fbpx
ПсихологияЧовекът

Изследване показва, че приятелствата между жените и между мъжете са различни

Психолози от Оксфорд са провели изследване за да изяснят как хората изграждат приятелски и романтични отношения и установили разлика между подхода при жените и мъжете. Например, се оказало, че мъжете по-рядко имат истински приятели.

В изследването са участвали 260 човека, от които 201 били жени. Доброволците били помолени да попълнят анкета за оценка на отношенията си по метода на Вайджил. В нея участниците оценявали 13 черти на характера по скала от 1 до 5, отчитайки доколко силно те са изразени в тях и техните близки хора. В списъка са били включени такива качества, като общителност, чувство за хумор, финансово положение и други. Освен това участниците е трябвало да посочат кои са били приоритетните фактори (лични срещи, обмяна на подаръци, общи спомени, откритост или продължителност на отношенията) , които според тях са помагали за съхраняване на взаимоотношенията.

Анализирайки резултатите, учените са стигнали до извода, че и мъжете, и жените са склонни да се сближават с хора, които приличат на тях, но за жените това се оказало по-важно. Освен това, жените са избирали тези, които са имали сравнимо финансово положение, ниво на надеждност, общителност и доброта. В този план при мъжете статистически значими предпочитания не били открити.

Жените определили взаимната подкрепа като най-важния фактор за съхраняване на отношенията, а при мъжете определящи били личните срещи. От друга страна подаръците се оказали отрицателен показател при жените. Колкото те били по-важни за отношенията, толкова по-малка близост изпитвали участничките. Учените обясняват този факт с това, че материалният стимул е нужен за слабите, ненадеждни връзки.

Освен това се оказало, че ние по различен начин избираме приятелите си. Жените обръщат внимание на сходните качества , значими за самите отношения, например образованието на човека, чувството за хумор и нивото на щастие в отсрещната страна. При мъжете важни черти се оказали тези, които влияят на социалната активност: финансовото благосъстояние , общителност и социалните връзки. Авторите на изследването обясняват това с факта, че жените са склонни да изграждат лични отношения с един близък човек, докато мъжете са по-склонни да се социализират в групи. Оказало се, че най-близки приятели имат 98% от жените и само 85% от мъжете.

Един от авторите на изследването, световноизвестният антрополог и писател Робин Дънбар , отбелязва, че тези различия се появяват в ранна възраст, още преди момента, когато опитът ни на общуване с връстниците започва да влияе на нашите социални връзки. Той отбелязва, че половите различия се наблюдават и във връзките между приматите.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x