Дари
Наука и технологииТехнологии

Роботи, YouTube, чат-ботове: могат ли технологиите да ни помогнат да се справим със самотата?

2020 година определено е особена за всички. На хората им се наложи да се дистанцират от обществото. Някои се зарадваха на уединението, но много повече страдат от отчуждението по време на изолацията и мерките за социално дистанциране. В нашето ежедневие навлизат все повече технологии, които се опитват да ни спасяват от самотата и чувството на тъга. Според психолозите те могат да имат положителен временен ефект и затова тяхното използване е целесъобразно, но съществува опасност човек в крайна сметка да започне да предпочита електрониката пред живия контакт. Освен това има опасност на определен етап те да засилят чувството за самота. Особено внимателно трябва да се отнасяме към отношенията деца-роботи.

The Gardian отбелязва, че самотата е придобила огромни мащаби още преди пандемията. Така например, за последните 50 години броят на хората без семейство и приятели в САЩ се удвоил, а във Великобритания 75% от общопрактикуващите лекари съобщават, че за ден те приемат до пет самотни пациента.

Освен това трябва да се отбележи, че самотата негативно влияе на физическото здраве на човек. Изследвания в САЩ са показали, че при възрастни хора, оставени дълго време сами, рискът за преждевременна смърт е много по-висок, отколкото при тези, които поддържат близки отношения с роднини и приятели. Когато човек прекарва време с друг човек, той изпитва удоволствие, благодарение на реакциите, протичащи в неговия мозък. А когато остава дълго време сам със себе си, мозъкът започва да активира области, отговарящи за негативните мисли и стреса, оказващи отрицателно въздействие на организма.

По време на пандемията, предизвикана от коронавируса, борбата със самотата придобива особено важно значение. Това води до повишена популярност на технологичните решения, помагащи за справяне със самотата и тъгата.

Така например, израелската компания Intuit Robotics е пристъпила вече към бета-тестирането на робота EllieQ, получил прозвището „помощник за щастливо стареене“. Тази умна машина е предназначена да напомня на стопанина си за вземането на лекарствата, включва музика и даже играе със своя притежател на различни игри, стимулиращи когнитивната дейност на мозъка. Роботът прилича на настолна лампа с „глава“, която той може да клати и да върти в различни посоки.

„Понякога ми се струва, че EllieQ действително е мой приятел и истински човек“ – казва една от участничките в тестирането.

В Япония, която се слави с голямото количество самотни хора, може да се закупи черна топка, проектираща холограма на Хатсуне Милу, която е виртуална поп-звезда. Цената на топката е около 2800 $. Освен това притежателят на топката трябва да заплаща ежемесечен абонамент за своята виртуална приятелка. Интересно и странно е, че вече Хатсуне Милу има фенове, влюбени в нея, които закупуват топката, за да могат да станат двойка с любимата си. Един от тези поклонници казва, че я обича и вижда в нея истински човек.

„Вие няма да сте щастливи, ако сте привързани в „шаблона“ за щастие, по който мъж и жена се женят и раждат деца“ – отбелязва този потребител на тази услуга.

За любителите на животните също има роботизирани компаньони. Един от тях е Paro –робот- бебе тюлен.

Той изпълнява същите функции, както обичайните животни, предназначени за терапия. Малкият изкуствен тюлен може да чува, вижда, да чувства и да имитира звуците на истинското дете-тюлен.

Източник: parorobots.com

Преди време ви запознахме с разработката на робо-кучето Kiki, което се управлява от изкуствен интелект. Създателите на роботчето са формирали „личността” на Kiki. Те са разработили самообучаваща се програма, която позволява на робота да се адаптира към предпочитанията на стопанина си и сам да избира как да реагира в една или друга ситуация или събитие, базирайки се на натрупания си опит.

Но освен роботизираната техника все по-голяма популярност набират виртуалните събеседници, Използването на чат-ботове за подобряване на емоционалното самочувствие рязко е нараснало по време на пандемията.

Например, Woebot, е приложение за чат-ботове, създадено на базата на когнитивно-поведенческата терапия. Той проследява и анализира настроението на потребителя по време на беседата и на основата на събраните данни помага на събеседниците си, подобрявайки тяхното емоционално състояние.

Потребителите отбелязват, че чат-ботовете приличат на стар добър приятел, който действително иска да ти помогне.

Но даже човек да не е самотен и да има достатъчно приятели, не е застрахован от негативни усещания по време на безсънна нощ. За да не остават сами със своите мисли, някои слушат специализирани подкастове.

Sleep With Me на Дрю Акерман е един от тези аудио-подкастове. Отначало авторът е искал да помага на слушателите, страдащи от безсъние, за да могат те да заспиват с неговите приспивни истории. Но неговият проект срещнал особена популярност сред хората, които изпитват тъга след полунощ.

„По моя опит, когато ти не можеш да заспиш посред нощ, на теб ти става особено самотно. Даже, ако не си физически сам, в това време на денонощието, ти се чувстваш самотен“ – обяснява Акерман.

Наложената изолация предизвика в много хора силен стрес. За да се справят с тревогата и напрежението, хората търсят начини да се отпуснат. Съгласно отчета на YouTube количеството гледания на уроци по медитация от средата на март тази година е нараснало с 40%. Повишил се е интересът и към популярни приложения за медитация, например Calm. Съгласно рейтинга на AppStore и Google Play, това приложение от средата на март влиза в топ-300 и е на 5-то място в раздела „Фитнес“.

От друга страна, преподавателят в Хардвардското медицинско училище Джереми Нобел е уверен, че самотата не може да бъде излекувана с помощта на технологиите и други подобни средства. По неговите думи, електронните устройства и услуги могат да предложат временно облекчаване и затова тяхното използване е целесъобразно. Но съществува опасност от това човек в крайна сметка да започне да предпочита повече електрониката, отколкото живия контакт.

„На мен би ми се искало да избегнем сценария, в който децата знаят, че техните родители и други близки роднини са самотни, но вместо да ги навестят , да им изпращат за подарък роботизиран тюлен“ – обяснява Нобел.

Освен това, по мнението на учена технологиите, използваните за борба с тъгата и самотата, могат още повече да засилят чувството за самота.

„Човечеството в продължение на стотици хиляди години е настройвало биологически връзки. От общуването с други хора, ние получаваме много повече, отколкото може да ни даде който и да било робот или изкуствен интелект“ – резюмира Джереми Нобел.

Действително въпросът за взаимоотношенията между робот и човек започва да става все по-актуален. Особен интерес това представлява при децата, които растат все повече в самотна среда. Шери Таркъл , психолог от Масачузетския технологически университет, е изучавала деца, израснали с робопитомци. Тя установила, че с тях децата имали абсолютно различни отношения, отколкото с другите си кукли или плюшени животинчета. Децата активно се грижили за механическите си компаньони и въпреки че разбирали, че робоиграчките не са живи, те силно се привързвали към тях на емоционално ниво. Когато робокомпаньонът се развалял, съвсем не било лесно той да бъде заменен с нов. В друго изследване на екип от Университета в Плимът, учените констатирали, че роботите с изкуствен интелект могат да имат значително влияние върху поведението и мнението на децата.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x