Дари
Здраве и дълголетиеЧовекът

Японски учени са моделирали, как се разпространява Covid-19 при разговор на маса

Изследователите са установили, къде е най-безопасно е да се седи и какво може да намали вероятността от заразяване при среща с приятели на маса. Какви са ви шансовете да се заразите с коронавирус, ако седите в бара или ресторанта с още трима човека и един от тях е носител на патогена? Учени от Центъра за изчислителни науки към Центъра RIKEN заедно със свои колеги от Университета в Кобе са моделирали тази ситуация с помощта на суперкомпютъра Fugaku, който в момента е един от най-мощните в света.

В разработения модел четирима човека седят на две съединени една до друга маси с площ на всяка от тях от 3600 кв. см., което според изследователите е стандартен размер в кафенета, баровете и ресторантите. Моделирането показало, че на човека, седящ до този, който говори, попадат приблизително пет пъти повече аерозолни частици, отколкото на този, който седи отсреща. Шансовете за заразяване с Covid-19, ако събеседникът се явява носител на коронавируса, е приблизително в същото съотношение. При това, ако говорещият си обръща главата към събеседника си, рискът от заразяване се увеличава. По мнението на учените най-безопасното място се намира по диагонал от вероятно заразения. Дотам долитат не повече от една четвърт от аерозолните частици, отделяни от говорещия.

„Най-безопасно е да седите диагонално един към друг, за да предотвратите максимално възможното разпространение на аерозолните частици“, казва ръководителят на изследователския екип Макото Цубокура, професор по компютърни науки в университета в Кобе.

Освен това моделирането е показало, че разпространението на частиците силно зависи от влажността на помещенията. При ниво на влажност по-малка от 30%, разстоянието, на което се разпространяват частиците се увеличава двойно, в сравнение с влажност от 60%. Това е свързано с това, че при повишаване на влажността частиците интензивно се прилепват една към друга и по-бързо падат към земята.

Изводът на учените от проведеното моделиране е че овлажнителите на въздуха в обществените места помагат за намаляване на вероятността от заразяване с Covid-19. Освен това те препоръчват монтирането на специални защитни прозрачни екрани на масите на баровете и ресторантите, за да могат посетителите максимално безопасно да общуват един с друг.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x