fbpx
Прогнози и тенденции

Прогнозират, че населението на планетата ще достигне своя максимум през 2064 година, България застрашително намалява

По изчисления на учените, през 2064 година населението на нашата планета ще достигне 9,73 милиарда човека, след което ще започне да намалява и през 2100 година ще наброява 8,79 милиарда. Това показва базовия вариант на техния математически модел. До такива изводи е достигнал екип от американски учени и резултатите от тяхното изследване са публикувани в научното списание The Lancet.

В момента на нашата планета живеят около 7,59 милиарда човека и населението на Земята постоянно расте. За да може с достатъчна достоверност да се планира развитието на здравеопазването, селското стопанство и другата икономическа инфраструктура е много важно да се знае с колко ще нарастват тези цифри в следващите десетилетия. Американски учени под ръководството на Кристофър Мюрей от Вашингтонския университет са направили своите прогнози, пресмятайки как ще се промени населението в 195 страни на света в периода 2018 -2100 година.

В своите изчисления учените са се базирали на данни за репродуктивните способности, миграцията и смъртността, които са били събрани в рамките на проекта Global Burden of Disease (GBD). Това е едно от най-мащабните популационни изследвания, което постоянно се изпълнява от Световната здравна организация (СЗО) и американския Институт за изучаване метриката на здравето, намиращ се в Сиатъл при подкрепата на Фонда на Бил и Мелинда Гейтс.

Авторите на изследването прогнозират, че населението на Земята ще се увеличава до 2064 година, когато на нашата планета ще живеят около 9,73 милиарда човека. След това числеността на земните жители ще почне постепенно да намалява и към 2100 година учените прогнозират 8,79 милиарда жители.

Както смятат учените, главните причини за такива демографски промени ще стане разпространението на образованието, преди всичко сред жените и по-широкото използване на контрацептиви в страните на Африка, Близкия Изток и някои азиатски страни. Именно тези страни в момента се явяват лидери в демографския ръст. В резултат на това се прогнозира, че средната раждаемост в света ще спадне до 1,7 деца на една жена.

Но в някои страни, преди всичко в Африка, Близкия Изток и Азия, нивото на раждаемост ще остане над 2,0. Според тези прогнози на учените, емигранти от тези региони ще се отправят към Европа и Америка, където ще компенсират „загубите“ на население в развитите страни.

Графика, показваща   коефициента на репродуктивност в различните страни
Графика, показваща кога в различните страни коефициента на репродуктивност е паднал или ще падне под 2,0 ( в средата долу – Балканския полуостров)
Източник: The Lancet

Освен това ще се повишава средната продължителност на живот, която до 2100 година практически в целия свят може да е над 74 години. В резултат на това ще намалява частта на работоспособното население на планетата. Количеството хора по-възрастни от 65 години през 2100 година ще бъдат 2,37 милиарда човека, а по-младите от 20 години – 1,7 милиарда.

Изследването предполага, че населението на Китай към средата на века ще достигне до около 1,5 милиарда, но след това към 2100 година ще намалее с 48,9% от това ниво. Населението на Индия ще достигне до 1,6 милиарда, а след това ще спадне с 38%. Намаляване с 50% от най-високото ниво ще се наблюдава в Италия, Испания, Япония и Тайланд. В същото време в САЩ населението ще намалее само с 10% от най-високото ниво до приблизително 350 милиона човека, което ще изведе страната в първите позиции по брой на трудоспособно население.

Броя на трудоспособното население в страните с най-голям брой жители
Броя на трудоспособното население в страните с най-голям брой жители
Източник: The Lancet

Изключително стряскащи са прогнозите за България. Стъпвайки на броя на населението през 2017 г. от 7,05 милиона (при доверителен интервал 6,53 – 7, 58) прогнозата за числеността на населението през 2100 година при базовия сценарий е 2,62 милиона ( при интервал 1,82 – 3,89 милиона ), а при така наречения SDG (Sustainable Development Goals)-сценарии, при който се предполага, че ще бъдат постигнати всички цели за устойчиво развитие на ООН до 2030 година, цифрите даже са още по-обезкуражаващи – 2.28 (1.71- 3,3). Тези изчисления се базират на това, че коефициентът на раждаемост от 1,47 през 2017 година ще спадне до 1,25 и до 1, 21, съответно в двата сценария. В светлината на днешните събития можем да си представим какво би струвало на обществото ни, ако младите бъдат принудени да емигрират от сегашното управление, без да се отчита факта, че това ще бъдат едни от най-образованите, иновативни и свободолюбиви граждани.

Авторите на изследването признават, че тяхната методология предполага голяма разлика в показателите за различните сценарии. Показаните по-горе цифри се отнасят към така наречения базов или реалистичен вариант. При най-„оптимистичния“ вариант се предполага, че на Земята през 2100 година ще живеят 13,6 милиарда човека. Това е с 2,6 милиарда повече от прогнозата на ООН и почти два пъти повече, отколкото сега. Съгласно „песимистичния“, тоест споменатия по-горе SDG-сценарий, населението ще намалее до 6,3 милиарда, тоест ще бъде по-малко, отколкото сега.

Населението на планетата при различните варианти
Населението на планетата при различните варианти – “оптимистичен” (кафяво), базов(син), SDG-вариант (жълт)
Източник: The Lancet

Освен това, трябва да се отбележи, че в своите прогнози учените фактически екстраполират в бъдещето само известните ни сега показатели за раждаемост и продължителност на живота, влиянието на образованието и разпространението на контрацептивите, без да се отчита възможното въздействие на такива непредсказуеми фактори като развитието на технологиите, промяната на климата, пандемиите и не дай си боже, войни.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x