fbpx
Климат и екологияПрирода и общество

Слънчевите електростанции подобряват биоразнообразието на земята

Изследване на немски учени показва, че фотоволтаичните паркове не влошават биоразнообразието, а напротив подобряват го и позитивно влияят на местните екосистеми. Тези места са се превърнали в комфортни хабитати (местообитания) за земноводни, влечуги , птици и някои други видове редки животни.

Против слънчевата енергетика често се изказват доводи, свързани с това, че слънчевите панели заемат големи участъци , правейки невъзможно алтернативното им използване. По думите на ръководителя на Германската асоциация за нова енергетика Роберт Буш, Германия не разполага с излишък от открити пространства, но се нуждае в развитието на възобновяема енергия за решаване проблемите с климата. Асоциацията е поръчала изследване, посветено на влиянието на слънчевите електростанции върху биоразнообразието.

Учените са анализирали данни, получени от 75 слънчеви електростанции във девет федерални земи и са констатирали тяхното позитивно влияние на местните екосистеми. По думите на един от участниците в изследването Ролф Пелше, изяснило се, че слънчевите батерии не само не разрушават хабитатите (местообитанията) на животните, но често местата, където са разположени слънчевите паркове стават убежище за много видове животни и растения. По мнението на учените монтирането на оборудването на изтощени и запустели земи даже повишава биоразнообразието. Например, в местата, където са разположени слънчеви електростанции са открити 25 вида скакалци. Тези места са се превърнали също в комфортни хабитати за земноводни, влечуги и птици.

По думите на изследователите, участъците, където са разположени слънчевите електростанции, се характеризират с по-естествено състояние на почвата, която не се подлага на прекомерно наторяване. Това създава благоприятни условия за живот на редки видове животни. Досегашните  наблюдения показват, че интензивното използване на земите за агропромишлени цели води до значително намаляване на биоразнообразието.

Според ново изследване, проведено от учени от Мюнхенския технически университет , за последните десет години се наблюдава радикално намаляване на насекомите в Германия. В горските масиви те са намалели приблизително с 40%, докато на полетата цифрата на изчезналите насекоми е още по -стряскаща – 67%.

Изложените факти в изследването дават на такива компании, като Baywa re, Wattmanufactur или EnBW, добри аргументи за взаимодействие с властите , отговарящи за предоставянето на земни участъци за слънчеви електростанции. Често реализацията на проекти в сферата на слънчевата енергетика зависи от решенията на конкретен чиновник, отговарящ за опазване на околната среда.

По думите на представителя на концерна EnBW Тостен Йорс, за реализацията на стратегията за преход към възобновяема енергетика е необходимо изграждането на повече слънчеви паркове. За тази цел ежегодно ще са необходими около 70 квадратни километра нови площи.

Наскоро учени от Европейския обединен изследователски център са анализирали състоянието на слънчевата енергетика в 28-те членки на Европейския съюз. Техните разчети показали, че даже за 100-кратно увеличение на съществуващите слънчеви електрически мощности ще са необходими много по-малко земни площи, отколкото аналогичното увеличение на мощностите чрез ветроенергетика.

Наскоро писахме за друго много перспективно направление, което предлагат специалистите от немския Институт за слънчеви енергийни системи Фраунхофер ( Fraunhofer ISE), а именно интегрираната фотоволатаика, като особено перспективни за селското стопанство са агрофотоволтаиката и аквафотоволтаиката.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x