fbpx
АкцентиНаука и технологииТехнологии

Wing започва доставка на храна с дронове във Финландия (Видео)

В течение на близките няколко седмици Wing , компания принадлежаща на холдинга Alphabet, ще започне редовна доставка на храна и продукти с дронове в района Вуосаари на столицата Хелзинки.

Дроновете на компанията Wing представляват 14-роторни безпилотни летателни апарата с възможност за вертикално излитане и кацане. Те се използват преди всичко с търговска цел. Безпилотният транспорт е в ролята на куриер и позволява да се съкрати времето за доставка на не големи пратки до отдалечени клиенти.
През есента на 2017 година дроновете на компанията бяха тествани в Австралия (тогава дронът доставя храна от ресторант за бързо хранене и медикаменти). През април тази година беше обявено, че компетентните органи в тази страна са издали разрешение за използване на дронове за доставка на стоки.
Сега аналогични изпитания са провеждат и във Финландия. Първият град, избран от компанията, е Хелзинки и по-точно района Вуосаари. Той е изключително атрактивен за тази цел, защото се явява най- гъстонаселения район на столицата, обграден е от три страни с вода и граничи с горски масив. Това прави доставката на стоки и храна по традиционния начин проблематична. Потребителите ще могат да поръчват доставка от Herkku Food Market, супермаркет за гурме, откъдето клиентите ще имат възможност да си поръчват лазаня за двама, салата цезар с пилешко месо и други ястия и стоки. Другото заведение за доставки ще бъде Cafe Monami, откъдето може да си поръчате от сандвич от сьомга до португалски сладки пастели De nata. Планираното време за доставка е около 10 минути.

Wings във Финландия
Фото: Wing

Първата пробна доставка е осъществена съвсем наскоро в присъствието на кмета на Хелзинки Ян Вапаавуори (Jan Vapaavuori). Използването на дронове за доставка на храна, по мнението на Wing, добре се вписва в плановете на местната власт, която планира  до 2025 година да създаде  всеобхватна, надеждна, екологична  и достъпна система за обществен транспорт, която да сведе до минимум  използването на личен транспорт.

Миналия месец Wing получиха сертификат за авиационен доставчик   (Air Carrier Certification) от Федералното управление за гражданска авиация на САЩ (The United States Federal Aviation Administration (FAA)).  Този сертификат открива  възможността на местни доставчици да достигат до своите клиенти с помощта на дроновете на Wing. Първите такива доставки се планира да започнат съвсем скоро в щата Вирджиния .

Доставка от Wings
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x