Дари
На фокусСаморазвитиеЧовекът

9 съвета какво да правим ако всичко ни се струва ужасно и става все по-зле

2020 година продължава да ни предлага все нови тревожни новини. С всяко ново негативно събитие ние си мислим, че по-лошо не може да стане, но се оказва, че не е точно така. Нашето ментално здраве се крепи с последни сили, но понякога ние се сриваме, ядосваме се, викаме и понякога плачем, тъй като повече нямаме емоционални ресурси хладнокръвно да понасяме случващото се. Ето 9 съвета, които може би ще ви помогнат в тези сложни времена да се справите с негативните емоции и тревожните новини.

Признайте си, че не всичко е наред

Вие не се чувствате много добре и това си струва да си го признаете. Ако ние не можем да изречем и да приемем своите емоции, то как да разберем, какво ни е нужно и как да се погрижим за себе си? Много често след искрено признание „аз съм много изморен“ или „на мен ми е тъжно“, ние накрая спокойно въздъхваме. Да, неприятните емоции са все още с нас, но ние не се опитваме да им се съпротивляваме.

Понякога е полезно да си напомним, че нашите емоции са напълно обясними: „Аз си загубих работата“, „Имам малко спестявания“, „Всичките ми близки са в друг град“, „Боя се да се разболея и да притесня близките си“. Обяснявайки си всичко с простички думи, вие ще можете по-лесно да приемете това, от което се чувствате така зле. В този момент си струва да споделите преживяванията си с други хора и е голяма вероятността да не сте сами в тях.

Не се борете със своите емоции

Много е лесно веднага да превключим в режим на решаването на проблемите, започвайки да си мислим „На мен ми е тъжно и трябва веднага да поправя това“. Но първо просто си позволете да почувствате емоцията си. Ако искате да плачете и да изпуснете чувствата си – плачете, викайте и се ядосвайте.

Поставете като приоритет базовите си потребности

Въпреки тревогата, паниката и вероятно, депресивното си състояние, за вас е важно да продължите редовно да се храните, да пиете вода, да си вземате душ, да почивате и да се движите. Ако чувствате неприятни емоции, то започнете от малкото – затворете социалните мрежи и идете да се измиете и да изхвърлите боклука. Похвалете себе си за тези действия, тъй като в сложните периоди се изисква воля, за да се справим успешно с тях.

Искайте помощ и я приемайте

Заради негативните емоции ние често се изолираме, обяснявайки си , че не искаме да прехвърляме проблемите си на другите. Но именно по-честото общуване и подкрепата на хората ни позволяват да излезем от цикъла на тревога. Ако вие се боите, че хората ще ви осъдят, просто не си струва, тъй като по всяка вероятност се намирате в еднакво сложно положение. Не чакайте да се спихнете, за да се обърнете за помощ. Ако хората ви предлагат своята подкрепа или прегръдка, приемете ги.

Колкото е възможно, концентрирайте върху настоящия момент

Следете ситуациите, когато ви поглъща катастрофалното мислене. Обикновено това се проявява с фразата „всичко е ужасно и никога няма да стане по-добре“. Не си струва да си губите времето, за да си представите апокалиптичното бъдеще. Вместо това е по-добре:

– Да се отвлечете – поиграйте на телефона си, поприказвайте с приятел, разходете се;

– Да откриете поне нещо положително през днешния ден;

– Да поспрете и да се фокусирате на своите сетивни органи – какво виждате, какво чувате, за какво ви напомня аромата, който чувствате.

Всичко това ще ви помогне да се концентрирате на настоящия момент, а вие можете да контролирате единствено него.

Излезте от социалните мрежи поне за известно време

Много е лесно да попаднете в цикъл на панически мисли, когато всеки ваш ден започва и завършва с четенето на страшни и плашещи статии, даже когато се чувствате зле. Ограничете времето, което прекарвате в интернет и почетете книга, излезте на разходка или направете кратка медитация.

Действието е по-добро от бездействието

Много често ние се тревожим заради новини в политиката, тъй като се сблъскваме с усещането, че нямаме никакъв контрол върху ситуацията. Много добре оценете какво действително можете да направите, например да направите дарение към правозащитни организации, да разпространите определена информация в профила си в социалните мрежи. Приемете, че сте направили това, което ви е било възможно.

Започнете да си водите бележки или дневник

Представете си, колко много мисли възникват в главата ви всеки ден. Не е учудващо, че вечерта се чувствате изтощен. Воденето на записки ще ви помогне да се освободите от поне част от тревогите си. Не си поставяйте филтър или някакви ограничения. Пишете за всичко, което ви дойде в главата.

Правете по-малко от обикновеното

Приемете, че в такова състояние не можете да бъдете постоянно продуктивен. Това е нормално. Не е задължително да изпълнявате толкова много задачи, както преди, да работите толкова усилено и да се опитвате да направите абсолютно всичко. Дайте си време за почивка и едно успокояващо безделие.

Източник

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x