fbpx
Климат и екологияПрирода и общество

Да дишаш мръсен въздух е все едно да изпушваш по кутия цигари на ден

Екип от изследователи от няколко американски унивеситета е изучил влиянието на замърсения въздух за възникването и развитието на емфизем на белите дробове. Оказало се , че мръсният въздух има също толкова силно влияние на развитието на болестта, колкото и пушенето на цигари. Научна статия с изводите на изследването е публикувана в списание JAMA.

Отдавна е доказано, че замърсяването на въздуха вреди на мозъка, сърцето и белите дробове на хората, а в някои случаи даже оказва влияние и на тяхната психика.

Изследователи от няколко американски университета за пръв път са се заели с изясняване ролята на различните замърсители на въздуха за възникването на емфизем на белите дробове. Това е заболяване на дихателните пътища, при което се разрушават тъканите, поддържащи функциите на белите дробове. Това води до задух, хрипове и кашлица, които повишават риска за смъртен изход.

Изводът на учените се оказал неутешителен. Замърсяването на въздуха и особено озоновото замърсяване, което се засилва от промяната на климата, нанася сериозна вреда на здравето на хората.

„Ние бяхме много учудени, когато видяхме какво силно въздействие оказва замърсения въздух на развитието на емфизема. То беше в същата степен, което оказва пушенето на цигари, явяващо се на днешния ден най-известната причина за емфизем”. – казва водещия автор на изследването професор Джоел Кауфман (Joel Kaufman) от Вашингтонския университет. Неговият екип анализирал данните, получени от изследването MESA (Multi-ethnic Study of Atherosclerosis). В него взели участие повече от седем хиляди човека на възраст от 45 до 84 години, живеещи в различни американски щати.

Наблюденията продължили от 2001 до 2018 година. Изследователите дeтайлно изучили замърсяванията на въздуха в тези места, където живеели доброволците ( изследването се наричало MESA Air) и паралелно с това се провеждало медицинско наблюдение над участниците (изследването се наричало MESA Lung).

В първия случай авторите оценявали нивото на няколко основни замърсителя на въздуха: фини прахови частици, азотни оксиди, черен въглерод (сажди) и озон. Отбелязва се, че за този 18-годишен период на наблюдения, концентрацията на първите три замърсителя е намаляла.

В хода на второто изследване са получени повече от 15 хиляди компютърни томограми на сърцето и белите дробове, а също така функционални тестове на белите дробове, позволяващи да се определи скоростта и количеството на вдишвания и издишван въздух.

Съпоставяйки данните, учените направили извод, че риска за развитие на емфизем се увеличава под въздействието на азотните оксиди и в по-голяма степен от озона.

В изследваните райони средногодишните нива на озон били в диапaзона 10-25 части на милиард. Нивата по-ниски от сто части на милиард, съгласно стандартите на Агенцията по охрана на околната среда на САЩ, не трябва да са вредни за здравето. Но се оказало, че продължително въздействие, даже и на ниски нива, на този замърсител са опасни за здравето на хората.

Така например, ако концентрацията на озон превишавала само с три части на милиард (в сравнение с обичайните показатели) и хората са дишали такъв въздух в продължение като минимум на десет години, то при тях съществувал същия риск за развиване на емфизем, както и при тези , които пушат по кутия на ден в продължение на 29 години.

И това, което е още по-печално, че именно такова повишаване на концентрацията на замърсителя (тези три части на милиард) се наблюдава понастоящем в много мегаполиси.

Нивото на хронични заболявания на белите дробове расте и все по-често такива заболявания се срещат при непушещи хора. Ние трябва да разберем, кое се явява причина за хроничните заболявания на белите дробове, но явно един от основните фактори се явява въздействието на замърсения въздух, което е трудно да се избегне”. – казва Кауфман.

Професорът от Колумбийския университет Греъм Бар (Graham Barr), участник в екипа и водещ изследването MESA Lung добавя: „ С повишаването на температурата, свързано с изменението на климата, нивото на приземния озон ще продължава да расте, ако не се вземат мерки за неговото намаляване. Не е ясно какво ниво на замърсяване, ако такова въобще има, е безопасно за здравето на човека”.

По мнението на екипа, днес подобни изследвания са важни както никога досега. Знаейки как замърсителите на въздуха въздействат на белите дробове, специалистите ще могат да създадат по ефективни методи за профилактика и лечение на заболяванията на дихателните пътища. Затова екипът възнамерява и занапред да продължи изучаването на факторите, влияещи на развитието на емфизема и другите болести на белите дробове.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x