fbpx
ИкономикаПрирода и общество

Храна от въздуха: това ли ще реши проблема с глада и ще помогне за създаване на устойчиво бъдеще?

Все повече компании по света заявяват своите намерения да извършат революция в хранителната промишленост, произвеждайки храни от вода, въздух и електричество. Особен интерес представлява използването на въглероден диоксид и възобновяема енергия, като основни компоненти, което би помогнало в борбата с промяната на климата.

Съгласно данни на Food Aid Foundation, около 795 милиона човека на нашата планета не могат пълноценно да се хранят. Много от тях живеят в развиващите се страни, където 12,9% от жителите страдат от хронично недояждане.Това причинява смъртта ежегодно на повече от 30 милиона деца по-малки от 5 години.

За решаването на проблема може да помогне една „забравена“ рецепта. Преди 50 години НАСА е разработила технология за приготвянето на храна с помощта на микроорганизми. Тази храна е трябвало да помогне на астронавтите при продължителни космически мисии, такива като полетите на Марс. Изследователите от агенцията са използвали специфични бактерии – хидрогенотрофи, които получават енергия от въздуха, от въглероден диоксид и вода, като при това произвеждат протеини. Тяхната жизнена дейност се базира на способността им да преработват водорода и въглеродния диоксид. Това много прилича на фотосинтезата при растенията.

Няколко биотехнологични компании са се обърнали към този забравен метод и планират да разширят възможността за неговото използване в съвремената реалност.

Както разказва в интервю за Forbes, ръководителят на Orbital Farm Скот Брайсън, тъй като НАСА е планирала използването на бактериите за осигуряване изхранването на астронавти, то в земни условия тази идея не е намерила приложение. Но при определена адаптация тя може да послужи като ключ към решаването на проблемите на глада в световен мащаб.

Още една компания, занимаваща се със създаването на „храна от въздуха“ е NovoNutriens. Тя планира да стане един от основните производители на хранителни продукти от промишлените емисии на СО₂ в устойчивото общество на бъдещето.

„Много от това, което правим, предвижва напред технологията с напълно затворен цикъл и автономно жизнено осигуряване в космоса. Но ние смятаме, че нашата концепция може да носи полза преди всичко на Земята“ – казва CEO на NovoNutriens Дейвид Цзе.

По мнението на основателя на AirProtein Лайза Дайсън човечеството разрушава планетата, опитвайки се да изхрани милиарди хора. Това води до намаляване на площите с гори, изтощаване на почвата, замърсяване и намаляване на продуктивността на океаните. Компанията работи над технология за производство на месо от въздуха с използване принципа на НАСА. Неговите хранителни компоненти се създават по същия начин, използвайки бактерии, изхранващи се с въглероден диоксид и вода.

Храна от възобновяема енергия

По какъв начин подобни компании реализират своите биотехнологични планове? Браян Сефтън, технически директор и един от основателите на NovoNutriens обяснява „вълшебната рецепта“ с възможността за производството на храна, използвайки все по-евтината енергия от слънцето и вятъра.

Например, NovoNutriens от момента на своето създаване си сътрудничи с близката фабрика за производство на цимент, трансформирайки емисиите на СО₂ в синтетичен протеин за сметка на метаболиращите водород микроби. В това се крие преобразуващия потенциал на „зеления водород“, източник на енергия, който бързо се развива и може да стане крайъгълен камък за новата устойчива икономика.

Както казва Дайсън, възобновяемата енергия е добра с това, че става все по-достъпна, а цената и постоянно пада. Това позволява да се внедряват много по-ефективни и устойчиви решения.

Подобно на NovoNutrins, Solar Foods също произвеждат храна от въздуха с използването на слънчева енергия. Но тяхната цел е още по-амбициозна. Компанията иска не само да бъде въглеродно неутрална, но и да стане и въглеродно негативна.

„Ние улавяме СО₂ от въздуха, както растенията, но нашият добив и ефективност е на порядък по-висок от традиционните методи, тъй като това зависи от източника на енергия – обяснява Паси Вайника – На нас ни е необходима само една десета част от земната площ, използвана в традиционното селско стопанство или една стотна в сравнение с традиционното животновъдство. В идеалния свят, ако вие имате достатъчно храна, то ще имате възможност да преобразувате селскостопанските площи в гори, позволявайки на дърветата да растат отново там, където са расли по-рано. Когато вие правите това, то земята ще поглъща въглерод. На системно ниво вие имате възможност да станете потенциално въглеродно негативен.“

Благодарение на възобновяемата енергия може да се нахрани цялата планета, при това устойчиво производство на храна може да се създаде навсякъде, даже и в пустинята.Това е важен аспект, предполагат в компаниите, тъй като светът е длъжен да увеличи производството на калории със 70% до 2050 година, но за това може да бъде включена само 5% допълнителна земя.

„Ние почти сме изчерпали нашите възможности. Обработваемите земи са малко, но пустинята отваря нови перспективи от гледна точка на обилието на слънчево-водородна енергия и по-рано невъзможния начин за производство на храна. Микробните биотехнологии в това отношение са много ефективни. Вие можете да използвате водородна енергия, получена от възобновяеми източници и да я преобразувате в храни – казва Сефтън – Ние можем да произвеждаме храна или даже полимери и фармацевтични продукти, с помощта на синтетичната биология. Нашият модел включва в себе си собствени източници на енергия, собствени източници на СО₂ и голяма база данни, за да управляваме всичко това.“

Само в САЩ от недохранване страдат повече от 37 милиона човека. Много от семействата постоянно се сблъскват с опасността от недостиг на продукти, не получават федерална помощ заради своите доходи, незначително надвишаващи нормативната граница. Затова те трябва да разчитат на други форми на подкрепа. Ако биотехнологичните компании успеят да използват пълноценно идеята на НАСА, в бъдеще хората действително ще могат да получават храна буквално от въздуха.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x