fbpx
Климат и екологияПрирода и общество

Глобалното затопляне „изяжда” ледниците на Хималаите

Снимки от разсекретен американски спътник показват как се е ускорило топенето на ледниците в Хималаите. Скоростта на разтопяване рязко е нараснала в деветдесетте години на миналия век, а от началото на века тя почти се е удвоила.

В съответствие с петия доклад на Междуправителствената група по изменение на климата (Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC)), , топенето на ледниците има по-голямо значение за повишаване на нивото на моретата и океаните, отколкото топенето на ледените щитове. Най-голяма концентрация на планински ледници има в Хималаите. Оттам извират много реки (включително и Ганг), които имат жизнено важно значение за много гъстонаселени райони, през които преминават тези реки.

В ново изследване, учените сравнили резултатите от гражданските спътникови наблюдения с снимки от американски спътник-шпионин от 70-те години на миналия век, разсекретени от Пентагона през 2011 година Резултатите, публикувани в статия в списанието Science Advances, се явяват последното и може би най-убедително доказателство , че изменението на климата стопява ледниците в най-високата планинска система в света.
„Анализът, обхващащ 40-годишен период на спътникови наблюдения в Индия, Китай, Непал и Бутан, показва, че започвайки от началото на двадесет и първи век , ледниците се топят два пъти по-бързо , отколкото в предишния четвърт век. Ние получихме най-ясната картина на този процес, а също е установена и причината за това”. – пишат авторите на изследването.

Днес Хималаите съдържат около 600 милиарда тона лед и затова понякога ги наричат „третия” полюс на Земята. Предишни изследвания показват, че ледниците се изтощават, в това число в едно от тях се твърди, че има възможност да изчезне около 70% от общото количество до края на века. Но до настоящия момент изследванията са били до известна степен фрагментирани, концентрирайки се на относително кратки периоди или на отделни ледници в определени региони. В резултат са давали противоречиви резултати , както по отношение на леда, така и за причините.

Авторите на изследването са използвали данни от американския военен спътник KH-9 Hexagon, които са били разсекретени през 2011 година . През 70- те години на миналия век този спътник е правил снимки в райони на вероятните противници на САЩ по целия свят(с разделителна способност до 6м). Освен шпионските снимки, учените са използвали данни от спътник Терра, на който е разположена сондата ASTER (Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer) предназначена за съставяне на карти, измерване на температурата на повърхността и отразяващата способност на повърхността на земята. Използвани са също данни и от друг спътник Landsat.

сателитна снимка
Снимка от спътника-шпионин, направена на 03.01.1976 г.
Източник: Josh Maurer/LDEO

Учените са съпоставили изображения от различни години – за периода от 1975 до 2000 и след това от 2000 до 2016 година. На тези снимки ясно се виждало, че започвайки от 90-те години на миналия век, ледниците започнали да се топят примерно два пъти по-бързо. Ако от 1975 до 2000 година те са губели примерно по 22см воден еквивалент, то от 2000 до 2016 тази цифра е нараснала почти 2 пъти вече до 43см годишно. Като цяло от 1975 година ледниците в Хималаите са намалели с 28%.

Ледници в Хималаите
Хималаите губят все повече от своите ледници
Источник: Pixabay

Освен това изследователите са проверили хипотезата за това, дали топенето на ледниците се ускорява от саждите ,които се изхвърлят в атмосферата от изгарянето на изкопаеми горива преди всичко от китайската и индийската промишленост. Частиците, падащи на леда, намаляват неговото албедо (отражателната му способност) и ускоряват топенето.
Но данните на спътниците показали, че саждите се натрупват по ледниците много неравномерно, като в същото време те се топят с примерно еднаква скорост навсякъде в планинската система. Но данните за температурите, получени от местните метеорологични станции показали, че скоростта на топене много добре корелира с глобалното затопляне в този регион. Средните температури за периода от 2000 до 2016 година са били по-високи с около един градус от предишния интервал от 1975 до 2000 година.

„Резултатите показват, че ледниците даже и в най-високата планинска верига реагират на глобалното затопляне и ако изменението на климата продължава с такива темпове, то снежните Хималаи ще бъдат под опасност да изчезнат” – резюмират авторите на изследването.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x