fbpx
Прогнози и тенденции

„При мисиите на Марс вероятно ще загинат хора“ и още 10 тезиса за бъдещето от Илон Мъск

Милиардерът и визионер Илон Мъск в интервю пред ръководителя на фонда XPRIZE Питър Диамандис споделя своите виждания за глобалното затопляне, първата експедиция към Марс и главните заплахи пред човечеството.

1. В бъдеще алтернатива на възобновяемите източници на енергия няма да има, е уверен Мъск.

Природният газ все повече намалява, другите невъзобновяеми източници на енергия – също, така че защо да не се инвестира в „новата“ енергетика именно сега?

2. Ние не можем да намалим емисиите на въглероден диоксид без да забавим цялата глобална икономика.

Но това може да предизвика много сериозни последствия , например, рязкото увеличаване на гладуващите на планетата и още много други. Ако нивото на въглеродния диоксид остане в границите на 400 – 500 ppm (части на милион), то нищо катастрофално няма да се случи, но ще се наложи да се вземат и да се спазват сериозни мерки за запазването на съдържанието на парниковите газове в разумни граници ( през 2020 година съдържанието на въглероден диоксид беше над 410 ppm – бел.ред.).

3. Следващият астронавт на Луната ще бъде жена

Освен това Мъск споделя своето задоволство, че НАСА е предоставила на SpaceX възможността да осъществи следващото кацане на Луната. Сумата на договора се изчислява на около $3 милиарда.

4. За да продължи прогреса и да запазим човечеството във вида, който го познаваме, трябва усвояваме други планети, смята Мъск

Животът на Земята твърде много зависи от неизвестни фактори: заплахи от войни, падане на астероиди, сериозни природни катаклизми и други. Къде са сега цивилизациите на шумерите и римляните? Мъск признава, че от една страна той призовава за развитието на алтернативната енергетика, а от друга използва традиционно ракетно гориво при изстрелването на своите ракети в космоса. По тази причина в SpaceX много усилено работят за внедряването на възобновяеми източници в своите ракети, като първа сериозна крачка в това отношение ще бъде замяната на досега използваното гориво с гориво от течен кислород и метан. Освен това, има разработки, в който използвания за работата на ракетните двигатели метан ще се получава, „изсмуквайки“ въглероден диоксид от атмосферата. Именно този процес имат намерение в SpaceX да използват при изстрелването на марсианската мисия.

5. Първата експедиция на Марс ще напомня на похода на Антарктида под ръководството на Ърнест Шакълтън

Ще бъде много трудно и опасно., смята Мъск. Това ще продължи достатъчно дълго и има вероятност доброволците да не се върнат вкъщи. Но това ще бъде изключително впечатляващ опит! Разбира се, там обстановката няма да е въобще комфортна, храната също едва ли ще е много добра.

„Ако трябва да бъдем честни, там ще умират хора, защото това ще бъде много сложна мисия“ – смята Мъск.

6. За експанзията на човечеството в космоса ще са необходими космически кораби, които ще могат да се използват отново.

С тази цел двигателите на Falcon 9 могат да се използват повторно, втората и третата степен на Dragon – също. Мъск вижда своята задача в този момент да направи така че първите степени да са готови за старт за по-малко от месец, а в идеалния случай – за броени часове. Според него , с развитието на плаващите платформи за стартиране, една и съща ракета потенциално може да бъде използвана три пъти на ден.

7. Съществуват множество спекулации на тема намаляване на въглеродния диоксид в атмосферата, но нещата стигат само дотам. Какво технологично и икономически обосновано решение може да се намери, което да не навреди на така формиралата се екосистема?

„Казват, ние ще засадим много дървета. Но това не работи така“ смята Мъск.

Именно затова участниците в конкурса XPRIZE ( предполагаемият награден фонд в него ще е $100 милиона за работеща технология, която да спомогне за намаляване на нивото на въглеродния диоксид в атмосферата) ще трябва да демонстрират базова версия на своята технология. В идеалния случай стойността на такова решение трябва да бъде в рамките на 1-2% от глобалния БВП, а не примерно 20%, което просто няма да си струва да се осъществи, тъй като за неговото внедряване ще се наложи съкращаване на много социални програми, разходи за медицина и други особено важни разходи.

8. Илон Мъск си признава :

„Аз играх в Mind Pong ( игра с устройството на Neuralink, позволяваща да се движи изображение с помощта на мисълта) с маймуната и тя загуби. Мисля, че тя просто имаше много малко практика в тази насока“.

9. Земята я очаква колапс в приръста на населението в близките 20-30 години.

В Европа, Русия, Япония нивото на раждаемост вече отдавна е под заместващото ниво (тоест поддържащо числеността на населението в страната ), а САЩ се приближават към него. Именно затова Мъск смята,че проблем с пренаселеността на планетата няма да има ( смята се, че най-вероятният вариант е населението на планетата да нараства до 60-те години на този век и след това да започне да спада – бел. ред.).

10. Като цяло животът на Земята става все по-хубав

Но в същото време съществуват сериозни проблеми, такива например, като бързото развитие на изкуствения интелект. Създаването на супер изкуствен интелект може да представлява екзистенциална заплаха за човечеството. Друга заплаха може да бъде по-рано споменатият колапс в приръста на населението. Мъск смята, че все още няма решение с нарастващия брой пенсионери, тъй като системата не е настроена на такъв брой възрастни хора.

11. Засега е трудно да се каже, за чия сметка ние ще търсим решение за намаляване на въглеродния диоксид, но това в никакъв случай не трябва да бъде на прекалено висока цена за най-бедните слоеве на населението.

Източник (може да си настроите автоматични субтитри на български)

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x