fbpx
ИкономикаНаука и технологии

До 2023 година слънчевите електроенергия ще стане по-евтина от тази на газ

Експертите по енергетика от консултантската компания Wood Mackenzie оценяват перспективите за развитие на слънчевата енергетика и на тази от газ. И двата източника са важна част от глобалния баланс на генерация на електроенергия . Според тях, поевтиняването на получената от слънцето електроенергия не означава подобряване на ситуацията в соларния сектор.

Ситуацията в секторите за производство на електроенергия от газ и от слънчева енергия

Новите газови електростанции, работещи на комбиниран цикъл все още издържат на конкуренцията с новите слънчеви мощности на редица големи пазари –от Китай до Великобритания и Южна Корея. Но се очаква от началото на 2020 година ситуацията да започне да се променя, защото стойността на оборудването продължава да пада и аукционите за закупуване на електроенергия все повече разширяват своето присъствие.
„До 2023 година почти в целия свят слънчевата електроенергия ще бъде по-евтина от тази получена от газ” казва Том Хагарти (Tom Haggarty), старши анализатор по слънчева енергетика в Wood MakenziePower&Renewables по време на конференцията GTM Summit във Феникс.
До неотдавна новините за ситуацията за пазара на слънчева енергия не бяха оптимистични.
През 2018 година генериращата мощност от слънчева енергия не можа да пробие границата от 100 гигавата. Това не се случи преди всичко заради забавяне темповете в Китай. В Индия също имаше по-малък растеж от очакваното, тъй като проекти за 14 гигавата бяха отложени или анулирани.
2018 година беше първата година, в която не бе постигната рекордно ниска цена за закупуване на слънчева електроенергия, след дълга поредица от рекорди на най-различни пазари като Южна Африка, САЩ, Мароко и Саудитска Арабия.
“Но неуспехите, на който и да било пазар, даже и Китай, стават все по-маловажни, тъй като слънчевата енергетика се развива все повече по целия свят. До 2018 година Китай имаше най-големия дял от 35%, но се очаква този дял да спадне в периода 2019-2024 година до 27%,” прогнозират в Wood Makenzie.

Перспективни пазари

Ето някои от пазарите с най-голям потенциал в бъдещите години, според Хaгарти.
Австралия
Австралия е „спящия гигант”, който най-накрая започна „да изпълнява обещанията си” през 2018 година. Там бяха инсталирани 4 гигавата слънчеви мощности. Така тя се превръща в петия по големина пазар в света. Австралия изпревари САЩ със своите 2 милиона соларни инсталации, въпреки че там има само 9 милиона домакинства. „В момента там фотоволтаиците са изключително популярни” казва Хагарти.
Европа
След период на застой, европейският пазар на слънчева енергия започва отново да показва устойчив растеж. 2019 година ще е много важна за Европа, защото ЕС трябва да се определи със своите цели до 2030 година за намаляване на вредните емисии и развитието на възобновяемата енергетика, включително и с разработване на конкретни планове за достигане на тези цели.
Саудитска Арабия
„Саудитска Арабия е нов пазар, който още не е развит достатъчно, но ние имаме много оптимистични очаквания за него – казва Хогарти. И икономическите възможности, и климатичните предпоставки в Саудитска Арабия са налице”. Освен това страната е силно зависима от производството на електроенергия от нефт. През летните месеци там се изгарят 900 000 барела нефт за получаване на електричество, което се равнява на 1% от световното търсене. Изглежда, че там са се отказали от мега- плановете за изграждане на 200 гигавата слънчеви мощности и са приели по-реалистичен план за 40 гигавата.
Наскоро Амин –Ал-Хабайбех, професор по интелектуални инженерни системи в Nottingham Trent University, публикува статия , в която разкрива перспективите пред пустинята Сахара като един от регионите с най-голям потенциал за производство на електроенергия от Слънцето.

Състезание надолу

Пазарът на слънчева енергия ще продължава да представлява интерес и сектор, генериращ печалба. Но все повече страни се отказват от преференциалните фиксирани цени за тази енергия и субсидирането на сектора, и преминават към директни търгове. На Германия и отне 17 години да премине към системата на аукционите, докато за Китай и Виетнам това се случи само след три, отбелязва Хогарти. Наскоро и Камбоджа се отказа от системата за преференциални цени.
Увеличаването на ролята на търговете доведе до „изключително агресивно” наддаване. На пазара навлизат доста различни компании, които искат да разработят, изградят и експлоатират големи слънчеви инсталации. „При такава силна конкуренция , участниците търсят възвръщаемост на капитала между 5 и 7%. Намаляването на маржа засяга „всички по слънчевата верига” , казва Хагарти.
„Глобалният пазар на слънчева енергия е готов за растеж, тъй като търговете за електроенергия се разпространяват все повече, но предизвикателствата пред играчите на този пазар ще са все по-големи” –добавя той.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x