Дари
Климат и екологияПрирода и общество

Бебетата поглъщат милиони частици микропластмаса чрез бутилките за хранене

Учени установили, че всяко бебе , което го хранят от полипропиленова бутилка, поглъща милиони частици микропластмаса в ден. Това може и да е абсолютно безопасно за здравето, но може и да не е. По тази причина учените са изяснявали как да намалят (за всеки случай) количеството на микропластмасовите частици в детското хранене и установили, че затова се изисква спазването на няколко простички правила. Резултатите от това изследване са публикувани в списание Nature Food.

Полипропиленът е една от най-разпространените пластмаси. От нея се изработват множество битови предмети, в това число и посуда, например контейнери за микровълнови печки, електрически чайници, бутилки за хранене на бебета.

Учените отдавна знаят, че пластмасовите изделия се разрушават с течение на времето, освобождавайки микропластмасови частици. Обикновено изследователи се фокусират на микропластмасата, която попада в околната среда и в човешкия организъм заради постепенното разлагане на пластмасовите отпадъци. А битовите предмети дали са източник на такива частици?

Именно това са решили да изучат учени от Тринити колеж в Дъблин, Ирландия в новото си изследване и то фокусирайки се на може би най-деликатния пластмасов предмет: бутилките за хранене на бебета.

Екипът е изучил бутилки, произведени от десетте най-известни бранда в тази сфера. Данните показват, че те покриват 69% от пазара на тези изключително необходими за всяка майка предмети. Изследователите при провеждането на експериментите са се базирали на препоръките на Световната здравна организация и Министерството по здравеопазване на Ирландия за стерилизация на бутилките и приготвянето на смесите. Съгласно тях, преди всяко използване бутилките се стерилизират във вряла (95⁰С) вода. След това се приготвя сместа, като вода с температура от 70 градуса по Целзий се смесва с прахообразна смес, след което бутилката с готовата смес се охлажда със студена или ледена вода до комфортна за хранене температура.

Изпълнявайки всичко точно по инструкциите, а също така заливайки вода с температура 25 ⁰С и 95⁰С в бутилките, учените измервали количеството микропластмаса, което се отделяло в сместа за хранене.

Изследователите установили, че от температурата на използваната вода зависи количеството на отделяната микропластмаса.Оказало се, че колкото по-гореща е била тя, толкова повече микрочастици от пластмаса са се отделяли и би трябвало да бъдат погълнати от бебето.

Така при температура от 25 ⁰С (която е значително по-малко от препоръчаната за приготвяне на смесите) и след предварителна стерилизация на бутилката в литър смес са се отделяли приблизително 600 000 частици микропластмаса. При температура 70⁰С (препоръчителната температура за приготвяне на сместа, която след това трябва да се охлади) във всеки литър от сместа се отделяли вече 16 милиона частици. А ако водата е вряла (95⁰С), то в литър смес се откриват 55 милиона микрочастици.

Освен това се оказало, че на количеството отделени микропластмасови частици влияе интензивността на разклащане при приготвянето на сместа.

Колко микропластмаса поглъща бебето за ден? За да изяснят това, изследователите са анализирали ситуацията в 48 страни по цялата планета. Те са отчитали разпространеността на естественото майчино кърмене, позволяващо практически да не се използват пластмасови бутилки, популярността на едни или други полипропиленови бутилки и темповете на отделяне на микропластмаса от тях.

По техните пресмятания на всяко бебе средно по света се падат по 1,58 милиона микрочастици в ден. В Европа, Северна Америка и Океания показателите са били още по-високи, съответно 2,6, 2,3 и 2,1 милиона частици в ден.

От какво е заплашено бебето? Засега това е неизвестно. Възможно е това въобще да не е опасно за неговото здраве. Във всеки случай не е нужно веднага да се изхвърля от употреба полипропиленовата бутилка.

„Най-малкото, което искаме ние, е да тревожим родителите, особено когато нямаме достатъчно информация за потенциалните последствия за здравето на бебетата от поглъщането на микропластмасата“. – подчертава един от авторите на изследването Джон Боланд.

Но така или иначе нищо не пречи да се намали количеството микропластмасови частици, които се налага да поглъща бебето. Просто за всеки случай. Едва ли някой иска да провери върху своето дете има ли вреда от такава „хранителна добавка“.

„Ние призоваваме политиците да преразгледат действащите инструкции за приготвяне на смесите с използване на пластмасови бутилки за хранене на бебета. Това, което ние открихме и е особено важно, че може се да намали риска от поглъщането на микропластмаса, променяйки методите на стерилизация и приготвяне на бебешките смеси“- казва Боланд.

За тази цел изследователите са изработили прости препоръки към родителите.

Отначало трябва да се стерилизира бутилката в съответствие с препоръките на ВОЗ и задължително да се остави тя да изстине. След това е нужно не по-малко от три пъти да се промие бутилката с останалата изстинала кипнала вода.

Приготвянето на сместа трябва да стане с използването на вода , нагрята до 70⁰С, но в непластмасова посуда. И само след като се охлади сместа до стайна температура, да се прелее в полипропиленовата бутилка.

Освен това готовата смес трябва правилно да се съхранява и да не се затопля в пластмасов контейнер в микровълнова печка.

Разбира се бутилките хранене на бебета са само върха на айсберга. Полипропиленовите чайници и контейнери за храна не отделят въобще по-малко микропластмаса, но поне това не се поглъща само от бебетата.

Във връзка със своето изследване учените призовават да се започнат задълбочени изследване за влиянието на микропластмасата върху здравето на човек, а освен това да се помисли за посуда, която да не ни добавя тази специфична „хранителна добавка“, например с разработване на специални покрития, които да са устойчиви на гореща вода и механични натоварвания.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x