fbpx
Климат и екологияПрирода и общество

Температурите в Световния океан достигат рекордно високи нива

Шест години подред температурата в Световния океан поставя рекорди и последната година не беше изключение. За това пише в доклада си международна група от експерти, която включва 23 учени от 14 различни институции. Важно е да се знае, че температурата на световния океан е един от основните показатели за глобалното затопляне.

Учените следят температурата в различните слоеве на океана от 50-те години на миналия век. Те отбелязват, че задържането на топлина в океана се увеличава по целия свят в продължение на целия наблюдаван период. Затоплянето на океаните става все по-бързо и притеснително от края на 80-те години на миналия век, когато вече е осем пъти по-бързо в сравнение с предходните десетилетия. Процесът се е превърнал в постоянно явление още от 1958 г., като всяко десетилетие е по-топло от предишното. В последните десетилетия затоплянето е най-осезаемо в Атлантическия, Тихия и Индийския океан.

Ситуацията особено се е влошила през последната година. Горният двукилометров слой вода е погълнал с 14 зетаджаула повече топлина, отколкото през 2020 г. Тази цифра е 145 пъти повече от количеството енергия, което се произвело в световен мащаб през 2020 г. Между другото, цялото човечество изразходва 0,5 зетаджаула енергия годишно. Повишаването на температурата на световния океан има редица опасни последици, които в крайна сметка могат да доведат до сериозни природни бедствия.

Защо повишаването на температурата на океана е опасно?

Поглъщайки топлината, океанът стабилизира температурата на планетата. Но освен топлина, той абсорбира и големи количества въглероден диоксид. В момента океаните поемат от атмосферата от 20 до 30% от всички емисии, причинени от човечеството.

Проблемът се състои в това, че колкото по-висока е температурата на водата в океана, толкова по-малко въглероден диоксид се поглъща от атмосферата. С други думи, колкото по-топъл е океанът, толкова по-бързо се натрупват парникови газове в атмосферата и съответно процесът на глобално затопляне се ускорява. Увеличаването на температурата на водата в океаните увеличава и температурата на въздуха, което позволява повече влага да навлезе в по-топлата атмосфера. За всеки 1,8 градуса затопляне проливните дъждове се засилват с около 7%, пресмятат учените.

Освен това, затоплянето на водата се отразява негативно на океанската екосистема, тъй като колкото по-висока е температурата му, толкова по-ниско е съдържанието на кислород в него. Заради това от затоплянето на водата страдат преди всичко големите риби, които се нуждаят от по-голямо количество кислород. Но това се отнася и за по-дребните представители на рибната фауна, например хамсията, която е една от най-улавяните видове риба и естествена храна на по-големите морски видове, която е заплашена от изчезване в резултат на глобалното затопляне.

Водната фауна изпитва все повече ефекта от затоплянето на Световния океан Източник: Pixabay

Друг опасен ефект от затоплянето на водата в Световния океан е, че причинява сериозни метеорологични и климатични бедствия. Учените отбелязват, че това води до увеличаване на броя на бурите, наводненията, необичайните валежи и т.н. По-топлата вода в океаните дава повече енергия и сила на тропическите бури, увеличавайки тяхната интензивност и продължителност. Пример за това е ураганът Ида, които причини сериозни наводнения и гръмотевични бури, превръщайки се в петия в историята на САЩ по нанесени щети ураган за 75 милиарда долара.

„Когато океаните се нагряват, нивото на водата се повишава. Повишаващите се температури в океана причиняват силни бури и урагани, както и увеличени валежи “, каза Лиджинг Ченг, водещ автор на изследването.

Освен че причинява екстремни метеорологични явления, затоплянето на Световния океан води и до повишаване на морското равнище. Така през 2021 г. моретата достигнаха рекордни нива, а прогнозите са през следващите десетилетия това да остане тенденция, свързана преди всичко с топенето на ледовете по полюсите.

Защо температурата на океана се повишава?

Скорошно изследване, посветено на температурата на океана беше публикувано в списанието Advances in Atmospheric Sciences. То обобщава информацията, получена от два световно признати източника в тази област– Института по атмосферна физика (IAP) и Националната администрация за океани и атмосфера (NOAA).

В изследването са отчетени различните фактори, които влияят на естествените регионални температурни вариации, например явленията Ел Ниньо и Ла Ниня. Както твърдят учените на тях са им е били необходимо по-малко от четири години, за да разграничат антропогенното (тоест благодарение на човешката дейност) повишаване на температурата от естествените топлинни вълни. Това е значително по-малко, отколкото се изискваше преди тридесет години.

Средната температура на повърхността на океана през 2021 г.е била сред десетте най-високи, откакто тя се следи. Според учените обаче тя не е най-високата преди всичко заради феномена Ла Ниня в тропическия Тих океан. От една страна, това явление е ограничавало повишаването на температурата на повърхността на океана, но от друга страна, температурата се е увеличавала в долните слоеве.

Моделирането на ситуацията е показало, че повишаването на температурата на водата е свързано с промени в състава на атмосферата в резултат на човешката дейност. Освен това температурата на водата ще продължи да се повишава, в резултат на което ще станем свидетели на нови топлинни рекорди. Това сигурно ще продължи, докато човечеството постигне нулеви емисии.

В същото време експертите отбелязват важността на мониторинга и разбирането на връзката между натрупването на топлина в океана и въглеродните емисии. Получените данни ще помогнат за проследяване на постигането на целите за смекчаване на последиците от глобалното затопляне. Е, за тези, които все още се съмняват в реалността на този процес, могат да се запознаят с едни от най-екстремните метеорологични явления през 2021 г., които доказват, че климата на планетата наистина се променя.

2 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x