fbpx
На фокусПрирода и обществоСоциология

“Вертикалното” семейство: как ще се променя семейната структура до края на века

До края на 21-ви век семействата ще стават все по-малки, братовчедите ще са рядкост, но ще има повече хора със статут на прадядовци и прабаби.

Прогнози показват, че семейната структура ще се промени радикално до 2100 г. със значителни последици за общностите по целия свят. По предварителни данни във втората половина на този век, нарастването на населението на Земята ще спре. По различни оценки се очаква пикът на световното население да бъде в границите на 9,5 – 11 милиарда. Например, преди време публикувахме изследване, проведено под ръководството на Кристофър Мюрей от Вашингтонския университет, в което резултатите от базовия им математически модел показват, че населението на нашата планета ще достигне своя пик от 9,73 милиарда човека през 2064 година, след което то ще започне да намалява и през 2100 година ще наброява 8,79 милиарда. По този начин процесът, чрез който нашият вид постоянно се е разраствал и се е разпространил по всички континенти на планетата, ще приключи. Достигането на определен пик в нарастването на населението ще промени нашата цивилизацията, такава каквато я познаваме.

Семейството на бъдещето

Първото нещо, което ще усетим, е тектоничната промяна в семейния живот. В изследване, публикувано наскоро в списание Proceedings of the National Academy of Sciences, международен екип от демографи е изследвал как размерът и структурата на семейството ще се променят до края на века в различните краища на света.

За да извършат своя анализ, изследователите са използвали набор от данни от „Перспективи за населението на Земята“ (World Population Prospects), разработен от ООН, явяващ се официална прогноза за населението в 237 страни. Този модел е помогнал да се оцени броят и типът на роднините, които човек е имал и може да има като дете, на 35-годишна възраст и на 65-годишна възраст през 1950 г., днес и през 2100 г.

Въз основа на глобалните средни стойности изследователите са установили следните данни: през 1950 г. жена на 65 години средно е имала 41 живи роднини, включително правнуци, деца, племенници, племенници, братовчеди, родители, лели и чичовци. До 2100 г. такава жена ще има само 25 роднини.

Намаляване на размера на семействата ще има по целия свят, но степента на изменения ще се различават в различните страни.

Ако се вземе за пример 35-годишна жена, живееща в Съединените щати, където населението се очаква да достигне 370 милиона през 2080 г. и след това леко да намалее до 366 милиона през 2100 г, то през 1950 г. тя е имала 33 роднини, днес те са само 24, а през 2100 г. средно ще бъдат 18.

Животът на 65-годишна жена, живееща в Китай, е на път да се промени още повече. През 1950 г. тя е имала 61 роднини, включително 21 братовчеди и 15 внуци! Днес една жена на същата възраст има 49 роднини, а до 2100 г. се предполага, че една 65-годишна жена ще има само 14 роднини.

Китай със сигурност е известно изключение от общата картина. Поради продължаващата десетилетия наред политика на страната за едно дете, високите разходи за отглеждане на деца и почти липсата на международна имиграция, населението на Китай се очаква да намалее от 1,4 милиарда днес до по-малко от 800 милиона през 2100 г.

Подобен колапс ще наложи преосмисляне на съществуващия социален ред в китайските семейства. Ако сега пълнолетните внуци, деца и племенници съвместно се грижат за възрастните си роднини, то след няколко десетилетия такива семейни ресурси просто няма да съществуват.

Семейството: вертикално и хоризонтално

Очакваните в Китай социални последици ще се почувстват и в почти всички страни, макар и в по-малка степен. Както описват изследователите, семействата ще стават по-скоро „вертикални“, отколкото „хоризонтални“. С други думи, те ще бъдат разпръснати в целия възрастов спектър, с много по-малко хоризонтални отклонения като първи братовчеди, но с повече правнуци, прабаби и прадядовци.

Авторите отбелязват:

„В Италия например се очаква средната възраст на бабата на една 35-годишна жена да нарасне от 77,9 години през 1950 г. до 87,7 години през 2095 г.“

В много страни, особено в развитите , се очаква вечерите и събиранията с по-далечните роднини, които някога са били неразделна част от семейната култура, да стават все по-редки, особено след като членовете на семейството сега живеят много по-далеч един от друг, отколкото преди.

Това също така означава, че хората на средна възраст в повечето страни ще изпитват нарастващи трудности. Като се има предвид, че все повече двойки отлагат раждането на деца за по-късна възраст, възрастовата разлика между поколенията само ще се увеличава. Това означава, че средната възраст на бабите и дядовците ще бъде по-висока, отколкото преди и следователно те няма да могат или трудно ще могат да помагат на младите родители в грижите за техните деца. В същото време самите те все повече ще се нуждаят от помощта на своите възрастни деца, които пък от своя страна ще са заети с отглеждането на децата си. Тази ситуация ще удари хората, намиращи се в разцвета на силите си, които ще трябва активно да печелят пари, като едновременно с това се грижат за децата си и възрастните роднини.

В проучване на Pew Research Center, проведено през лятото на 2023 г. в САЩ, по повод възгледите относно променящата се семейна динамика, участниците са декларирали, че смятат, че намаляващата раждаемост ще има положителен ефект върху кариерите на жените и околната среда, но отрицателен върху социалното осигуряване и икономиката като цяло. Авторите на изследването смятат, че различните роли, които някога са изпълнявали членовете на големите семейства, може би ще се наложи да бъдат поети от държавата:

„Резултатите от нашето изследване потвърждават необходимостта от увеличаване на инвестициите в грижи за децата и възрастните, за да се облекчи бремето върху хората на средна възраст, които ще разполагат с все по-малко семейни ресурси.“

За тази цел по всяка вероятност ще се наложи привличането на бездетни в помощ на отглеждането на деца и все по-масовото навлизане на роботи с изкуствен интелект в ролята на домашни помощници на възрастните хора.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x