fbpx
Изкуствен интелектНаука и технологииПсихология

В епохата на Свети ВалентИИн: възможни ли са романтични връзки с изкуствен интелект?

Все по-често в информационното пространство се появяват разсъждения дали привързаността към машините с ИИ може да помогне за запълване на бездната на човешката самота. Но се оказва, че това не е единствената мотивация при търсене на подобна връзка и е погрешно да се смята, че само хора, необвързани или неуспешни във своите връзки, се обръщат към машини с изкуствен интелект.

До съвсем наскоро онлайн запознанствата бяха стигматизирани (социалната стигма е неодобрението или дискриминацията на човек въз основа на забележими социални характеристики, които служат за разграничаването им от останалите членове на обществото). През изминалите две десетилетия, когато платформите за запознанства ставаха все по-популярни, много двойки свързали се в интернет, бяха принудени да измислят различни истории за своето запознанство, вместо да си признаят, че всичко се дължи на интернет приложенията.

Сега всичко се промени. Онлайн запознанствата са толкова разпространени, че може да погледнат на вас като на черна овца, ако не сте срещнали партньора си в Tinder, Grindr или Hinge.

Ситуацията с онлайн запознанствата показва колко бързо се променят условностите, свързани с романтиката. През следващите години тези норми ще продължат да се развиват благодарение на бързото развитие на технологиите, свързани с изкуствения интелект и може да обхванат секса, любовта и приятелството с машини, които имат ИИ.

Тези въпроси предизвикват все по-голям интерес в научните среди, особено сред психолозите и специалистите по комуникации. Например , в изследване проведено в Университета в Антверпен се разглежда как хората използват технологиите, за да създават и поддържат романтични връзки и как по същия начин те взаимодействат със системи, оборудвани с изкуствен интелект, като Replika, които по същество са напреднали чатботове, както и със секс роботи.

В изследването се разглеждат различните форми на взаимоотношения, любов и приятелства, които хората могат да създадат с ИИ машини, какво преди всичко ги мотивира да създават подобни сурогатни видове връзки и защо този тип взаимоотношения могат да започнат да се срещат много по-често и много по-рано, отколкото ние си мислим.

Повече от лек за самотата

Често срещано и погрешно схващане е, че хората, които са необвързани или неуспешни във своите връзки, се обръщат към машини с изкуствен интелект предимно за романтика или сексуално удовлетворение.

Изследванията показват, че потребителите на тази технология съвсем слабо се различават от тези, които не я използват, и няма съществена връзка между чувството за самота и избора на секс роботи.

Освен това желанието на човек да използва роботи в по-малка степен зависи от неговата личност и изглежда по-силно свързано с личните предпочитания и търсенето на нови усещания. С други думи казано, изглежда, че някои хора разглеждат възможността да осъществят такива лични връзки с машини главно заради търсенето на ново изживяване.

Въпреки това, страстта към новото и непознатото не е единственият двигател. Изследванията също така показват, че хората намират други възможности за използване на сексуалните и романтичните машини извън прякото им предназначение. Те могат да се превърнат в компаньони, терапевти и даже в хоби.

Просто казано, хората са привлечени от машините с изкуствен интелект по различни причини и много от тях са подобни на тези, които човек търси във връзката си с друг човек. Но тепърва изследователите започват да изясняват как връзката с машина може да се различава от връзките с други хора.

Взаимоотношения 5.0

Много изследователи изразяват етични опасения относно възможните последици от взаимодействието с машини. Те се притесняват, че колкото повече хора се обръщат към машини компаньони, толкова повече те започват да губят връзка с другите хора и правят още една крачка към „споделена самота“ (по дефиницията на социолога Шери Търкъл).

Въпреки тези засилващи се опасения, все още има изненадващо малко изследвания за ефектите, свързани с машините партньори. Ние знаем прекалено малко за това как технологиите като цяло влияят на хората в техните връзки, а също така как онлайн платформите за запознанства влияят на дългосрочния успех на връзката. В този смисъл разбирането на предимствата и недостатъците на връзките с ИИ партньорите е още по-трудно.

Сега живеем в епохата, която социологът Елиаким Кислев нарече „взаимоотношения 5.0“ и определяна като време на преход „от технологии, използвани в качеството им на инструмент, контролиращ обкръжаващата среда на човека и неговата работа, към технологии, които сами по себе си представляват нашата екосистема“.

Според появилите се наскоро социални теории за това как ще се развиват интимните отношения с изкуствени партньори, един от многото фактори, способни да повлияят на качеството на взаимодействието и в крайна сметка на степента на разпространение на връзките с роботи и чатботове с изкуствен интелект, е свързаната със стигматизацията и как обществата ще реагират на такъв тип връзки.

Ще бъдеш ли моят ВалентИИн?

Както се вижда от примерите с приложенията за запознанства, технологичният напредък в контекста на връзките първоначално се посреща със скептицизъм и отричане. Въпреки това, почти няма съмнение, че хората както изглежда, могат да формират дълбоки привързаности към системите с ИИ.

За пример може да послужи приложението Replika. То се позиционира като „AI companion that cares“ – виртуален партньор, който обещава да ангажира потребителите в дълбоко лична комуникация, включително разговори с интимно съдържание.

През февруари италианското Управление за защита на личните данни поиска от създателите на приложението да се спре обработването на личните данни на италианските потребители. В резултат на това разработчиците промениха начина на взаимодействие с потребителите, в резултат на което се установи, че част от потребителите са изпитали чувство на неудовлетвореност, чувство на мъка и загуба, които малко са се различавали от емоциите, изпитвани след раздяла с партньор- човек.

Законодателите все още търсят начини да регулират любовта с машините. Но ако вече знаем нещо за това как технологиите се интегрират в нашите взаимоотношения, то това е, че е много вероятно романтичните връзки с ИИ системи и роботи да изпреварят тези процеси на регулация и да стават все по-разпространени в не особено далечното бъдеще.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x