространява към следващите поколения, може да се предположи, че измененията в генетичната регулация се закрепват в някакви епигенетични механизми, например както става с никотина. Но точно какъв молекулярен механизъм работи в дадения случай (и защо той работи преимуществено при индивидите от женски пол) ще стане ясно след планираните серии от нови експерименти.

Това не е първото изследване, в което се говори, че вредата от замърсяванията на околната среда може да се предава на следващите поколения. По-рано подобни резултати са получени за половата, нервната и дихателната системи.

Наскоро ви запознахме с други изследвания за въздействието на замърсения въздух върху здравето на човека. При едното от тях американски и датски учени са открили корелация между развитието на психични заболявания, такива като биполярното разстройство и голямото депресивно разстройство (ГДР), и замърсяването на въздуха. При другото изследване учени от няколко американски университета изучили влиянието на замърсения въздух за възникването и развитието на емфизем на белите дробове. Оказало се , че мръсният въздух има също толкова силно влияние на развитието на болестта, колкото и продължителното пушене на цигари.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x