fbpx
ПсихологияЧовекът

Uitwaainen: природното холандско лекарство против стрес

Сигурно много от вас, връщайки се от ежедневния си крос в парка или близката гора, от разходка сред природата или от обиколка с велосипед е чувствал онова особено чувство на положителен вътрешен заряд и свежест. Въпреки че времето може да е било студено, ветровито или да е пръскал дъжд, усещането във вас сигурно е било прекрасно. Оказва се, че за такова прекарване на времето холандците използват уникален термин – Uitwaainen.

В Нидерландия времето много често е ветровито и затова там хората са свикнали да правят физическите си упражнения при такива условия. Днес тази практика е толкова разпространена, че я наричат “uitwaainen”. Това буквално се превежда като „проветряне“, обяснява Кетлийн Майер, преподавател в катедрата по холандско езикознание в Амстердамския университет.

„Времето, проведено когато е ветровито, е обикновено това, през което се разхождате или сте на велосипеда“.

Майер живее повече от 20 години в Нидерландия и се е специализирала в местния език, въпреки че не е негов носител по рождение. Тя обяснява, че uitwaainen е популярно занимание, имащо много важни преимущества.

„Uitwaainen – това е онова, което правите за да си почистите своя разум и да се почувствате обновен“разказва Майер – „ Това се възприема като приятен, лек и разхлабващ опит, позволяващ да се отвлечеш от всекидневната рутина“.

Така че прегледайте графика си за седмицата и се постарайте да намерите време за uitwaainen.

„Всеки може да извлече полза от своето пребиваване на чист въздух – казва Жюл Прети, професор по екология в Университета на Есекс.- „То ни избавя от постоянния стрес и чувството на безпокойство, създавано през останалата част на живота.“

За последните 15 години професор Прети е изследвал, как различните видове активна почивка, такива като активно ходене, каране на велосипед и даже занимание със селскостопански труд, влияят на психологията на човек. Той открил, че хората от всички слоеве на обществото могат да подобрят психологическото си благополучие, прекарвайки само пет минути в естествени условия, което положително се отразява на тяхното настроение и чувство за идентичност.

Други изследователи са стигнали до аналогични резултати, свързвайки такива видове дейност, като разходките сред природата с намаляването на нивото на депресия, на възприемания стрес и негативните емоции. Някой изследвания стигат и по-надалеч. Съгласно изводите от тях, разходките сред природата могат да спрат болките в главата, да подобрят имунните функции и даже да увеличат производството на противоракови протеини в организма.

Въпреки че изследванията върху преимуществата на водните пространства не са толкова добре обосновани, фактите свидетелстват, че „сините пространства“ също толкова, ако не и повече, са полезни за психическото благополучие. Например, хората, които живеят близо до брега, както например холандците, физически и психологически са по-здрави от останалите. Водата може да оказва възстановяващо въздействие, помагайки на хората да преодоляват негативните емоции и да намалява безпокойството в тях. Видимо, ако нещата са стигнали до възстановяване и оздравяване, плажът може да се окаже най-точното място, което би ви предписал лекар.

Има много теории защо времето прекарано сред природата може да е полезно за нас. Някои изследователи, такива като Цин Ли, доктор от Nippon Hospital и президент на Японското общество за горска медицина, е убеден, че отговорът може да бъде намерен буквално във вятъра. Той и неговият екип в продължение на години са изучавали въздействието на фитонцидите, антибактериални и антимикробни вещества, които дърветата и другите растения изпускат във въздуха. Предполага се, че именно тези вещества помагат на човек да се бори с болестите и вредните микроорганизми. Прекарвайки времето си сред природата, хората вдишват по естествен начин фитонциди, което може да подобри тяхното здраве. Резултатите от няколко изследвания показват, че тези вещества усилват имунните функции, увеличават производството на противоракови протеини, намаляват нивото на хормоните на стреса, подобряват настроението и помагат на хората да се отпуснат.

Прети предполага, че природните пространства имат силна възстановяваща сила, тъй като човек буквално „потъва“ в тях. Такива действия като наблюдаването на полета на птиците или събирането на мидички на брега, могат действително да са толкова интересни и увлекателни, че да ви помогнат за временното деактивиране на една от най-важните системи в мозъка, разположена в префронталната кора. Това е така наречената дефолт- система, която отговаря за мисловните процеси. Именно тя ни помага да мислим системно и да намираме нови взаимовръзки.

„Това е нещото, което ни прави по-добри“ – казва Прети.

В дългосрочна перспектива постоянният неосъзнаван стрес може да нанесе сериозна вреда на нашето здраве и благополучие, увеличавайки шансовете ни за сърдечно-съдови заболявания, проблеми, свързани с различни възпаления и други здравословни опасности. Ето защо Прети смята, че редовната „доза“ на нещо приличащо на uitwaainen може да бъде изключително полезно. В нашия прекалено напрегнат живот слушането на звука на вятъра или възхищението от цветовете на морската шир може да бъде един от малкото начини, благодарение на който да можем да се отпуснем. Uitwaainen като трудна за превеждане дума може идеално да пасне за тази задача.

„Една от основните функции на езика се явява отразяването на нашия опит в обкръжаващия ни свят“ – казва Тим Ломас, старши преподавател по позитивна психология в Университета на Източен Лондон.

С други думи, колкото повече нюанси има в нашия речник за описване на каквото и да било, толкова по-детайлно ние можем да се изразим.

„Един от начините да се погледне на такива непреводими думи се състои в това, че те изразяват тази част от света, която не изобразява нашия собствен език“ – отбелязва Ломас.

Разбирайки какво означават такива думи, ние можем да получим достъп към усещания или преживявания, които не бихме могли да получим в противен случай. Разбира се, да се научиш да ползваш думите от други езици може да е сложна задача.

„Въпреки че смятам, че е много полезно да общуваш с думи на други култури, това както и преди е сложна задача“ – продължава Ломас.

Той добавя, че ако хората действително искат да включат в ежедневието си практика, подобна на uitwaainen , ще им е нужно да поработят над нейната реализация, а след това да се научат да я доусъвършенстват.

По принцип това не е сложно. Може да започнете с това да излизате от офиса по време на обедната почивка. Може да паркирате колата си на известно разстояние от офиса и да повървите поне пет минути до работа. Има много наглед дребни неща, които ще ви помогнат да подобрите своето психическо състояние. Но независимо какъв е вашия начин на живот, вие трябва да прегледате своето разписание и да си зададете елементарния въпрос:

„Как мога да прекарам повече време на чист въздух близо до природата“.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x